Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

Uppmaningen till hållbar utveckling och fred

DELA MED SIG:

publicerade

on

World states, particularly developed states that can ensure their economic stability and participate in global projects, being the main subjects of the new order that is being formed, are aiming once more at reviewing the directions of action in all fields, determining their place, and securing their interests. This is happening against the backdrop of the transformation of this new era in which the fourth industrial revolution is taking place – writes Mazahir Afandiyev, Medlem av Milli Majlis av Republiken Azerbajdzjan

En ny politisk arkitektur försvåras avsevärt av det rysk-ukrainska kriget, som har pågått i mer än ett år och har haft en grundläggande inverkan på systemet för internationella relationer.

Issues related to the security of the people living in the Middle Eastern states, the policy of the European Union aimed at expanding to the east, the conflict between the United States of America and China for economic dominance, as well as the conflict centers awaiting resolution in different continents of our planet, are great threats to the peace of the world of tomorrow. These threats require international peace institutions, including specialized international think tanks, as well as influential political leaders of the world’s countries, to urgently gather together and discuss ensuring the stability of the global peace system.

Azerbajdzjan visar sin lyhördhet för samtida globala utmaningar och bidrar till förverkligandet av en varaktig fred i världen genom att värna dess oberoende och suveränitet och ta hänsyn till folkens intressen som bor i dess historiska länder.

Alliansfria rörelsen, som grundades 1961, är den näst största internationella institutionen efter FN:s generalförsamling, som förenar 120 länder, vars mål är att försvara rättvisa och internationell rätt. Idag har det fungerat smidigt i mer än tre år under azerbajdzjanskt ledarskap, och det engagerar sig aktivt i att sätta upp debatter om frågor av global betydelse som resten av världen tycker är oroande.

Det faktum att mötet på toppmötet för kontaktgruppen för alliansfria rörelser som svar på covid-19 hölls i Baku den 2 mars 2023, i denna utmanande geopolitiska miljö, under en tid av intressekonflikt, och var specifikt fokuserat om effekterna av pandemin och skapandet av en färdplan för post-COVID-eran, är relaterad till positionen för Azerbajdzjans vise ledare, Ilham Aliyev, i internationell politik.

Generally speaking, the Non-Aligned Movement was one of the first international organizations to mobilize actions against COVID-19 as soon as the pandemic was announced. The fact that the heads of state and government from 70 different nations, as well as high-ranking officials from several other nations, attended this summit shows faith in the President’s resolve and humanity.

Annons

The establishment of a Contact Group in response to COVID-19 at the initiative of our state in 2020 and its summit meeting in the format of a video conference, the coordination of international humanitarian aid arising from internal discussions and the challenges of the pandemic, and Azerbaijan’s support for the powerless states in the face of the coronavirus crisis increased the importance and influence of the Non-Aligned Movement on the global stage.

Under de senaste tre åren, under ordförandeskapet för den alliansfria rörelsen i Azerbajdzjan, har institutionen uppnått stora framsteg, särskilt när det gäller att lägga grunden för den organisatoriska processen. Som herr president noterade i det utmärkt organiserade mötet på toppmötet, “Our goal is to create institutional continuity and leave a successful legacy to the members who will take over the presidency after Azerbaijan.”

Today, the governments of the UN member states are working to achieve the 17 Sustainable Development Goals reflected in the “2030 Agenda for Sustainable Development,” adopted unanimously in 2015. The implementation of this global document is one of the main activities of the member states of the Non-Aligned Movement.

Azerbajdzjan, en fullvärdig medlem av FN-familjen, har blivit en föredömlig stat på den internationella arenan genom att utföra aktiviteter baserade på FN-stadgan. Azerbajdzjan bidrar också till genomförandet av dokumentet Sustainable Development Goals, vilket är av stor betydelse för världen. Nästan i alla sina tal uppmärksammade president Ilham Aliyev 2030-agendan och betonade upprepade gånger att dessa 17 mål också är en prioritet för Azerbajdzjan. Det bör noteras att vårt land är det enda landet som har utarbetat 3 frivilliga nationella granskningar om hållbara utvecklingsmål sedan 2016.

In his speech at the Summit, Mr. President touched on the important issue encountered in practice and for the first time proposed to the event participants to add the actual problem as the 18th goal to complete the principle of “Leaving No One Behind” in the philosophy of this universal document.

Efter andra Karabachkriget avslöjade Azerbajdzjan nya verkligheter i regionen, och det utför nu sakkunnigt restaurerings- och byggnadsuppgifter självständigt för att förverkliga den stora återkomsten i de områden som det befriade från ockupation. Azerbajdzjan minröjer de områden som har befriats från ockupation för att möjliggöra ett snabbt och effektivt slutförande av dessa projekt, återvändande av tidigare internflyktingar och individer som tvångsförts från sina hem.

Azerbaijan proposed making demining the 18th Sustainable Development Goal in order to increase the movement’s visibility on a global scale while also considering the fact that many of the Non-Aligned Movement’s member nations are among those most contaminated by landmines and unexploded ordnance. This specific national sustainable development goal fully embraces the “Leaving No One Behind” principle while accelerating the return of displaced people to their homelands.

Detta förslag från Azerbajdzjans president kommer återigen att hjälpa till att lösa aktuella frågor, ta hänsyn till alla folks intressen över hela världen, och inrätta ett varaktigt fredssystem

Mazahir Afandiyev, Medlem av Milli Majlis av Republiken Azerbajdzjan

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend