Anslut dig till vårt nätverk!

armenien

Armenien återvänder till förhandlingsbordet efter att ha vägrat samtal med Azerbajdzjan i december

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Azerbajdzjans president och Armeniens premiärminister har fört samtal i Bryssel under ledning av Europeiska rådets ordförande Charles Michel. Denna positiva utveckling såg framsteg i gräns- och transportfrågor efter att tidigare samtal med president Michel avstannade när Armenien vägrade att delta i ett möte i december förra året, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Charles Michels ansträngningar att hjälpa Azerbajdzjan och Armenien att komma överens om en varaktig fred lades på is i slutet av förra året när Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan vägrade att närvara vid ett ytterligare möte i Bryssel med Azerbajdzjans president Ilham Aliyev. Men tålamod från Europeiska unionen -och av Azerbajdzjan - har belönats med ett möte som hölls den 14 mars.

Det verkar som om vissa framsteg gjorts i Bryssel i tvisten mellan de två länderna. Det är i första hand över Karabach-regionen, som ligger inom Azerbajdzjans internationellt erkända gränser men som har orsakat förödelse till ett mycket större område under två stora krig, vilket orsakat omfattande mänsklig misär och ekonomisk störning. Efter mötet rapporterade Azerbajdzjans försvarsministerium att dess militära positioner i Kalbajar-regionen hade hamnat under mortelbeskjutning från Armeniens väpnade styrkor.

Ändå bekräftade ledarna att de skulle träffas igen nästa månad, tillsammans med Frankrikes president Macron och Tysklands förbundskansler Scholz, under Europeiska politiska gemenskapens toppmöte i Chisinau, Moldavien. De två sidorna erbjöd inte en detaljerad läsning av sina samtal bryssel men president Michel gav några kommentarer.

"Våra utbyten var uppriktiga, öppna och resultatorienterade", sa han. "Efter de senaste positiva samtalen i Förenta staterna om fredsavtalet bör momentumet bibehållas för att ta avgörande steg mot undertecknandet av ett omfattande fredsavtal mellan Armenien och Azerbajdzjan."

"I gränsfrågor granskade vi framstegen och nästa steg när det gäller avgränsningen av gränsen", tillade han. Charles Michel rapporterade också goda framsteg när det gäller att frigöra transportförbindelser och ekonomiska förbindelser "särskilt när det gäller återöppningen av järnvägsförbindelserna till och från Nakhchivan".

I en intervju med EU Reporter förra månaden talade Elchin Amirbayov, som är assistent till Azerbajdzjans förste vicepresident, om sin förväntan att president Michel snart skulle återuppta sin roll som förmedlare av fredssamtalen. Herr Amirbayov såg återuppbyggnaden av järnvägen genom Armenien som förbinder Azerbajdzjan med dess ekklav Nakhchivan som en viktig förtroendeskapande åtgärd.

Annons

Det skulle kunna utgöra en del av den mellersta korridoren mellan Asien och Europa, hävdade han, vilket gör det möjligt för Armenien att dra nytta av denna allt viktigare handelsväg när en hållbar fred åter öppnade sina gränser med både Azerbajdzjan och Türkiye. Han sa att hans land erbjöd Armenien en "vinn-vinn"-strategi, inte en segrars fred.

"Med det kommer Armenien att gynnas ännu mer eftersom det kommer att vara öppet för investeringar, till exempel från länderna runtomkring", förklarade Amirbayov. "Det skulle betraktas som en relativt stabil plats som faktiskt inte riskerar någon ny konfrontation med sina grannar."

Azerbajdzjans utrikesminister bekräftade senare att Brysselsamtalen hade innefattat avgränsning av gränser och återställande av kommunikationer. Det betonade den extrema betydelsen av att Armenien accepterar Azerbajdzjans internationellt erkända territoriella integritet.

Den sade att mötet också gav ett tillfälle att diskutera humanitära frågor, särskilt inkluderade vikten av att klargöra försvunna personers öde och att påskynda processen att röja minfält. Azerbajdzjan förblev redo att fortsätta dialogen och interaktionen med internationella partner för att uppnå normala förbindelser med Armenien.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend