Anslut dig till vårt nätverk!

Bangladesh

En väg framåt: Första politiska dialogen mellan Bangladesh och EU

DELA MED SIG:

publicerade

on

Relationerna mellan EU och Bangladesh har stärkts i nästan 50 år, sedan de europeiska institutionerna först samarbetade med det nyligen oberoende landet 1973. Men den politiska dialogen i Dhaka den 24 november markerade en utvidgning av samarbetet och banade vägen för att sätta relationen på ett ännu fastare fotfäste, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Mötet i Dhaka var det första av vad som nu kommer att bli ett årligt evenemang, en politisk dialog på hög nivå som hålls varje år, omväxlande mellan Bangladeshs huvudstad och Bryssel. Det kommer att ge strategisk vägledning och intensifiera det utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet. Dess betydelse för Europeiska unionen illustrerades av EU:s förslag vid det första mötet att inleda diskussioner om ett partnerskapsavtal med Bangladesh.

Det var EU:s erkännande av Bangladeshs socioekonomiska omvandling. Landet berömdes för sina fortsatta framgångar som den största mottagaren av EU:s allt utom vapen förmånshandelssystem. Bangladesh sökte EU-stöd för fortsatta handelspreferenser efter 2029, eftersom landet tar examen från statusen som ett minst utvecklat land.

EU svarade genom att betona behovet av ett omfattande genomförande av den nationella handlingsplanen för arbetskraft i Bangladesh, som i sin tur erkände sitt engagemang för att säkerställa arbetstagares rättigheter och säkerhet på arbetsplatsen. Detta skulle kräva rättvis prissättning och delat ansvar för delar av efterlevnaden, särskilt med tanke på investeringen i säkrare och grönare fabriker.

Bangladeshs delegation leddes av utrikesminister Shahriar Alam och EU-sidan leddes av biträdande direktören för Europeiska utrikestjänsten, Enrique Mora. Deras omfattande diskussion lyfte fram gemensamma värderingar om demokrati, grundläggande friheter, rättsstatsprincipen, inkludering och respekt för mänskliga rättigheter.

Den politiska dialogen syftade till att bredda engagemanget mellan EU och Bangladesh bortom de nuvarande prioriterade områdena handel, migration, styrelseformer, humanitära åtgärder och utvecklingssamarbete. Båda sidor enades om att arbeta närmare med klimatåtgärder, digital transformation, uppkoppling och säkerhet.

De två sidorna utbytte åsikter om att bekämpa terrorism och förhindra våldsbejakande extremism. Bangladesh bekräftade sin nolltolerans för alla former av terrorism. Båda sidor upprepade sin gemensamma övertygelse om att åtgärder mot terrorism kräver efterlevnad av mänskliga rättigheter och humanitära principer.

Annons

Diskussionen vidgades till behovet av djupare samarbete för att bekämpa gränsöverskridande organiserad brottslighet, inklusive migrantsmuggling, människohandel och penningtvätt. En omfattande dialog om migration pågår redan, där EU har för avsikt att lansera ett talangpartnerskap med Bangladesh som syftar till att öka internationell arbetskraftsrörlighet på ett ömsesidigt fördelaktigt sätt.

EU uttryckte återigen sin uppskattning av Bangladeshs folks och regerings generositet gentemot mer än miljoner rohingya-flyktingar från Myanmar. Bangladesh tackade EU för dess politiska och humanitära stöd men lyfte fram det potentiella hotet mot regional säkerhet och stabilitet från den pågående flyktingkrisen. Mer åtgärder behövdes från det internationella samfundet för att skapa förutsättningar för rohingyas frivilliga, säkra, värdiga och hållbara repatriering.

Bangladesh och Europeiska unionen var överens om behovet av att göra allt för att få ett slut på kriget i Ukraina, med internationell rätt upprätthållen och FN-stadgan respekterad. Båda sidor var djupt oroade över både de mänskliga kostnaderna för kriget och dess inverkan på den globala ekonomin. Bangladeshs premiärminister, Sheikh Hasina, är en av sex framstående världsledare som fungerar som mästare för FN:s globala krishanteringsgrupp för livsmedelsenergi och finans.

Bangladesh är också den nuvarande ordföranden för FN:s fredsbyggande kommission och är en ledande nation i FN:s fredsbevarande operationer. Båda sidor betonade kvinnornas viktiga roll i förebyggande och lösning av konflikter, humanitära insatser och återuppbyggnad efter konflikter.

Bangladesh lovordade EU:s engagemang för åtgärder mot klimatförändringar och särskilt för att underlätta genombrottet vid COP27 i den avgörande frågan om en kompensationsfond för förluster och skador som drabbat länder, inklusive Bangladesh, som bara är ansvariga för en liten del av den globala växthusgasen utsläpp.

Sammantaget fanns det många gemensamma intressen att diskutera, vilket visade värdet av den politiska dialogen och det föreslagna partnerskapsavtalet om samarbete. Det finns en gemensam uppfattning om behovet av effektiv och inkluderande regelbaserad multilateralism för att ta itu med nuvarande och framtida globala utmaningar, med FN som kärna.

Både EU och Bangladesh lägger stor vikt vid en stabil handelsmiljö med Världshandelsorganisationen i centrum. Båda sidor enades om att främja nya synergier för att gemensamt bidra till en säkrare, grönare, mer digital motståndskraftig och stabil värld, i linje med 2030 års agenda för hållbar utveckling.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend