Anslut dig till vårt nätverk!

Bangladesh

Bangladeshs premiärminister siktar på att fördjupa relationen när hon bjuder in EU:s presidenter på besök.

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Bangladeshs premiärminister, Sheikh Hasina, har uppmärksammat Europadagen med gratulationer till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel. Hon bjöd in dem att fira 50 år av förbindelserna mellan EU och Bangladesh genom att besöka hennes land, i ett drag som syftade till att fördjupa och utöka partnerskapet, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Den fortsatta tillväxten i Bangladeshs välstånd beror på dess tillgång till världsmarknaderna. Samtidigt är själva framtiden som ett lågt belägna och tätbefolkat land beroende av framgångsrika globala åtgärder mot klimatförändringar. Båda faktorerna gör EU till en nyckelpartner och premiärminister Sheikh Hasina har signalerat att det är dags att stärka och fördjupa relationen.

I sitt meddelande om Europadagen till Ursula von der Leyen erkände Sheikh Hasina den långtgående effekten av den förmånliga handelstillgången till EU som Bangladesh åtnjuter och betonade vikten av att det fortsätter när landet tar examen från FN:s mindre utvecklade status.

Men statsministern gjorde klart att det handlade om mer än att säkra en smidig och hållbar ekonomisk omställning. "Bangladesh-EU-partnerskapet expanderar nu bortom handel och utvecklingssamarbete", sa hon och pekade på nya områden som klimatförändringar, säkerhet, blå ekonomi, sjöfartssäkerhet, förnybar energi, digital uppkoppling och migration.

"Våra gemensamma värderingar om demokrati, sekularism, social rättvisa och rättsstatsprincipen fortsätter att förstärka vårt starka partnerskap. Det är verkligen dags för våra bilaterala förbindelser att utvecklas till meningsfulla, strategiska engagemang”, tillade hon.

I sitt meddelande till Charles Michel pekade Sheikh Hasina på EU:s och Bangladeshs gemensamma prioriteringar som grunden för ett utmärkt förhållande. "De pågående prioriteringarna som fastställts av Europeiska unionen, såsom den europeiska gröna affären, det digitala decenniet, eliminering av alla former av diskriminering, främjande av lika rättigheter och möjligheter för alla, förbättrad global tillgång för covid-vacciner etc. sammanfaller också med Bangladeshs egna utvecklingsprioriteringar”, sa hon.

Nästa år fyller relationen mellan EU och Bangladesh 50 år. En bra tid för båda presidenterna att besöka landet och själva se "utdelningen av partnerskapet mellan Bangladesh och EU och dess framtida möjligheter", föreslog premiärministern.

Annons

1973 återuppbyggdes Bangladesh efter ett blodigt befrielsekrig som hade avslutat Pakistans styre. Ett framgångsrikt förhållande till Europeiska ekonomiska gemenskapen var väsentligt, desto mer eftersom den tidigare kolonialmakten, Storbritannien, precis hade anslutit sig till EEC.

Både Bangladesh och EU har gjort enorma framsteg på femtio år, men en fördjupad relation är fortfarande ett strategiskt mål, absolut för Bangladesh och i dagens värld, säkert också för EU.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend