Anslut dig till vårt nätverk!

armenien

AZERBAJJAN-ARMENIEN Fredsfördraget är långt borta vid horisonten

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan har varit en stor utmaning för säkerheten och utgjort hinder för regional ekonomisk och politisk integration i Sydkaukasien. Det andra Karabachkriget i slutet av 2020 avslutade ockupationen av större delen av de azerbajdzjanska territorierna och öppnade nya horisonter för regional ekonomisk integration och stabilitet. Genom att underteckna den trilaterala deklarationen den 9 november 2020 mellan Azerbajdzjan, Armenien och Ryska federationen som avslutade det andra Karabach-kriget, kom parterna överens om att stödja efterkrigstidens fredsinsatser och ekonomisk utveckling - skriver Shahmar Hajiyev, Senior Advisor vid Center of Analysis av internationella relationer.

De senaste två åren var den mest dynamiska perioden för fredssamtal mellan de två länderna i Sydkaukasien, eftersom presidenten för Republiken Azerbajdzjan Ilham Aliyev och Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan träffades på olika plattformar för att diskutera många kontroversiella frågor och uppnå den efterlängtade undertecknandet av ett fredsavtal. Den sista trilateralen möte mellan Azerbajdzjans president Ilham Aliyev, Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan och Europeiska rådets ordförande Charles Michel hölls i Bryssel, där parterna utbytte åsikter om normalisering av sina förbindelser, fortsatta förhandlingar om fredsprocessen, avgränsning av gränser, öppnande av transportkommunikationer, tillbakadragande av armeniska militära enheter från Azerbajdzjans territorier och nedrustning av illegala militäravdelningar. Genom att analysera dynamiken i förhandlingarna mellan Armenien och Azerbajdzjan är det möjligt att notera att trots vissa framsteg i frågor som avgränsning av gränser och återöppning av transportvägar som uppnåtts, men det slutliga fredsavtalet mellan parterna förblir svårfångat efter den senaste utvecklingen i regionen.

Det är värt att notera att ömsesidigt erkännande av varandras suveränitet och territoriella integritet och bekräftelse av frånvaron av territoriella anspråk mot varandra är två huvudprioriteringar för Baku. Enligt Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan "Jerevan erkänner Azerbajdzjans territoriella integritet, som inkluderar Nagorno-Karabach, förutsatt att säkerheten för dess armeniska befolkning säkerställs." Men separatistregimen i Karabach motsatte sig öppet Nikol Pashinyans beslut och fördömde honom till och med för att ha sagt det. Konstigt nog stör fallet som Armenien lade fram vid FN:s säkerhetsråds möte i augusti också fredssamtalen och stöder revanschistiska styrkor i Karabach. Faktum är att Armenien har utnyttjat Lachin-vägen i två år efter kriget för att infiltrera militär personal, tillsammans med ammunition, landminor och terroristgrupper.

Dessutom behåller Azerbajdzjan sitt erbjudande att använda Aghdam-rutten för försörjning till Karabagh-regionen. Azerbajdzjans Röda Halvmåne-sällskap skickade en humanitär hjälpkonvoj bestående av 40 ton mjölprodukter från Baku till Aghdam-distriktet i Karabach-regionen, men separatisterna vägrade ta emot hjälp via vägen Aghdam-Khankendi. Endast humanitärt bistånd skickat av ryska Röda Korset via vägen Aghdam-Khankendi accepterades av separatistregimen i Karabach. Som noterat av assistenten till Azerbajdzjans president Hikmat Hajiyev "ryska Röda Korsets biståndsleveranser skulle gå via Aghdam-vägen "i samordning" med Azerbajdzjans Röda Halvmåne-föreningen". '

En annan kontroversiell händelse inträffade den 9 september 2023 när separatistregimen i Karabach olagligt höll en så kallad "presidentval". Fyra av de fem parlamentariska styrkorna – Free Homeland, Ardarutyun (rättvisa), Dashnaktsutyun och Artsakhs demokratiska parti – har nominerat statsminister Samvel Shahramanyan, som blev separatistregimens nya president. Azerbajdzjan fördömde olagliga val i Karabach, eftersom det är ett tydligt brott mot landets suveränitet och territoriella integritet. Genomförandet av "olagliga val" i Karabach-regionen i Azerbajdzjan strider mot OSSE:s grundläggande principer, FN-stadgan och internationell rätt.

Omedelbart efter olagliga val, många internationella organisationer och länder över hela världen, såsom Organisationen för islamiskt samarbete (OIC), Organisationen av turkiska stater (OTS), EU, Europarådet, samt Storbritannien, USA, Ungern, Rumänien, Pakistan, Türkiye, Georgien, Ukraina, Moldavien och så vidare erkände inte de så kallade "presidentvalen" i Karabach. Till exempel europeiska unionen  uppgav att den inte erkänner den konstitutionella och rättsliga ram inom vilken de så kallade "presidentvalen" i Khankendi/Stepanakert (Nagorno-Karabach) den 9 september 2023 hölls. Dessutom, under en pressträff, Utrikesdepartementet Talesman Matthew Miller sa att USA inte erkänner Karabach som "en oberoende och suverän stat" och därmed inte erkänner resultaten av de så kallade presidentvalen som tillkännagavs under de senaste dagarna. Han fortsatte att säga att "USA kommer att fortsätta att starkt stödja Armeniens och Azerbajdzjans ansträngningar för att lösa kvarstående frågor genom direkt dialog."

För närvarande befinner sig fredssamtalen mellan Armenien och Azerbajdzjan på återvändsgränd efter Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan gratulerade folket i så kallade "Artsakh" med anledning av självständighetsdagen. Å ena sidan erkände den armeniska premiärministern Azerbajdzjans territoriella integritet och suveränitet. Å andra sidan gratulerar han separatistregimen mot Azerbajdzjans territoriella integritet och suveränitet. En sådan kontroversiell inställning till fredsprocessen stör därför förtroendet och kan uppmuntra till ett nytt krig i regionen.

Annons

Mot bakgrund av en sådan utveckling har Armenien redan börjat koncentrera sina styrkor nära gränsen mellan de två länderna och i Karabach. Efter att Armenien och Indien skrivit under militära överenskommelser i syfte att beväpna den armeniska armén med tunga vapen transporterades vapenpartier från Indien till Armenien via Iran. Vapenaffären omfattade betydande exportorder av Pinaka multi-barrel raketkastare (MBRL), pansarvärnsmissiler, raketer och ammunition värda 250 miljoner USD. Sådana dödliga vapen värnar om revanschistiska idéer i Armenien och hotar den regionala säkerheten.

Det är förståeligt att revanschistiska grupper i Armenien fortfarande tror att konflikten inte är över, och Armenien måste beskydda regim över de territorier som kontrolleras av separatisterna. Genom att göra det strävar de efter att bygga den "gråzonen" som är oacceptabel för Azerbajdzjan. Denna taktik inkluderar stöd till separatistregimen i Karabach politiskt, ekonomiskt och militärt, och samtidigt fortsätta samtalen med Azerbajdzjan utan nämnvärt resultat. En sådan taktik utgör den största utmaningen för fredssamtalen och kan inte förhindra framtida konflikteskalering i regionen. Sammanfattningsvis innebär normaliseringen av förbindelserna mellan Armenien och Azerbajdzjan betydande ekonomiska fördelar för hela regionen. Om Armenien är intresserad av att underteckna ett fredsavtal på grundval av ett ömsesidigt erkännande av varandras suveränitet och territoriella integritet, då borde Jerevan stoppa politisk manipulation. Konfliktlösning kommer att skapa nya möjligheter för regional ekonomisk integration och ökad uppkoppling

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend