Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

Avtal om ny gasförsörjningsväg undertecknat av Azerbajdzjan och fyra EU-länder

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ett samförståndsavtal har precis undertecknats i Sofia för leverans av ytterligare gas till Europa från Azerbajdzjan genom fyra EU-länder, Klimat+EnergiNyheter EU.

Undertecknat av Azerbajdzjans energiminister Parviz Shahbazov, Bulgariens energiminister Rossen Hristov, Ungerns utrikes- och handelsminister Péter Szijjártó, Rumäniens energiminister Virgil-Daniel Popescu och Slovakiens ekonomiminister Karel Hirman, säkerställer avtalet samarbetet mellan det statliga oljebolaget i Azerbajdzjan (SOCAR) och de fyra distributionssystemoperatörerna – Bulgartransgaz (Bulgarien), Transgaz (Rumänien), FGSZ (Ungern), Eustream (Slovakien).

Avtalet är en del av initiativet Solidarity Ring (STRING), som föreslås av Bulgarien och stöds av Europeiska kommissionen, för att förbättra säkerheten för naturgasförsörjningen till Europeiska unionen.

"Azerbajdzjan är ett land som har spelat en strategisk roll för våra partners pålitliga och stabila energiförsörjning i mer än två år, tack vare Södra gaskorridorprojektet. I dagens verklighet är det mycket viktigt att fullt ut stödja utvecklingen av sådana infrastrukturprojekt som säkerställer leverans av naturgas från en pålitlig källa till Europa och diversifiering av försörjningen. Genomförandet av initiativet Solidarity Ring (STRING) kommer att göra det möjligt för deltagande länder att inte bara importera gas från alternativa källor, utan också bli viktiga länkar i gastransiteringen. Initiativet ger också möjligheter att utvidga Southern Gas Corridor-projektet, vilket bidrar till genomförandet av villkoren i samförståndsavtalet på energiområdet mellan EU och Azerbajdzjan, säger Shahbazov.

"Europeiska unionen måste vidta åtgärder för att diversifiera gasförsörjningen i länderna i Central- och Sydeuropa", sa Szijjártó under ceremonin och betonade att om man inte gör det skulle det undergräva EU:s trovärdighet i energipolitiken. "Vi behöver fler källor och vägar för gas och EU måste ge starkt ekonomiskt stöd för utveckling av infrastruktur", tillade han och efterlyste inblandning av nya energikällor som en europeisk skyldighet.

Undertecknandeceremonin deltog också av Republiken Bulgariens president Rumen Radev och Republiken Azerbajdzjans president Ilham Aliyev, som avslöjade att Azerbajdzjan planerar att fördubbla gasleveranserna till Europa till 2027, medan EU:s energikommissionär Kadri Simson talade vid sammankomsten genom ett videomeddelande.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend