Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

Ekoprotest på vägen Khankendi-Lachin

DELA MED SIG:

publicerade

on

Azerbajdzjans regering har utfärdat följande punkter relaterade till mellanstatliga skiljeförfarande enligt Bernkonventionen i samband med ekoprotester på Khankendi-Lachin-vägen:

"Den 18 januari 2023 inledde Azerbajdzjan den första kända mellanstatliga skiljedomen under Bernkonventionen om bevarande av europeiskt vilda djur och växter och naturliga livsmiljöer. Det historiska fallet syftar till att hålla Armenien ansvarig för dess omfattande förstörelse av Azerbajdzjans miljö och biologiska mångfald under dess nästan trettio år av illegal ockupation av internationellt erkända territorier i Azerbajdzjan.

Azerbajdzjans mellanstatliga rättsliga åtgärder noterar att Armenien har brutit mot sina rättsliga skyldigheter enligt Bernkonventionen att upprätthålla populationer av all vild flora och fauna, särskilt inom området för att säkerställa bevarande, återställande och förbättringar av livsmiljöerna för vilda flora och fauna, bland annat.

I enlighet med FN:s decennium för återställande av ekosystem, uppmanar Azerbajdzjan det internationella samfundet att fördöma Armeniens fruktansvärda förstörelse under ockupationen av en av världens rikaste och mest biologiskt mångfaldiga ekologier.

Inom ramen för skiljeförfarande kräver Azerbajdzjan att beordra Armenien att upphöra med alla pågående kränkningar av Bernkonventionen, och betala full gottgörelse för dess miljöförstöring i de tidigare ockuperade områdena.

Skiljedomsprocessen följde på en rad samråd som initierades av Republiken Azerbajdzjan i början av 2022 för att ta itu med dess välgrundade oro över Armeniens kränkning av sina skyldigheter enligt Bernkonventionen i de då ockuperade områdena i Azerbajdzjan. Samråden varade i nästan ett år, under loppet av detta har Azerbajdzjan tillhandahållit omfattande bevis angående förstörelse av miljö och biologisk mångfald i dess då ockuperade territorier av Armenien.

Det faktum att frågan nu har lyfts upp till skiljedomsprocessen efter nästan ett år lång process vittnar å ena sidan om allvaret i den azerbajdzjanska sidans oro och Azerbajdzjans beslutsamhet att se till att rättvisa skipas för den skada som åsamkats. om dess miljö och biologiska mångfald;

Annons

Azerbajdzjans oro i detta avseende är varken ny eller hypotetisk. I själva verket har Azerbajdzjan uppmärksammat det internationella samfundet på sådana missförhållanden i Armenien konsekvent i nästan trettio år. När Azerbajdzjan befriade sina territorier 2020 har Azerbajdzjan avslöjat chockerande bevis som stöder alla dess oro över den betydande skadan på den biologiska mångfalden och den naturliga miljön på grund av Armeniens uppträdande under dess tre decennier av illegal ockupation av Azerbajdzjans territorium.

Armeniens ockupation av Azerbajdzjans territorier har orsakat allvarlig skada på områdets naturliga livsmiljöer och arter, utarmat naturresurser och förstört den biologiska mångfalden.

Dessa viktiga och ofta unika livsmiljöer och arter i Kaukasus drabbades av omfattande avskogning, ohållbar avverkning och förorening, genom betydande konstruktion och gruvdrift i skogsregioner samt pågående kontaminering från oansvarigt skötta industriella aktiviteter i Armenien som förorenar gränsöverskridande floder.

Azerbajdzjan tar sina åtaganden om biologisk mångfald på allvar. Skiljedomsprocessen enligt Bernkonventionen visar detta engagemang, liksom Republiken Azerbajdzjans starka beslutsamhet att hålla Armenien ansvarig för de brott som det hade begått i de territorier i Azerbajdzjan som det hade ockuperat i nästan 30 år.

Olaglig exploatering av naturresurser och dess negativa påverkan på miljön är ett allvarligt problem för hela det azerbajdzjanska samhället. Sådan illegal verksamhet under ockupationsåren har redan lett till avskogning, illegal exploatering av guldreserver och förorening av floder i området. Ytterligare fortsättning av sådan verksamhet kan inte tolereras.

En grupp företrädare för det civila samhället startade fredliga demonstrationer längs Lachinvägen riktade mot det fortsatta illegala utnyttjandet av naturresurser i Azerbajdzjan och den resulterande miljöförstöringen, och missbruket av Lachinvägen för olaglig handel med dessa naturresurser till Armenien.

Detta är en övning av en grupp företrädare för det civila samhället till fredlig sammankomst. Vi har varit tydliga med att dessa protester inte orkestrerades av Azerbajdzjans regering. Azerbajdzjans regering stöder dock deras uppmaning att stoppa illegal gruvdrift på Azerbajdzjans territorium och missbruket av Lachin-vägen för olaglig verksamhet.

Genom att utöva sin rätt till fredlig sammankomst syftar civilsamhällesaktivisterna till att förhindra ytterligare skador på miljön och den biologiska mångfalden i Azerbajdzjan. Deras berättigade krav måste höras och åtgärdas.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend