Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

Konferensen hör hur Väst och Europa kan lära av Azerbajdzjan

DELA MED SIG:

publicerade

on

En stor konferens hörde hur Väst och Europa kan lära av Azerbajdzjan när det gäller att främja religiös tolerans och även för att motverka en oroande ökning av hatretorik, skriver Martin Banks.

Evenemanget i Bryssel idag (5 december) kallades "Främjande av interreligiös och interkulturell dialog för en säkrare värld" och samlade religiösa ledare, politiker och andra i en dagslång debatt.

Konferensen anordnades i samarbete med Institutet för trosfrihet och säkerhet i Europa och New Direction Foundation for European Reform, och Azerbajdzjans ambassad i Belgien.

En huvudtalare var den tidigare konservativa parlamentsledamoten i Storbritannien, Sajjid Karim, som är VD för Haider Global BVBA, som berättade för publiken att han var "mycket oroad" över vad han kallade "en ökning av destruktiva krafter på nationell nivå."

"Vi ser bevis på att nationella ledare kompromissar med sammanhållningen för politiska fördelar", sade han.

Britten, som 2004 var den första brittiska asiat som valdes in i Europaparlamentet, berättade om ett exempel på ett besök i en synagoga under ett nyligen besök i Baku där han, sa han, bevittnade "lite eller inget behov" av skydd.

Han kontrasterade detta med en upplevelse i Liverpool och Manchester när han var parlamentsledamot när han besökte synagogor där eller evenemang som involverade det judiska samhället där han såg "lager" av skydd.

Annons

Han sa att det faktum att det inte fanns något behov av detta i Baku speglade väl på hur Azerbajdzjan hade tacklat frågan om multikulturalism.

"Det talar mycket för religiös tolerans i Azerbajdzjan och vad vi kan lära av det landet."

En annan talare i öppningssessionen om "religionens roll i dagens värld" var överrabbinen Pinchas Goldschmidt, ordförande för konferensen för europeiska rabbiner, som berättade för deltagarna att han tror att Azerbajdzjan är en modell för andra att följa.

"Även under den svåraste perioden av sovjetperioden var det ett centrum för religiös tolerans, särskilt gentemot den judiska gemenskapen. Jag är glad att kunna säga att även i en sekulär värld idag fortsätter detta", sa han.

"Europa och européer blir allt mer sekulära men radikal religion fortsätter att definiera vårt samhälle och vi kan inte ignorera detta. Det är därför det är så viktigt att stödja moderat religion.”

Talare under samma session var Daniel Holtgen, särskild representant för antisemitiska, antimuslimska och andra former av religiös intolerans och hatbrott vid det Strasbourg-baserade Europarådet, som sa att de senaste uppgifterna visar att cirka 25 procent av människor i Europa identifierar sig inte med någon speciell religion.

"Samtidigt ökar hatbrott mot religiösa minoriteter", konstaterade han.

Han sa att judar utgör bara en pent av Storbritanniens befolkning men står för 25 procent av alla hatbrott. Det rapporterades om 2,000 XNUMX attacker mot judar i Storbritannien förra året, sade han.

Muslimer står för nästan 50 procent av hatbrotten i Storbritannien, med 3,500 XNUMX sådana attacker under det senaste året, sade han.

Han sa att sådana attacker nu också inträffade "i länder där du inte förväntar dig det", inklusive Tyskland där det förra året förekom 3,000 1,000 attacker mot judar och XNUMX XNUMX mot muslimska människor.

"Ja, vi lever i en sekulär värld men vi ser också, samtidigt, fler och fler sådana attacker mot muslimer, judar och andra", sa han.

Han tillade, "Vi måste ta itu med det här problemet inklusive internet som ger människor en plattform för sådana saker."

"Vi måste lära oss för varandra, inklusive erfarenheterna från Azerbajdzjan och ta itu med detta på lokal nivå, i städer och på våra gator. Att leva med mångfald handlar inte bara om tolerans utan om respekt.”

Ventzeslav Sabev, biträdande generalsekreterare för Geneva Geostrategic Observatory, berättade för debatten om ett projekt som involverade unga människor som hade tagit fram "ungdomsstadgan" som beskriver några av utmaningarna, inklusive religiös tolerans, som samhället står inför.

En annan talare, Aynur Bashirova, European and Asian Desk Coordinator vid Heartland Initiative och medlem av European Jewish Association, talade också om antisemitism och "muslimsk fobi" och sa att det fanns "många faktorer" för dessa.

Hon sa: "Dessa inkluderar bakgrund och utbildning, men en faktor som sticker ut är bristen på kunskap, det vill säga frånvaron av kontakt mellan människor och att inte veta om andra människor och bara acceptera vilka stereotyper som slängs i din väg."

Intolerans och intoleranta människor finns överallt och kristna, hävdade hon, är inte immuna mot viss kritik också, och tillade "men att misslyckas med att söka kunskap (om andra) är ett moraliskt brott mot dig själv."

Jeyhun Rustamov, en representant för Caucasus Muslims' Board, sa till sessionen att den typ av intolerans som talades om under konferensen var en "sjukdom" och framhöll behovet av mer dialog."

Han tillade, "Det är en sjukdom skapad av mänskligheten."

Sessionen modererades av Robert Tyler, en senior policy rådgivare på New Direction, som berättade för publiken att en nyligen genomförd undersökning visade att kristna nu står för mindre än 50 procent av befolkningen i Storbritannien.

Ett ökande antal människor följer nu ingen religion, enligt undersökningen, och detta var en trend som replikeras i andra delar av Europa, sa Tyler.

Evenemanget berättades att Azerbajdzjan har varit en "hård förespråkare" för mångkultur och har investerat "betydande" ansträngningar för att främja sådana värderingar.

Mångkultur, sades det, är ett "livssätt" i landet såväl som en nyckelkomponent i statens politik.

Vikten av att främja en kultur av fred och icke-våld har erkänts i FN:s generalförsamlings resolutioner, sades det.

Konferensen arrangerades i samarbete med Institutet för trosfrihet och säkerhet i Europa och New Direction Foundation for European Reform.

Under de olika debatterna kunde deltagarna också njuta av en fotoutställning som visade upp olika trosuppfattningar och gemensamma värderingar. Det organiserades av Gunel Yusifi från statens kommitté för religiösa föreningar i Azerbajdzjan.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend