Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

Regional integration är absolut nödvändig för fred och säkerhet i södra Kaukasus

DELA MED SIG:

publicerade

on

The collapse of the separatist regime in the Garabagh region of Azerbaijan in September completed the de-occupation process of the country’s occupied territories. This has effectively brought an end to the decades-long conflict between Armenia and Azerbaijan over the mentioned region. The mutual recognition each other’s territorial integrity by the two countries, and in particular, Armenia’s recognition of Garabagh as part of Azerbaijan, has laid a strong foundation for a more stable and peaceful future between the two nations. The statement by the Armenian parliamentary speaker Alen Simonyan on November 28 concerning Armenia’s recognition of Azerbaijan’s territorial integrity including the Garabagh region and his emphasis that “The Garabagh issue no longer exists for Yerevan” promise more constructive developments in the future, skriver Vasif Huseynov1.

Denna positiva dynamik mellan de två länderna skapar en bra grund även för integrationen mellan de tre länderna i Sydkaukasien. Flera initiativ för detta ändamål har införts av olika aktörer sedan slutet av andra Garabaghkriget (27 september – 10 november 2020). Dessa initiativ kan delas in i två grupper.

För det första har det föreslagits att skapa samarbetsplattformar i regionen tillsammans med omgivande eller andra yttre makter. I december 2020 föreslog presidenterna för Azerbajdzjan och Turkiye tillsammans formatet 3+3 (Armenien, Azerbajdzjan, Georgien "plus" Ryssland, Turkiet och Iran). Även om arbetet i denna riktning försenades efter det första biträdande ministermötet i december 2021, återaktiverade de deltagande länderna (utom Georgien) denna gruppering i oktober 2023, efter separatistregimens kollaps i Garabagh. Detta format är i linje med "regionala lösningar på regionala problem"-strategin som prioriteras av Azerbajdzjan i samband med den regionala geopolitiken.

Ett annat initiativ med deltagande av yttre makter infördes av den georgiska regeringen i september 2021. Tvekande att gå med i 3+3-ramverket på grund av Georgiens konflikt med Ryssland lade premiärminister Irakli Garibashvili fram ett fredsförslag, kallat Peaceful Neighborhood Initiative, " att främja fred och stabilitet i södra Kaukasus”. Hans förslag utformades på formatet 3+2 (Armenien, Azerbajdzjan, Georgien "plus" EU och USA) som, enligt Garibashvili, skulle "underlätta dialog och förtroendeskapande, och leda till genomförandet av praktiska lösningar på regionala frågor av gemensamt intresse med våra USA- och EU-partner”. Detta initiativ gav dock inte samma framgångsnivå som 3+3-formatet.

Den andra gruppen av regionala integrationsinitiativ fokuserar på att skapa ett trilateralt format för de tre länderna i Sydkaukasien. Detta är av yttersta vikt för freden och säkerheten i regionen, såväl som dess ekonomi, anslutningsmöjligheter och välstånd. Historiskt har olika externa makter följt en strategi för "dela och härska" gentemot länderna i Sydkaukasien och manipulerat de regionala konflikterna för sina egna intressen. Å ena sidan skapade detta ingripande nya spänningar och fiendskap bland de lokala nationerna, å andra sidan undergrävde det dessa folks ansträngningar att lösa sina tvister. Mot denna bakgrund träffades ledarna för dessa länder aldrig trilateralt under hela den postsovjetiska perioden, även om de kom samman i andra multilaterala plattformar.

Trots olika initiativ från Azerbajdzjan och Georgien för att sammankalla ett möte mellan ledarna i de tre länderna efter det andra Garabagh-kriget, visade den armeniska ledningen konsekvent och, av oklara skäl, försiktigt beteende mot detta trilaterala formatinitiativ. Mot denna bakgrund gav säkerhetskonferensen i München i februari 2023 ett gynnsamt tillfälle för ledarna i Armenien, Azerbajdzjan och Georgien att samlas i en panel som riktar sig till Sydkaukasien. Den armeniske premiärministern valde dock att inte delta tillsammans med sina motsvarigheter från Azerbajdzjan och Georgien. Ett anmärkningsvärt undantag från denna trend ägde rum i juli föregående år när den armeniske utrikesministern besökte Tbilisi för att delta i ett bilateralt möte med sin azerbajdzjanska motsvarighet för första gången.

However, subsequent to this visit, there were no leaders’ summits or significant peace talks in Georgia, nor were there any trilateral initiatives until October 2023. This timing coincided with the dissolution of the separatist regime in Azerbaijan’s Garabagh region. The successful outcome of Azerbaijan’s efforts against the separatists and the restoration of the country’s territorial integrity played a positive role in advancing this diplomatic process. President Ilham Aliyev of Azerbaijan, a foremost champion and proponent of regional integration, emphatically highlighted this stance in his address to the nation following his country’s military triumph over separatists in the Garabagh region on September 20, 2023:

Annons

"Vi föreslår att framtiden för länderna i Sydkaukasien ska baseras på fred, lugn och utveckling. …[D]en är inte långt kvar när Azerbajdzjan och Armenien kommer att lösa frågorna dem emellan, underteckna ett fredsavtal och länder i södra Kaukasus börjar arbeta med framtida samarbete i trilateralt format.”

Detta tillvägagångssätt stöds av den georgiske premiärministern Garibashvili som i sin presskonferens med president Aliyev efter dennes besök i Tbilisi den 8 oktober uttalade att "Vår framtid bör vara fredlig och stabil, och alla tre länderna i södra Kaukasus bör tala regionala frågor själva.” President Aliyev uttryckte sitt stöd för detta tillvägagångssätt och bekräftade att hans land också ser Georgien som en mer lämplig plats för fredssamtalen mellan Armenien och Azerbajdzjan. "Flera länder och även några internationella organisationer försöker stödja normaliseringsprocessen mellan Armenien och Azerbajdzjan idag. Det välkomnar vi. Om det inte är skevt och partiskt välkomnar vi naturligtvis all medling och hjälp. Men enligt min åsikt, med hänsyn till både de historiska relationerna och den geografiska faktorn, skulle det mest korrekta alternativet på detta område definitivt vara Georgien, sade han.

I dess efterdyningar ägde det första mötet någonsin mellan Georgiens, Armeniens och Azerbajdzjans premiärministrar rum den 26 oktober, vid sidan av Silk Road Forum i Tbilisi. Detta var en historisk händelse som väckte förhoppningar i regionen. De tre premiärministrarna gav positiva budskap om regionens framtid och redogjorde för sina förslag mot detta mål. De tre länderna måste ta detta momentum, sammankalla fler möten på hög nivå och genomföra konkreta steg för att främja integrationen i södra Kaukasus.

Utan tvekan möter dessa företag olika utmaningar, som förekommer på både 3+3 och trilateral nivå (Armenien-Azerbajdzjan-Georgien). Men för fredens och säkerhetens skull i södra Kaukasus är dessa initiativ av största betydelse. Det är absolut nödvändigt för de regionala länderna att förhindra att maktvakuumet till följd av avtagande ryskt inflytande gör södra Kaukasus till en slagmark för stormaktsrivalisering. Regional integration framstår i detta sammanhang som en hållbar lösning.

1 Dr. Vasif Huseynov är chef för avdelningen för västerländska studier vid Centre of Analysis of International Relations (AIR Center) och adjungerad lektor vid ADA- och Khazar-universitetet i Baku, Azerbajdzjan.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend