Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

Azerbajdzjan och EU stärker de bilaterala banden

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kriget mellan Ryssland och Ukraina har stört naturgasförsörjningen till de europeiska energimarknaderna och orsakat större volatilitet på energimarknaderna. Europa var inte förberett på att bli avskuret från råvaror från Ryssland, särskilt naturgas, vilket gjorde förra vintern och den kommande vintern till en utmaning för medborgare och politiska system. Enligt en analys från mars 2022 utförd av polska ekonomiska institutet, Europeiska unionen (EU) var till 25 procent beroende av olja, fast bränsle och naturgas från Ryssland - skriver Shahmar Hajiyev, senior rådgivare vid Center of Analysis of International Relations och Liliana Śmiech, vice ordförande för Warszawa Institute.

Det pågående kriget har också väckt en förnyad debatt om EU:s förmåga att vara självförsörjande när det gäller energiimport från Kreml. Ett av resultaten av dessa samtal var utvecklingen av REPower EU:s strategi. Den belyser inte bara processen att diversifiera naturgasförsörjningskällor och rutter utan inkluderar också ett mål för avkarbonisering av EU:s gasmarknad. Naturgas kommer successivt att ersättas av grönt väte och biometan. Det är också värt att notera att de flesta europeiska länder, särskilt i sydöstra Europa (SEE), är mycket mer beroende av rysk naturgasförsörjning, och för att diversifiera sin energiförsörjning behöver de därför alternativa energikällor och pålitliga energipartners som är mycket avgörande för långsiktig energisäkerhet.

I detta sammanhang har EU och Azerbajdzjan under de senaste åren påskyndat energisamarbetet genom att underteckna viktiga dokument som stöder inte bara exporten av fossila bränslen utan också förnybara energikällor från Azerbajdzjan till de europeiska energimarknaderna. För att vara tydlig öppnade "Memorandum of Understanding on a Strategic Partnership in the Field of Energy" (MoU) som undertecknades den 18 juli 2022 nya möjligheter för båda sidor. För Azerbajdzjan kommer landet att öka sin andel av azerbajdzjansk gas som överförs till Europa via Trans Adriatic Pipeline (TAP) och nå minst 20 miljarder kubikmeter (bcm) per år 2027.

En annan viktig möjlighet för Azerbajdzjan är export av grön energi till Europa. Genom detta kommer landet att stödja REPowerEU-planen som nämndes tidigare, som bygger på tre pelare: att spara energi, producera ren energi och diversifiera EU:s energiförsörjning. Det är värt att notera samförståndsavtalet skisserar ett gemensamt mål mellan EU och Azerbajdzjan för att påskynda tillväxten och tillämpningen av produktion och överföring av förnybar energi. Detta samarbete syftar till att utnyttja synergieffekterna av EU:s gröna energiomställning och Azerbajdzjans betydande outforskade förnybara energiresurser, med särskilt fokus på offshore-energiindustrin. Både EU och Azerbajdzjan erkände betydelsen av förnybart väte och andra förnybara gaser som ett hållbart sätt att minska utsläppen av växthusgaser i sektorer och tillämpningar som är svåra att minska koldioxidutsläppen, såsom kraftproduktion och industriella processer. När de undertecknade samförståndsavtalet åtog de sig att pågående diskussioner om förbättring av produktionskapacitet, transporter och handel med förnybart väte och andra förnybara gaser. De planerar också att utforska dess användning inom flera områden som energilagring och industriella procedurer, samtidigt som de säkerställer rättvis bilateral handel och investeringar.

Vidare, vikten av Global metanpant erkändes av båda parter, och betonade det gemensamma ansvaret för att göra naturgasförsörjningskedjan mer effektiv, miljövänlig och klimatmedveten. Följaktligen stöder samförståndsavtalet utvecklingen av system för att samla in naturgas som annars skulle kunna släppas ut, flamma upp eller släppas ut i miljön.

Som en fortsättning på energisamarbetet intensifierade Azerbajdzjan förhandlingarna med SEE-länderna för att hjälpa dem att diversifiera energiförsörjningen och rutter. den "Avtal om ett strategiskt partnerskap inom området för grön energiutveckling och överföring mellan regeringarna i Republiken Azerbajdzjan, Georgien, Rumänien och Ungern”, som har undertecknats i Bukarest skapar en grön energiplattform mellan södra Kaukasus och Europa. Denna grön energiaffär är mycket viktig för sydösteuropeiska länder eftersom elmixen i dessa länder huvudsakligen är beroende av fossila bränslen. Därför kommer importen från Azerbajdzjan att göra det möjligt för dem att balansera elmixen genom att minska naturgasen för elproduktion.

När det gäller energisamarbetet mellan EU och Azerbajdzjan är det värt att notera att Azerbajdzjan ser ett djupare samarbete med SEE-länderna, som har ett stort beroende av en enda leverantör av naturgas. President Ilham Aliyevs senaste besök i Rumänien, Bulgarien, Albanien, Serbien och Bosnien & Hercegovina stödjer strategiskt partnerskap med dessa länder. Mot bakgrund av en sådan utveckling, a memorandum samförstånd mellan överföringssystemoperatörerna (TSO) i Bulgarien, Rumänien, Ungern och Slovakien och Azerbajdzjans statliga oljebolag (SOCAR) undertecknades i Bulgariens huvudstad Sofia den 25 april 2023. Detta dokument belyser den strategiska betydelsen av Azerbajdzjansk gas för regionen, och ses som ett viktigt steg i framtida samarbete, inklusive i projekt som rör förnybara energikällor och väte. Med detta avtal anslöt sig Azerbajdzjan dessutom till det så kallade "Solidarity Ring-initiativet" för att främja energisamarbete i samband med det pågående kriget i Ukraina. Detta avtal stöder naturgasimport i omvänt flöde via Trans-Balkan pipeline. Denna väg kan garantera energisäkerhet för SEE-länder.

Annons

För Europa är energisamarbete med Azerbajdzjan ett effektivt sätt att stödja energitryggheten i de länder som har stort beroende av en enda energileverantör. Även med en extra gasvolym från Azerbajdzjan kommer det inte att räcka för att helt ersätta rysk gas, men volymerna från Azerbajdzjan kommer att hjälpa SEE-länderna att minska sitt beroende och diversifiera gaskällorna. Av denna anledning är det en mycket värdefull gaskälla, och för detta ändamål prioriterar EU gas sammanlänkningar över för att ta emot den ökade volymen av den azerbajdzjanska gasen via TAP-rörledningen. Betydande framsteg för att säkerställa gassammankoppling har gjorts under det senaste decenniet. Flera nya gränsöverskridande sammanlänkningar har byggts, särskilt i Central- och Sydösteuropa. Dessa nya sammanlänkningar har varit avgörande för att koppla ihop tidigare isolerade infrastrukturer i de baltiska staterna och sydöstra Europa med resten av den europeiska marknaden.

Slutfördes i slutet av 2022, de första kvantiteterna naturgas genom sammankopplingen Grekland-Bulgarien (IGB) transporterades i början av gasdagen från TAP-rörledningen. Sammankopplingen är en del av den vertikala gaskorridoren – Grekland – Bulgarien – Rumänien – Ungern som ger tillgång till naturgas från den södra gaskorridoren (SGC) och LNG till sydöstra och centrala Europa samt Ukraina.

I slutändan kan Europa komma stärkt ur krigsutbrottet i Ukraina. Enligt DISE Energy Rapporten måste Europa sträva efter fullständigt oberoende från rysk gas, spara energi, inklusive naturgas, skyndsamt förbättra energieffektiviteten och snabbt utveckla förnybar energi. För detta ändamål kommer samarbetet mellan Azerbajdzjan och EU att stödja Europas långsiktiga energisäkerhet. Azerbajdzjans energistrategi syftar till att utöka exportgeografin för sina naturresurser, och landets naturgasproduktionskapacitet kommer att göra det möjligt för landet att nå minst 20 miljarder cm gasleveranser till de europeiska energimarknaderna år 2027.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend