Anslut dig till vårt nätverk!

Bangladesh

Bangladesh: Martyrskadade intellektuella, antihistoria, de gamla idealen

DELA MED SIG:

publicerade

on

För ett halvt sekel och två år sedan idag, plockades mängder av våra bästa män och kvinnor upp av de skickliga trupperna kända som Al-Badr och Razakars, för att obarmhärtigt torteras till döds i mordkamrarna som dessa ökända frihetsmotståndare hade skapat - skriver Syed Badrul Ahsan.

Vi som väntade på att Bangladesh skulle bli fritt, som såg indiska flygplan släppa dessa flygblad över Dhaka och krävde att den pakistanska armén skulle kapitulera villkorslöst, hade liten aning om de morduppdrag som dessa goon-patruller hade grenat ut på. Allt vi visste var att Bangladesh skulle uppstå som en suverän republik inom några dagar. Det var inte förrän efter befrielsen som kunskapen om omfattningen av de fruktansvärda brott som begåtts av dessa mördare kom hem till oss.

We recall one of the earliest pronouncements of the Mujibnagar government soon after Pakistan’s soldiers laid down their weapons at the Race Course. It was a simple, terse announcement: Four political parties — the Pakistan Democratic Party (PDP), Muslim League, Nezam-e-Islam, Jamaat-e-Islami — were officially banned in the new country owing to their collaboration with the Yahya Khan military junta in the course of the War of Liberation.

Den här morgonen, när vi hyllar läkare, akademiker, ingenjörer, journalister och andra som mördades av samarbetspartnern Jamaat-e-Islamis goon squads, måste vi gå in i introspektion av den bana Bangladeshs politik tog efter kriget , verkligen under de mörka omständigheter som mordet på Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman, hans familj och de fyra främsta ledarna för Mujibnagar-regeringen orsakade.

Det finns de många frågor vi ställer i dag, i en tid då nationen som helhet förbereder sig för ett nytt allmänna val. Har vi levt upp till idealismen hos våra martyrer, de som dog i mitten av december och under krigets nio långa månader? Har vi tagit på oss de element som glatt, i sitt snäva politiska intresse, förde tillbaka till politiken just de män som ända till slutet av Pakistan i dessa delar häftigt och våldsamt motsatte sig Bangladeshs födelse?

Antipolitik 

Annons

Ja, en tillfredsställelse är att ett stort antal av kollaboratörerna har ställts inför rätta och marscherat till galgen. Men i vilken utsträckning har vi rullat tillbaka den antipolitik som tog landet efter 1975? Dessa briljanta människor, dessa intellektuella som mördades på tröskeln till befrielsen var alla liberala, sekulära bengaler som såg fram emot ett demokratiskt Bangladesh.

Mer än fem decennier senare, när det högljutt resoneras om behovet av en interimsadministration för att övervaka det kommande allmänna valet, ser vi ingen som frågar om vi inte ska gå tillbaka till sekulär nation.

Val är helt klart bra. Den bengaliska nationen har alltid varit ett valorienterat samhälle, hela vägen från 1937 till 1954 till 1970. Inte ens de grundläggande demokratiberoende valen av Ayub Khan på 1960-talet dämpade vår entusiasm för demokratisk politik. Så vi är för val för att stärka vårt grepp om demokratiskt styre. 

Men måste demokratin skapa eller ha utrymme för dem som förnekade vår demokratiska anda 1971 och de som under täckmantel av militärstyret efter 1975 och efter 1982 tillät kommunala och odemokratiska krafter att återuppstå och undergräva statens struktur?

Det finns de högljudda kraven på garantier för mänskliga rättigheter. Det är mycket buller om kravet på ett fritt, rättvist och trovärdigt val. Men varför har historien försvunnit här? 

Varför är det så att ett land som fötts av principerna om liberal demokrati, genom tre miljoner av våra landsmäns martyrdöd, nu måste hitta en gemensam grund mellan de som förespråkade de värderingar som vi höll kära för femtio två år sedan och de som framkallade ett falskt "bangladeshiskt" nationalism” på landet? 

Den största olyckan för en nation är förlusten av historien eller att dess historia såras av mörkrets invånare.

En brist på erkännande

De som spjutit vår historia, som försökte en alternativ version av historien genom att trycka under mattan alla sanningar vi var beväpnade med, som fräckt slängde den nationella politiska ledningen som ledde oss till frihet ur vår historia har inte erkänt sina fel. 

De har inte bett om ursäkt till nationen. De har visat ringa respekt för frihetskampen. De har legat i sängen med just de element som genom sitt samarbete med den pakistanska armén orsakade all förödelse och blodsuddling i Bangladesh. 

Det är den osminkade sanningen när vi berättar om den sorgliga historien om mordet på våra intellektuella. Det är en sanning som många som är insatta i historien, som fortfarande är fullt medvetna om allt som hände i detta land för femtiotvå år sedan, idag ser bort från. De ber om demokrati, men de har inga råd till dem som skolkade med historien genom att utsätta den för oupphörlig förvrängning. 

Och där har vi ett problem. Vi uppmanas att se till att demokratin rymmer antidemokratins krafter, eftersom vi måste ha val. Självklart ska vi ha val. Men var är antydan, om inte en garanti, att tillverkarna av antihistorien har reformerat sig, har övertygat oss om att de står fast vid andan från 1971?

På Martyred Intellectuals Day, låt det inte finnas någon illusion om vägen vi måste vandra i de kommande tiderna. Det är en väg som kommer att ta oss till den historiska restaureringens höga väg, till slätten som kommer att få oss att rekonstruera, tegel för tålmodig tegelsten, citadellet i ett sekulärt Bangladesh som systematiskt och grovt har rammats igenom av krafter som inte kan eller vill erkänna sanningen. 

We who live, have lived for these past 52 years, know the truth — for we witnessed the truth shaping up in 1971. And we were witness to the untruths, the falsehoods our local enemies painted on the walls and printed in the newspapers even as we waged our strenuous struggle for liberty. 

Dessa element som idag kräver rättvisa val och ber om demokrati varje minut på dagen är just de element som för femtiotvå år sedan skrek "Krossa Indien" över hela detta land. De förolämpade Mukti Bahini som ett gäng elakingar som var ute efter att förstöra deras älskade muslimska hemland Pakistan.

Och de som kom efter dem, tre och ett halvt år in i vår frihet, kräver också fria val och demokratiskt styre, utan att låta oss veta hur deras krav på en fri röst och demokrati stämmer överens med den illvilja de konsekvent har använt för att strejka ner i vår historia.

Denna morgon är det martyrfamiljernas smärtor vi minns. Det är tårarna från kvinnor som ser sina män, barn som ser sina föräldrar bortförda av ett folkmordsstat som vi inte glömmer. Det är hjälplösheten hos dem vars liv slogs ut av en tidigare generation av dagens så kallade demokratiska krafter som binder oss i djup av ångest vi inte har befriat oss från på mer än ett halvt sekel. 

Den 14 december 1971 dödades al-Badr och razakarerna för att få ett lemlästat Bangladesh att resa sig ur krigets aska. Den 14 december 2023 är det ättlingarna till dödens gamla köpmän som vi måste stoppa från att driva detta hemland av sekulära bengaler in i nytt kaos.

Kom ihåg de dödande fälten i Rayerbazar och runt om i landet. Kom också ihåg vårt yttersta behov av att återta Bangladesh från dem som har skadat det och som kan såra det igen.

Författaren Syed Badrul Ahsan är en Londonbaserad journalist, författare och analytiker av politik och diplomati. 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend