Anslut dig till vårt nätverk!

Bangladesh

Välmående Bangladesh vill ha ännu starkare relationer med EU

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Bangladesh har länge varit en förmånstagare av EU:s gynnsamma handelsvillkor för de minst utvecklade länderna (LDC). Hälften av dess export, särskilt kläder, säljs i Europa. Men det kommer snart att anses vara för välmående för MUL-status. Landets statsminister för utrikesfrågor, Md. Shahriar Alam, har varit i Bryssel för att diskutera den nya relationen. I en exklusiv intervju med EU-reporter, pratade han med Politisk redaktör Nick Powell om Bangladeshs stora utrikespolitiska mål.

Bangladesh är en framgångssaga om Europeiska unionens engagemang med världens minst utvecklade länder. I själva verket är det på väg att ta examen från den minst utvecklade statusen och betraktas som ett land med högre medelinkomst. Det kommer att påverka vad EU förväntar sig av Bangladesh i framtiden och Shahriar Alam var i Bryssel för att diskutera hur övergången ska hanteras.

Han sa till mig att EU är allt Men vapensystemet (EBA), som ger tull- och kvotfritt tillträde till den inre marknaden, med undantag för vapen och ammunition, är det enda verktyg som har varit den största möjligören för Bangladeshs ekonomiska utveckling. Det är en del av Generalized Scheme of Preferences (GSP) som hjälper de minst utvecklade länderna.

Men när Bangladesh blir mer välmående måste landet komma överens om ett nytt handelsförhållande med Europeiska unionen. År 2026 kommer landet att ta examen, efter vilket EU har erbjudit sig att förlänga EBA:s förmånsordning med ytterligare tre år till 2029. Således markerar 2029 starten på övergångsperioden för Bangladesh att kvalificera sig för det mer ambitiösa GSP+-systemet, vilket , enligt den föreslagna förordningen, förväntar sig ett land att underteckna 32 internationella konventioner om arbetsrätt och mänskliga rättigheter, miljö- och klimatskydd och gott styre.

Under sina möten med fyra EU-kommissionärer, inklusive handelskommissionären och några högt uppsatta EU-tjänstemän, hade Alam drivit på frågan om EU:s starka stöd till de minst utvecklade ländernas förslag i WTO för en sexårig övergångsperiod efter examen. "Vi ber om en sexårig övergång efter examen i WTO, inte bara för Bangladesh utan för alla de minst utvecklade länderna, det är väldigt viktigt".

"Eftersom världen har lidit av Covid, världen lider av konflikten mellan Ryssland och Ukraina, behöver vi sex år för att klara utmaningen", tillade han och förklarade att en överenskommelse måste nås i slutet av året. "Jag hoppas att vi har nått ut till de individer som potentiellt kan påverka ett samförstånd om detta möjligen vid den 13:e ministerkonferensen för Världshandelsorganisationen (WTO) (MC13) i Abu Dhabi i februari 2024. Bangladesh, som en relativt hög medlem och en av de största LDC-ekonomierna, har en starkare röst ... Jag hoppas att EU skulle stödja de minst utvecklade ländernas förslag och att vi snart kommer att kunna få ett positivt beslut i WTO."

Smakämnen Utrikesminister betonade att trots behovet av mer tid gjorde Bangladesh goda framsteg mot EU:s GSP+-krav, särskilt när det gäller arbetsförhållanden och miljöstandarder inom konfektionssektorn och utanför. "Världens bästa, högst rankade gröna fabriker finns i Bangladesh ... naturligtvis, det är inte bara inom klädsektorn, inom fartygsåtervinning är vi mycket nära att ratificera Honk Kong-konventionen". 

Annons

Han pekade också på det mål som satt upp av premiärministern, Sheikh Hasina, för att hennes land ska ha 40 % förnybar energi till 2041. Han sa att det fanns mycket att uppnå men när jag frågade honom om han var säker på att Bangladesh kommer att kunna säga att den hade undertecknat de 32 internationella konventioner som krävs för GSP+, svarade han, "Vi har redan gjort det". 

Statsminister Alam såg fram emot en era av större interaktion mellan EU och Bangladesh, som gick utöver handel. ”Vi har för ett par månader sedan kommit överens om att ett partnerskapsavtal ska ingås, förhandlingar måste göras, det finns en process, det kan ta allt mellan ett år eller mer. Jag hoppas att vi kommer att kunna dra slutsatsen att när det väl händer kommer interaktioner att bli mycket mer frekventa och mer formella. Och även informellt, det är också viktigt att hålla den dörren öppen”. 

Han pekade på Bangladeshs medlemskap i FN:s råd för mänskliga rättigheter. "Det gör Bangladesh ansvarigt att inte bara fortsätta att förbättra våra egna mänskliga rättigheter utan också att hjälpa andra länder och ta reda på frågor och delade erfarenheter och bästa praxis, så vi arbetar med EU på den fronten." Och han berömde EU för att det förblir engagerat i att ta itu med klimatförändringarna efter att USA en gång dragit sig ur Parisavtalet. 

Klimatförändringarna är en avgörande fråga för Bangladesh, som är tätbefolkat och sårbart för varje höjning av havsnivån. Alam sa att regeringen var glad över att efter den senaste omgången av COP-samtal, "alla är ungefär på samma sida". Han talade om premiärminister Sheikh Hasinas ledarskap i att äntligen säkra ett erkännande av behovet av att kompensera för förluster och skador för länder som Bangladesh som hade lämnat ett försumbart bidrag till den globala uppvärmningen.

"En fråga som är mycket känslig när det gäller Europa är migration", den Statsminister sa till mig. Migration är naturligt, migration är kopplat till klimatförändringar och migration är också en mänsklig rättighet. Så vi vill främja en regelbunden och ordnad migration”. Han sa att det redan fanns ett avtal med EU för att ta itu med irreguljär migration men samtidigt behövde Europa, med sin åldrande befolkning, regelbunden migration. "En av de viktigaste fördelarna med detta besök är att vi kommer att fortsätta arbetet med regelbunden migration."

Han erkände att det inom Europeiska unionen finns medlemsländer som inte nödvändigtvis är överens om behovet av migration men Bangladesh skulle engagera sig bilateralt med dessa länder. "Vi har börjat det.. Vi har diskuterat möjligheten att förbättra kompetensutvecklingen ... som kan vara en spelomvandlare".

Ett område där statsministern trodde att EU och andra stora ekonomier kunde göra mer var att sätta press på militärregimen i Bangladeshs grannland, Myanmar, där Nobels fredspristagare Aung San Suu Kyi försvarade förföljelsen av rohingyafolket, mer än en miljoner av dem har flytt till Bangladesh. "Nu betyder det att någonstans i det förflutna har länderna som handhållit Aung San Suu Kyi för att ta sitt land in i demokratin missuppfattat det hela."

Alam efterlyste mycket starkare internationell respons. "Sanktionerna mot ett dussin arméofficerare eller tre företag kopplade till dem räcker inte. De har problem, jag tvivlar verkligen på om de har några tillgångar utomlands. De använder inte kreditkort, de lämnar inte Myanmar, så vad är poängen?”.

Situationen med de tvångsfördrivna rohingyaerna hade nu försämrats bortom en humanitär och politisk fråga. ”Det finns en tredje dimension i det, som vi alltid fruktade; situationen för lag och ordning och rohingyas beteende, när det gäller narkotikahandel och vapenkörning, vilket håller på att bli ett mycket regelbundet problem. Vi har haft mycket höga tjänstemän från brottsbekämpande myndigheter som miste livet”.

Samtidigt minskade det internationella biståndet för att hjälpa flyktingarna drastiskt, med finansieringen aldrig mer än 60 % av vad det brukade vara. Matbudgeten skärs ned i tre etapper, till hälften, förklarade ministern. "Nu spenderar premiärminister Sheikh Hasinas regering över två miljarder dollar per år och det är enbart från våra skattebetalares pengar".

"Jag skulle bara uppmana, som jag gjorde här för EU:s ledning, att se till att frågan inte glöms bort. Det måste vara en av de högsta prioriteringarna. Jag accepterar i dag att det är Ukraina som är högsta prioritet, men det borde inte ta dina ögon och öron från Rohingyafrågan”, tillade han. "Och i grannskapet finns det länder som kan göra mer och måste göra mer eftersom ... den utbredda vapenspridningen och narkotikahandeln som resulterar i lag- och ordningssituationen i lägret, snart kommer de att sprida sig i regionen."

Bangladeshs andra gräns går mot Indien. Det är en nära relation på grund av historiska band, förklarade Statsminister. När folket i Bangladesh led oerhört under 1971 års befrielsekrig från Pakistan, var det Indien som erbjöd både humanitärt och militärt bistånd, även om det i sig självt var ett mycket fattigt land vid den tiden. 

"Men när det är sagt, som är fallet med alla grannar, har vi problem ... Premiärminister Sheikh Hasinas regering tog ett initiativ som har förbättrat säkerhetsläget, inga uppror i gränsområdena. Landet Bangladesh används inte längre av någon separatistgrupp … men det var helt annorlunda i fallet med andra regeringar i det inte så avlägset förflutna”, konstaterade han och tillade att det fortfarande fanns oavgjorda frågor, till stor del med vatten att göra. delning. 

Mer än ett halvt sekel efter frihetskriget väntar ett ekonomiskt förvandlat Bangladesh fortfarande på en formell ursäkt från Pakistan för de tre miljoner dödsfallen och andra grymheter i händerna på den pakistanska armén och dess lokala kollaboratörer. Shahriar Alam ser inte bitterheten ta slut förrän det händer. Det finns diplomatiska och affärsmässiga kontakter men om den övergripande relationen kan han bara säga "det håller inte på att upplösas men det förbättras inte heller".

Men trots irritationerna i förbindelserna med Pakistan och med Myanmar, fortsätter Bangladesh att upprätthålla nationens fader, Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahmans utrikespolitiska filosofi, "vänskap med alla och illvilja mot ingen".

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend