Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

Den första sekulära republiken i den muslimska östern – självständighetsdagen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Idag, den 28 maj, markerar Azerbajdzjan en av de mest slående och betydelsefulla dagarna i dess historia – de 105th årsdagen av grundandet av Azerbajdzjans demokratiska republik (ADR) – den första demokratiska och sekulära staten med en parlamentarisk regeringsform i den muslimska världen, skriver Mazahir Afandiyev, parlamentsledamot i Azerbajdzjans republik.

Det är en av de ljusaste sidorna i det azerbajdzjanska folkets historia, som firade landets enande. Grundarna av Azerbajdzjans demokratiska republik, Mammad Amin Rasulzadeh, Fatali Khan Khoyski, Nasib Yusifbeyli och andra, var engagerade i att bygga en parlamentarisk republik i ett land med en befolkning. När Sydkaukasien blev en scen för konfrontationen mellan olika makter som både försvann och triumferade i världskriget, utsattes det azerbajdzjanska folket för etnisk rensning av grannnationalister. Samtidigt utropade en grupp progressiva, västerländska människor den första parlamentariska republiken i den muslimska östern. Den 28 maj är alltså inte bara ett azerbajdzjanskt datum; det borde vara ett viktigt datum i hela regionen eftersom det hyllade demokratiska och republikanska värderingar. Och dessa värderingar kan vara en ledstjärna för många folk under 21-talet.

De värderingar som styrde utvecklingsvägen för ADR som också skapades av tjänstemän från ADR är till och med för närvarande tecknen på globala mål som världen skulle vilja nå.

Inom kort tid grundades de viktigaste statliga institutionerna och indelade i tre styrningsgrenar. Sex månader in i självständigheten firade Azerbajdzjans demokratiska republik också ett parlament som speglade alla etniska och religiösa grupper i landet. Med 80 platser till den största etniska gruppen – Azerbajdzjaner, 21 – armenier, 10 – ryssar, 1 – tyskar, 1 – judar, 1 – georgier och 1 polack.

En av de mest anmärkningsvärda lagstiftningsakter som antogs av ADR:s parlament var en vallag baserad på allmän rösträtt – vilket gav kvinnor rätt att rösta i val innan många västeuropeiska länder och USA gjorde det. Lagen tillät alla politiska partier att tävla i val och få proportionell representation i parlamentet. Den rika och mångfaldiga politiska kulturen på den tiden återspeglades i parlamentets inkluderande karaktär som omfattade alla större politiska grupper såväl som representanter för lokala minoriteter – armenier och ryssar.

Parlamentets arbete överensstämde direkt med stadgan för Azerbajdzjans parlament som spelade rollen som dess stadga. Baserat på parlamentets stadga hölls de parlamentariska sammanträdena som började från det allra första nödvändigtvis endast på azerbajdzjanska. Andra nationella representanter kunde dock tala ryska språket.

Den höga nivån av representation i parlamentet blev utan tvekan en huvudskäl till en demokratisk stat.

Annons

Under 23 månader antog ADR-regeringen flera lagar, genomförde politiska, militära, rättsliga och ekonomiska reformer, den nybildade republiken ägnade uppmärksamhet åt utbildning, med inrättandet av Baku State University 1919 och många andra utbildningsinstitutioner. Demokratiska republiken Azerbajdzjan garanterade alla medborgares rättigheter och friheter, oavsett nationalitet och religion. För första gången i den muslimska världen hade kvinnor valrätt och republiken erkändes vid Versailleskonferensen. På grund av historiska omständigheter förlorade Azerbajdzjans demokratiska republik sin självständighet 1920 med den sovjetiska bolsjevikiska ockupationen. Azerbajdzjan fick självständighet efter att Sovjetunionen kollapsade 1991 och tillkännagav sig själv som en efterträdare till Azerbajdzjans demokratiska republik.

Trots ett kort liv på 23 månader blev ADR en stor skola för demokratiska azerbajdzjanska intellektuella runt om i världen. Efter Sovjetunionens kollaps återvann Azerbajdzjan sin självständighet, förklarade sig själv som arvtagare till ADR 1991 och återställde ADR:s attribut – flaggan, emblemet och hymnen. Azerbajdzjans demokratiska republik, som grundades 1918, är vår nationella skatt, den ljusaste sidan i Azerbajdzjans historia. Och de kommande åren och decennierna är viktiga stadier i landets liv som präglas av livliga händelser och det azerbajdzjanska folkets stora prestationer. Allt sammantaget skapade den ekonomiska, intellektuella och kulturella potentialen hos det nuvarande oberoende Azerbajdzjan. Etableringen och aktiviteterna i Demokratiska republiken visade världen Azerbajdzjans självständighet och förverkligandet av drömmarna om frihet för azerbajdzjanska människor som värnar om sin stat.

Det är ett historiskt faktum att Azerbajdzjan är ett av få länder som har fått statlig självständighet två gånger under det senaste århundradet. Det är mycket stolt över att ta en titt på Azerbajdzjans senaste historia, den sociopolitiska miljö som ägde rum i vårt land för bara 30 år sedan, händelserna som vi upplevde i kronologisk ordning på ett kort sätt, och att återigen minnas de enorma framgångar vi bevittnat i dag på bekostnad av svårigheterna.

Det azerbajdzjanska folket, som återupprättade statens självständighet 1991, inspirerades av de rika statstraditionerna i Demokratiska republiken Azerbajdzjan och etablerade den oberoende Azerbajdzjan-staten på grundval av detta historiska arv. Grundaren och arkitekten av dagens självständiga Azerbajdzjan-stat, en världsberömd politiker och stor statsman, National Leader Haydar Aliyev, blev evig i Republiken Azerbajdzjans moderna historia. Grundaren och arkitekten av dagens självständiga Azerbajdzjan-stat, en världsberömd politiker och en stor statsman, den rikstäckande ledaren Haydar Aliyev blev evig i Republiken Azerbajdzjans moderna historia.   

Det är värt att notera ännu en gång att namnet på den evige ledaren är ingraverat i det azerbajdzjanska folkets nationella medvetande som grundaren av det moderna Azerbajdzjan. Haydar Aliyev banade väg för bildandet av en stor ideologi, filosofi om nationell stat och nationell självmedvetenhet i Azerbajdzjan, och detta bekräftar att enheten mellan människor och makt är beslutsam, evig och baserad på en solid grund.

Sedan 2003 har president Ilham Aliyev gjort mångkulturella värderingar och tolerans till en prioritet och har skrivit internationella forum och evenemang runt om i världen som ett arv från Azerbajdzjans demokratiska republik. Azerbajdzjan insisterar på att tala om landet som ett land med fredlig, tolerant och mångkulturell samexistens mellan företrädare för alla religioner, förutom nationella och etniska minoriteter, och att denna toleransmodell bör uppmuntras över hela världen.

I år firar vi självständighetsdagen med särskild stolthet. Enligt ordern som undertecknats av president Ilham Aliyev utropas 2023 till "Heydar Aliyevs år" i Azerbajdzjan. Detta är en dubbelt spännande händelse för hela det azerbajdzjanska folket.

Det är definitivt att Azerbajdzjan i dag gör alla ansträngningar för att skydda sin självständighet, fortsätta snabb utveckling och upprätthålla fred inte bara för Kaukasus utan för hela regionen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend