Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

Azerbajdzjan: En nyckelspelare i Europas energisäkerhet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den gamla kontinenten står på randen av betydande förändring. Den nuvarande geopolitiska instabiliteten tvingar europeiska ledare att söka alternativa energikällor. I dessa nya verkligheter dras allt större uppmärksamhet till ett pålitligt och ambitiöst land vid Kaspiska havets stränder – Azerbajdzjan.

Azerbajdzjan är ett land av eld, gamla traditioner och stora utsikter. Azerbajdzjan har inte bara en årtusenden gammal historia, unik natur och rik kultur utan också enorma reserver av olika naturresurser, inklusive naturgas. För varje dag som går blir denna lilla Kaspiska republiks roll för att säkerställa Europas energisäkerhet allt viktigare.

Olje- och gasresurserna i Kaspiska havet har länge uppmärksammats av globala makter. Den 20 september 1994 markerade det historiska "Århundradets kontrakt" en betydande milstolpe i regionens energigeopolitik. Initierat och lett av Azerbajdzjans dåvarande president Heydar Aliyev, står detta kontrakt som ett av de mest avgörande avtalen när det gäller dess politiska, ekonomiska och strategiska betydelse. "Århundradets kontrakt", värt 7.4 miljarder dollar, involverade 13 stora internationella oljebolag från 8 länder - Azerbajdzjan, USA, Storbritannien, Ryssland, Türkiye, Norge, Saudiarabien och Japan.

Azerbajdzjan har genom åren visat sig vara en pålitlig och ärlig partner som levererar inte bara olja utan även gas till Europa. Det kaspiska blå bränslet har blivit nyckeln till stabilitet för flera europeiska länder. Som svar på de växande behoven i regionen enades parterna om att öka gastillförseln till Europa till 20 miljarder kubikmeter per år till 2027. Motsvarande memorandum undertecknades sommaren 2022 av president Ilham Aliyev och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

EU och Azerbajdzjan förseglar strategiskt partnerskapsavtal om energisäkerhet

"Du är verkligen en avgörande energipartner för oss och du har alltid varit pålitlig. Du var en avgörande partner inte bara för vår försörjningstrygghet, utan också i våra ansträngningar att bli klimatneutrala”, sa Ursula von der Leyen vid undertecknandet av promemorian.

Annons

Karta över Södra gaskorridoren      

Bekräftade naturgasreserver i landet uppgår till 2.6 biljoner kubikmeter, med prognostiserade reserver som uppskattas till cirka 3 biljoner kubikmeter. Den huvudsakliga naturgaskällan från Azerbajdzjan till Europa är det gigantiska Shah Denizfältet, men i framtiden planeras även andra fält som Babek, Umid, Karabach och Absheron att vara involverade. Den första gasen och kondensatet från Absheron erhölls i juli 2023, och gasproduktionen kommer att börja i år som en del av projektet för att utveckla Azeri-Chirag-Deepwater Gunashli-blocket. Inledningsvis är det planerat att producera cirka en halv miljard kubikmeter, men volymerna kan femdubblas i framtiden.

Idag tas azerbajdzjansk gas emot av Georgien, Türkiye, Grekland, Bulgarien, Rumänien, Ungern, Serbien och Italien, och genom Italien – flera stora energibolag från Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Schweiz. Albanien, Bosnien och Hercegovina, Montenegro, Kroatien, Slovakien och Nordmakedonien är också intresserade av att köpa gas. Dessutom är Rumänien intresserade av att köpa flytande naturgas (LNG) från Azerbajdzjan. Detta lovande projekt omfattar produktion av LNG vid SOCAR-terminalen i en av Georgiens hamnar vid Svarta havet och leverans i flytande form till den rumänska hamnen Constanta.

Byggnadsarbeten i Berat, Albanien, december 2016

En sådan hög efterfrågan på Azerbajdzjans gas är inte förvånande: investerare lockas av Azerbajdzjans tillförlitlighet, stabilitet och utvecklade infrastruktur. Till och med under pandemin, när handels- och logistikkedjor stördes och vissa länder ensidigt sade upp kontrakt, uppfyllde Azerbajdzjan alla sina skyldigheter. Policyn med långtidskontrakt gör det möjligt för Azerbajdzjan att säkerställa förutsägbarhet och tillförlitlighet för leveranser.

"Så idag kan vi alla se att den södra gaskorridoren redan har förändrat många liv och gjort Europa säkrare. Medan Europa ökar sin energiförsörjning, kommer den södra gaskorridoren utan tvekan att förbli en av de få stabila och konkurrenskraftiga källorna för gasledningsgas som levereras till EU, sade Albaniens premiärminister Edi Rama under ministermötet i den rådgivande rådet för södra gaskorridoren. i mars i år.

10:e ministermötet i Södra gaskorridorens rådgivande råd i Baku, Azerbajdzjan, mars 2024

I åratal har Azerbajdzjan investerat i utvecklingen av olje- och gasinfrastruktur, och kronjuvelen i dessa ansträngningar var öppnandet av den södra gaskorridoren, som sträcker sig cirka 3500 km. Korridoren består av tre delar – South Caucasus Pipeline (SCP), Trans-Anatolian Pipeline (TANAP) och Trans-Adriatic Pipeline (TAP). Gas pumpas från Shah Deniz-fältet till Georgien-Türkiye-gränsen via södra Kaukasus pipeline, och därifrån levereras en filial till turkiska konsumenter i Erzurum genom BOTAŞ-systemet, medan den andra filialen passerar genom TANAP till turkiska konsumenter i Eskisehir och ansluter sedan till TAP, genom vilket gas strömmar till europeiska länder – Grekland, Bulgarien och Italien.

Tillförseln av azerbajdzjansk gas till Europa har också stärkt Italiens roll på detta område. Adolfo Urso, minister för näringsliv och produktivitet för "Made in Italy", noterade i en intervju med "Il Messaggero" att "i framtiden [Italien - red.] kommer att kunna bli en gashub, bland annat genom att fördubbla kapaciteten av TAP-pipelinen." Azerbajdzjan har redan blivit den näst största gasleverantören till Italien efter Algeriet.

Sammantaget blir vägen för leverans av azerbajdzjansk gas alltmer diversifierad. Till exempel i Grekland är IGB-förbindelsen ansluten till TAP med en kapacitet på 3 miljarder kubikmeter (med potential att expandera till 5 miljarder kubikmeter), genom vilken 1 miljard kubikmeter levereras till Bulgarien årligen. Man överväger också att bygga den joniska-adriatiska rörledningen – ytterligare en sammanlänkning med en kapacitet på 5 miljarder kubikmeter per år. Det är tänkt att passera genom Albanien, Montenegro, Bosnien och Hercegovina och Kroatien.

Stabiliteten och tillförlitligheten i det azerbajdzjanska partnerskapet är särskilt värdefulla i dagens turbulenta tider. EU-länderna är alltmer intresserade av azerbajdzjansk gas som en långsiktig och stabil källa. Förra året nådde leveranserna 11.5 miljarder kubikmeter jämfört med 8 miljarder 2021.

Med hänsyn till dessa faktorer låser EU och Azerbajdzjan upp nya aspekter av potentialen för energisamarbete varje år. Efter undertecknandet av samförståndsavtalet om strategiskt partnerskap mellan EU och Azerbajdzjan sommaren 2022, i april 2023, ett samförståndsavtal om samarbete mellan gasöverföringsoperatörerna i Bulgarien, Rumänien, Ungern, Slovakien och den azerbajdzjanska staten företaget SOCAR tecknades. Initiativet, kallat "Solidaritetsringen", öppnar nya möjligheter för samarbete för ytterligare gasleveranser till Europa genom förbättrade gasöverföringssystem.

Tillförseln av azerbajdzjansk gas till Europa är ett storskaligt och långsiktigt projekt. För att ständigt hålla sig à jour med energipulsen har årliga ministermöten inom ramen för den södra gaskorridorens rådgivande råd anordnats i Azerbajdzjan sedan 2015. Den senaste sessionen, där representanter från 23 länder, 6 internationella organisationer och 44 deltog. företag, ägde rum i början av mars i år.

Det rådgivande rådet spelar en viktig roll inte bara för att samordna aktiviteter inom den södra gaskorridoren utan också för att diskutera de deltagande ländernas ytterligare steg för att säkerställa energisäkerhet. Eftersom Advisory Council är en viktig mekanism hjälper det till att på ett adekvat sätt svara på moderna utmaningar, och av denna anledning har ministermöten om grön energi hållits inom rådet under de senaste åren.

”Södra gaskorridoren har utvecklats till att bli ett forum för samarbete även kring förnybar energi och elektrifiering. Detta är ett enastående resultat och är ett bevis på hur detta projekt ser framåt och öppet för framtiden. Vi har gjort ren energi till en viktig del av de bilaterala förbindelserna mellan EU och Azerbajdzjan”, – noterade Kadri Simson, EU-kommissionären för energifrågor och medordförande för rådgivande rådet för den södra gaskorridoren, under den senaste sessionen.

I december 2022 undertecknade regeringarna i Azerbajdzjan, Ungern, Georgien och Rumänien ett avtal i Bukarest om strategiskt partnerskap för utveckling och leverans av grön energi. Avtalet innebär att en kabel ska läggas på Svarta havets botten för överföring av el med en kapacitet på 1 GW. Kabeln är avsedd för att leverera el producerad i Azerbajdzjan genom Georgien och Svarta havet till Rumänien för vidare transport till Ungern och andra europeiska stater.

Inom en snar framtid kommer Azerbajdzjan att bli inte bara en leverantör utan också ett transitland för förnybara energikällor till Europa från centralasiatiska länder. I november förra året kom Azerbajdzjan, Kazakstan och Uzbekistan överens om att etablera ett joint venture för export av grön energi till Europa. Överenskommelsen nåddes vid ett möte med energi- och ekonomiministrar från de tre länderna som hölls i Baku.

I detta sammanhang kan Södra gaskorridoren spela en viktig roll i den gröna energiomställningen. Under övergångsperioden när förnybara energikällor inte fullt ut kan ersätta fossila bränslen kan Södra gaskorridoren garantera stabiliteten i energiförsörjningen. Dessutom är naturgas ett renare fossilt bränsle jämfört med kol och olja, vilket innebär att användningen leder till lägre utsläpp av växthusgaser.

Azerbajdzjans bidrag till att diversifiera energikällorna och stärka Europas energisäkerhet är betydande. Det strategiska partnerskapet mellan Azerbajdzjan och EU på detta område kommer att fortsätta att utvecklas och bidra till stabilitet och hållbar utveckling i hela regionen.

Azerbajdzjan är inte bara en gasexportör utan också en potentiell exportör av energi från förnybara källor. Det är ett land som strävar efter ekonomisk diversifiering och investeringar i framtiden. Investeringar i utvecklingen av olje- och gassektorn åtföljs av långsiktiga strategiska reformer som syftar till att öka transparensen och förbättra företagsklimatet. Azerbajdzjan har visat sig vara en ansvarsfull aktör på den globala energimarknaden, redo för långsiktigt samarbete och gemensamma lösningar på globala utmaningar.

Sektionerna av mikrotunnelborrmaskinen monteras på arbetsplatsen, Melendugno, Italien, januari 2019

I olje- och gasdiplomatins historia har Azerbajdzjan redan gjort sina ljusa och betydelsefulla avtryck. I dag blir dess roll för att säkerställa Europas energisäkerhet allt viktigare. Kaspisk gas värmer inte bara européernas hem utan tänder också hoppets låga om en stabil och välmående framtid.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend