Anslut dig till vårt nätverk!

Bangladesh

Att göra historien rättvisa, en kraftfull uppmaning i Bryssel för erkännande av folkmordet i Bangladesh 1971

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

I Bangladesh markeras den 25 mars som folkmordsdagen, årsdagen för starten av den pakistanska arméns brutala förtryckskampanj 1971 som krävde cirka tre miljoner liv. Det pågår nu en kraftfull kampanj för internationellt erkännande av att massmorden, våldtäkterna och tortyren var ett folkmord mot det bengaliska folket. Det tog ett viktigt steg framåt i Bryssel på årets jubileum, med ett speciellt evenemang som anordnades av Bangladeshs ambassad, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Folkmordet i Bangladesh var en av de värsta sådana händelserna i mänsklighetens historia. Morden, våldtäkterna och andra grymheter blev vida kända vid den tiden, med ett utbrett folkligt stöd runt om i världen 1971 för kampen för frihet för folket i det dåvarande östra Pakistan. Ändå, precis som regeringarna vid den tiden var långsamma med att erkänna den demokratiska legitimiteten för ett fritt Bangladesh, har det internationella samfundet fortfarande inte erkänt folkmordet.

På Bryssels pressklubb samlades diplomater, journalister, akademiker, politiker och medlemmar av det bangladeshiska samhället i Belgien för att höra ett kraftfullt fall för erkännande av folkmordet och för en ursäkt från Pakistan för brutaliteten som begåtts av dess militära och lokala kollaboratörer. De hörde vittnesbörd och kraftfulla uppmaningar och motiveringar från forskare och överlevande, som anser att argumentet för att erkänna folkmord måste framföras, även om det borde vara uppenbart.

Professor Gregory H Stanton, grundare av Genocide Watch varnade för att erkännandet är lika viktigt för läkning "som att stänga ett öppet sår". Han observerade att hans egen regering i USA ännu inte har erkänt folkmordet i Bangladesh. Den amerikanska administrationen av Nixon-Kissinger var lika tyst 1971, ovillig att förolämpa sin allierade under kalla kriget i Pakistan.

Professor Stanton hävdade att USA, förutom att erkänna själva folkmordet, borde erkänna den hållning som intagits av dess generalkonsul i Dhaka, Archer Blood, som förstörde hans diplomatiska karriär genom att vidarebefordra en not till utrikesdepartementet undertecknad av flera amerikanska tjänstemän som skulle inte blunda för vad som hände.

Bangladeshs ambassadör Mahbub Hassan Saleh

"Vår regering har bevisat vad många kommer att betrakta som moralisk bankrutt", skrev de. Till och med 2016, som Bangladeshs ambassadör, Mahbub Hassan Saleh, sa till publiken i Bryssel, skulle president Nixons dåvarande nationella säkerhetsrådgivare, Henry Kissinger, 45 år efter hans delaktighet i folkmordet i Bangladesh 1971, bara erkänna att Pakistan hade "stått emot med extremt våld” och begått ”grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna”.

Som ambassadören påpekade förde Pakistans militär krig inte bara mot det bengaliska folket utan mot mannen som hade vunnit en så överväldigande valseger i östra Pakistan att han var den legitime premiärministern för hela den pakistanska staten, Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman. Det gav honom den rättsliga grunden att förklara självständighet, även om han väntade till sista stund, när den pakistanska militären inledde sitt folkmordskrig. 

Annons

Modiga rapporter, särskilt av Anthony Mascarenhas, förde sanningen till världen. Hans konto i Sunday Times hade helt enkelt rubriken "Folkmord". Hans citat från en pakistansk befälhavare lästes upp på Bryssels pressklubb av professor Tazeen Mahnaz Murshid. "Vi är fast beslutna att befria östra Pakistan från hotet om upphörande, en gång för alla, även om det innebär att döda två miljoner människor och styra det som en koloni i 30 år."

Professor Tazeen Mahnaz Murshid

För Prof. Murshid, som själv överlevde folkmord, tog fram karaktären av detta brott mot mänskligheten. Det var ett försök att införa en slutgiltig lösning, en avhumaniserande kultur av straffrihet som stöddes av det internationella samfundets moraliska bankrutt. Undantaget på världsscenen var Indien, som hyste miljontals flyktingar och drabbades av "förebyggande" pakistanska räder på sina flygfält. När de attackerades skickade Indien till slut sina trupper till östra Pakistan, vilket säkerställde segern för befrielsekampen och Bangladeshs födelse. 

Ytterligare bevis på folkmordsuppsåt var att rikta in sig på politiska, intellektuella och kulturella ledare. I ett kort, gripande uttalande återupplevde Shawan Mahmud, dotter till den martyrdöda textförfattaren, kompositören och språkaktivisten Alaf Mahmud sina minnen av sin fars död. 

En annan bidragsgivare var Irene Victoria Massimino, från Lemkin Institute for Genocide Prevention. För henne ligger en viktig del av att förebygga folkmord i erkännandet av folkmord, erkännandet av offer och deras lidanden, i ansvarighet och rättvisa. Och i sitt tal beklagade Paulo Casaca, en tidigare ledamot av Europaparlamentet och grundare av South Asia Democratic Forum, att Pakistan ännu inte har bett om ursäkt för de olycksbådande brott som begicks av dess militärjunta 1971.

Ambassadör Saleh, i sina avslutande kommentarer, observerade att ett erkännande av folkmordet i Bangladesh "skulle göra historien rättvisa" och erbjuda viss tröst till de överlevande och till offrens familjer. "Hur kunde det bli en stängning utan ett erkännande av världen och en ursäkt från förövarna, det vill säga den pakistanska militären?", frågade han.

Han tillade att hans land inte hade "inga reservationer eller hat" mot folket i något land, inklusive Pakistan, men det var bara rättvist att säga att Bangladesh förtjänade en ursäkt. Han uttryckte förhoppningen att ett erkännande av folkmordet i Bangladesh skulle få räckvidd och förståelse hos en bredare internationell publik. Med tiden, hoppades han, skulle en resolution som stöder ett erkännande av folkmordet antas av Europaparlamentet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend