Anslut dig till vårt nätverk!

Bangladesh

The Greatest Bengali: Senaste översättningen av "Bangabandhu, The People's Hero" lanserad i Bryssel

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Vid födelsen av Bangladesh som en självständig nation beundrades Sheikh Mujibur Rahman internationellt som landets första ledare. Han mördades 1975 men betraktas av sitt folk som nationens fader, känd som Bangabandhu (Bengalens vän). En bok som beskriver hans liv och prestationer syftar till att påminna världen om denna märkliga man. Den har precis översatts till holländska, som politisk redaktör Nick Powell rapporterar.

Bangladeshs ambassadör i Europeiska unionen, Mahbub Hassan Saleh

Medlemmar av Belgiens bangladeshiska community fick sällskap av några av deras lands många vänner i EU:s huvudstad för lanseringen av "Bangabandhu, Held van een Volk" (Bangabandhu, hans folks hjälte) på Press Club Brussels Europe. Boken publicerades första gången på engelska 2020 för att markera 100-årsdagen av födelsen av Sheikh Mujibur Rahman, fadern till nationen i Bangladesh, som anses vara den största bengalen. Den har redan översatts till koreanska och åtgärder pågår för att översätta den till ett annat stort europeiskt språk.

Översättningen till nederländska beskriver hur Bangabandhus legendariska status är sammanvävd med den historiska verkligheten i Sheikh Mujibur Rahmans liv. Den komplexa geopolitiska processen för nationsbyggande i ett dynamiskt sydasiatiskt sammanhang.

Boken påminner oss om vad det betydde för Bangladesh. Konflikten i Bengalen före och under skapandet av Pakistan, förtrycket av bengaliska strävanden och identitet i den nya staten och den blodiga konflikten 1971 innan självständigheten uppnåddes. Bangabandhu stod hela tiden i händelsernas centrum, trots hans långa fängelseperioder.

En politisk aktivist sedan sina studentdagar, den framtida nationens fader agerade för att rädda många liv under de interkommunala konflikterna på 1940-talet och försökte alltid hitta en fredlig och konstitutionell väg för att få erkännande av ambitionerna hos Pakistans bengaliska majoritet. Ett av bokens många värdefulla fotografier visar den unge Sheikh Mujibur Rahman som möter den där jätten av fredlig kamp, ​​Mahatma Ghandi.

Båda männen skulle mördas. I Bangabandhus fall var det ett hammarslag för den nyligen oberoende nationen att han tjänstgjorde som premiärminister och president. Men hans liv har tjänat till att inspirera de många framsteg som Bangladesh har gjort de senaste åren, som ett allt mer välmående och framgångsrikt land, nu ledd av Sheikh Mujibur Rahmans dotter Sheikh Hasina.

Boken lyfter fram att den politiska jätten som betraktas som nationens fader också var en blygsam man, en inspirerande figur men också praktisk. Mer än en bidragsgivare upprepar sina ord: ”När jag bestämmer mig för att göra något, går jag vidare och gör det. Om jag får reda på att jag hade fel försöker jag rätta mig. Detta beror på att jag vet att endast görare kan göra fel; människor som aldrig gör något gör inga misstag”.

Annons

Vid boklanseringen påminde Bangladeshs ambassadör i Europeiska unionen, Mahbub Hassan Saleh, dessa ord vid självständighetens gryning: ”Bangladesh har åtagit sig att bygga ett exploateringsfritt samhälle. Självständighet blir meningslös utan ekonomisk frigörelse. Vi kan inte låta de rika bli rikare och de fattiga bli fattigare. Ingen i Bangladesh kommer att dö av hunger, alla kommer att leva i lycka och välstånd”.

Att uppnå den ambitionen är utan tvekan den största hyllningen av alla. Boklanseringen talades också av EU:s ambassadör i Bangladesh, Charles Whiteley. Han kommenterade de senaste årens förvandling, sedan hans tidigare tid i Dhaka som biträdande beskickningschef mellan 2005 och 2009.

"Bangladesh går framåt för att bli den välmående nation som Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman föreställde sig", konstaterade han och tillade att EU var mycket stolt över att vara Bangladeshs partner i dess omvandling.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend