Anslut dig till vårt nätverk!

Bangladesh

COP27: Bangladesh uppmanar rika länder att nå målet för 100 miljarder dollar - och sedan överträffa det.

DELA MED SIG:

publicerade

on

Det är ett mål som hela tiden missas, de 100 miljarder dollar per år som världens rikaste länder först lovade för 13 år sedan att hjälpa till att betala kostnaderna för att bekämpa klimatförändringarna i länder med låg till medelinkomst. Bangladesh, ett tätbefolkat land som är sårbart för stigande havsnivåer, är på COP27 i Egypten och uppmanar de länder som orsakade mest global uppvärmning i första hand att äntligen uppfylla sina skyldigheter, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Det var tillbaka på COP15, som hölls i Köpenhamn 2009, som världens mest utvecklade länder åtog sig att tillhandahålla 100 miljarder dollar varje år för att hjälpa fattigare länder att bekämpa klimatförändringarna. Logiken var enkel, de rika länderna hade byggt sina ekonomier med hjälp av den koldioxidutsläppande tekniken som hade värmt upp planeten. I många fall var det de länder som hade gått miste om detta arv av välstånd som nu stod inför de allvarligaste konsekvenserna.

De rika skar sig lite slappt. Målet på 100 miljarder dollar skulle inte nås förrän 2020. Sedan vid COP21 i Paris 2015, ofta sedd som en triumf för att säkra internationell överenskommelse, lades målet tillbaka till 2025.

Även efter det att nya riktlinjer antogs vid COP26 i Glasgow förra året, har de rikaste länderna varit "länge på löften men bedrövligt brist på leveranser" enligt ord från Bangladesh Department of Environment Director Ziaul Haque, som är medlem i sitt lands delegation i Egyptiska semesterorten Sharm El Sheikh.

Inte för att 100 miljarder dollar per år sannolikt kommer att räcka men det skulle vara en förbättring jämfört med de 83.3 miljarder dollar som uppnåddes 2020, enligt OECD-siffror. Förhandlare vid COP27 diskuterar åtminstone om man formellt ska överväga hur man ska betala den enorma notan för förlusten och skadorna orsakade av klimatförändringarna.

Bangladesh försöker övertyga världens mest avancerade ekonomier att äntligen börja betala. Deras regeringar står inför konkurrerande prioriteringar, särskilt skyhöga energikostnader förstås, men de lär vara åtagna att göra vad som krävs för att uppfylla klimatförändringsmålen.

Bangladeshs premiärminister, Sheikh Hasina, har uttalat att detta inte bara är den mest akuta orsaken i vår tidsålder utan den mest akuta orsaken i mänsklighetens historia. Ord räcker helt enkelt inte, hävdar hon, inte minst för invånarna i Sylhet i Bangladesh, som står inför de värsta översvämningarna på ett sekel. Det räcker inte heller med tweets om support och små hjälppaket.

Annons

Det har länge varit dags för handling är hennes budskap till COP27, med en uppmaning till en fördubbling av finanserna till 2025. Premiärministern ser det som en moralisk skyldighet för de länder som växte sig rika på fossila bränslen att de nu hjälper länder som hennes , som står för bara 0.56 % av de nuvarande globala koldioxidutsläppen.

Bangladesh har varit en ekonomisk framgångssaga. På femtio år har det gått från ett förödande frihetskrig till att vara på väg att bli ett medelinkomstland. Men den globala uppvärmningen sätter så mycket risk. Stigande havsnivåer, kusterosion, torka, extrem hetta och översvämningar orsakar oundvikligen såväl ekonomisk skada som mänsklig misär.

Bangladesh-delegationen gör sitt lands sak - i sanning ett ärende på uppdrag av eller hela världen - med stor brådska och enorm trovärdighet i Sharm El Sheikh.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend