Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

Azerbajdzjan stärker den alliansfria rörelsen som en formidabel global aktör

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den 2 mars stod Baku, Azerbajdzjans huvudstad, värd för toppmötet för kontaktgruppen för alliansfria rörelser som svar på covid-19, skriver Dr Vasif Huseynov.

Non-Aligned Movement (NAM) är ett forum med 120 länder som representerar nästan två tredjedelar av FN:s medlemmar och innehar 55 % av världens befolkning. Representanter från cirka 160 länder och internationella organisationer, inklusive stats- och regeringschefer från cirka 60 länder, samt chefer för internationella organisationer deltog i toppmötet i Baku.

Sammankomsten diskuterade frågor av global betydelse, inklusive post-pandemiska återhämtningsinitiativ, internationell säkerhet, den institutionella utvecklingen av NAM, etc. Mot bakgrund av "den allvarligaste konfrontationen mellan öst och väst sedan slutet av det kalla kriget", som beskrivits av president Ilham Aliyev, erkändes vikten för NAM att spela "en mer synlig och effektiv roll på den internationella arenan och aktivt delta i omvandlingen av den nya världsordningen" av alla deltagare.

Efter att ha övertagit ordförandeskapet för Alliansfria rörelsen 2019 har Azerbajdzjan gjort ett brett spektrum av ansträngningar för att vitalisera institutionen och öka dess tyngd och inflytande i samtida internationella relationer. Azerbajdzjans ordförandeskap 2020 sammanföll med pandemins början, vilket fick Baku att göra olika ansträngningar för att ena medlemsländerna mot dess konsekvenser. Genom Azerbajdzjans initiativ höll NAM sitt första extraordinära toppmöte av medlemsländer virtuellt, där över fyrtiofem medlemsländer och internationella organisationer deltog, vilket markerade en historisk händelse för rörelsen. NAM tog ledningen i globala ansträngningar för att motverka COVID-19 omedelbart efter pandemiutbrottet och motverkade "vaccinnationalismen" i vissa rika länder. NAM initierade två resolutioner för att säkerställa rättvis och universell tillgång till vacciner för alla länder, vilka antogs av FN:s råd för mänskliga rättigheter och FN:s generalförsamling 2021.

Under det senaste året i denna ordförandeskapsroll fortsätter Azerbajdzjan att ta nya initiativ och uppmanade medlemsländerna att ta en aktiv roll för dessa mål. Azerbajdzjan är en av de ledande rösterna för reformerna av FN:s säkerhetsråd (UNSC) som karaktäriserar detta organ "som påminner om det förflutna" som "inte speglar den moderna verkligheten". Azerbajdzjan kräver tilldelning av en permanent plats till den alliansfria rörelsen och en plats för den afrikanska kontinenten vid FN:s säkerhetsråd. "Landet som innehar posten som ordförande för den [alliansfria] rörelsen bör ha denna plats på roterande basis", betonade president Aliyev och uppmanade andra medlemsländer "att inleda samråd om denna fråga och lämna in sina åsikter till relevant FN Utskott".

Ansträngningarna för den post-pandemiska återhämtningen, särskilt för utvecklingsländerna, fortsätter att stå kvar på agendan för det azerbajdzjanska ordförandeskapet. I år gör Baku två särskilda initiativ på denna väg. Den första är uppmaningen till inrättandet av en FN-panel på hög nivå för global återhämtning från covid-19. Enligt president Aliyev skulle denna panel kunna utarbeta rekommendationer om globala åtgärder för perioden efter pandemin. Det andra initiativet handlar om tillkännagivandet av två globala uppmaningar för att stödja den post-pandemiska återhämtningen av Afrika och små östater. Azerbajdzjan, som den första givaren, tilldelade 1 miljon US-dollar för båda Global Calls och bjöd in andra medlemmar att stödja initiativet.

Azerbajdzjan, som innehåller ett av de mest minförorenade områdena i världen, är också intresserade av att bilda en global rörelse av de länder som måste hantera en liknande utmaning. Upp till 20 procent av de azerbajdzjanska territorierna som förblev under den illegala ockupationen av Armenien i cirka trettio år (1992-2020) har varit omfattande kontaminerade med landminor från den armeniska sidan. Enligt de internationella experternas uppskattningar behöver Azerbajdzjan nästan 30 år och 25 miljarder US-dollar för att rensa området från landminor. Därför föreslog president Aliyev "att bilda en likasinnad grupp av minpåverkade länder för att göra vår röst hörd globalt".

Annons

Sist men inte minst har ansträngningarna för institutionaliseringen av den alliansfria rörelsen varit en primär uppgift på agendan för det azerbajdzjanska ordförandeskapet under de senaste tre åren. Baku lyckades samla tillräckligt med stöd för lanseringen av NAM:s parlamentariska nätverk och ungdomsnätverk. Det första mötet med det parlamentariska nätverket ägde rum i Baku i juni förra året. Medlemsländerna visade en politisk vilja att fortsätta detta initiativ. Nätverkets andra möte kommer att äga rum i Bahrain den 13 mars. Azerbajdzjans president Ilham Aliyev har, med stöd av medlemsländerna, också godkänt skapandet av ett NAM-stödkontor i New York och det permanenta sekretariatet för NAM Youth Organisation i Baku.

Dr. Vasif Huseynov,

Dessa steg markerar början på processen att institutionalisera rörelsen, som inte har gjort några betydande framsteg i denna riktning förrän nu. Bristen på framsteg i utvecklingen av institutionen beror främst på oenighet och konflikter mellan vissa medlemsländer, och bristen på en gemensam vision om NAM. Det är dock uppenbart att när spänningarna ökar i internationella relationer mellan stormakter och återuppväckningen av kalla krigets attityder, måste länder som hamnar mellan dessa rivaliteter gå samman och kombinera sina ansträngningar för att skydda sina intressen. Därför är det troligt att det kommer att fortsätta arbetet med att institutionalisera och stärka NAM under de kommande åren.

Dr. Vasif Huseynov är chef för avdelningen för västerländska studier vid Centre of Analysis of International Relations (AIR Center) i Baku, Azerbajdzjan.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend