Anslut dig till vårt nätverk!

Bangladesh

Bangla nyårsfirande i Bryssel: Utländska vänner fördjupade sig i den bengaliska kulturen 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Med spontant deltagande från internationella vänner och medlemmar av Bangladesh-gemenskapen i Belgien, firade Bangladeshs ambassad i Bryssel "Pohela Baishakh-1431" och Eid-återförening i går på de fridfulla gräsmattorna i Bangladesh House i Bryssel.

Höjdpunkten av evenemanget var ett bländande framträdande av en framstående dansartist från Bangladesh, Tamanna Rahman. Hon trollband gästerna med danser till boishakhi, folkmusik och patriotiska sånger från Bangladesh. Genom hennes danser fick utländska vänner bevittna historien om hur bengaleerna tog farväl av det gamla året och välkomnade det nya, det godas triumf över det onda. Hon presenterade mystiska poeters filosofier som Lalon, Hason Raja och Baul-musikern Shah Abdul Karim och hur de påverkade livet på landsbygden i Bangladesh. Bangabandhus ledarskap i Bangladeshs självständighetskamp och i landets utveckling lyftes vackert fram genom dans och musik.

I sitt tal, Bangladeshs ambassadör i Belgien och Luxemburg och chef för EU:s beskickning, sa Mahbub Hassan Saleh att Pohela Boishakh är den största sekulära nationella festivalen som alla bengaler njuter av enhälligt, oavsett klass, kön, ålder och religion. Han önskade alla ett Gott Nytt Bangla år och lyfte fram andan av frihet och sekularism som är kärnan i Pohela Boishakh-firandet och vad bengalerna kämpade för i befrielsekriget 1971 ledd av Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman. Han upprepade premiärminister Sheikh Hasinas ord om att religion är för individer, och festivaler är för alla – en anda som stolt genomsyrar firandet i Bangladesh.

Musik och dans presenterades också av ungdomar och barn från Bangladesh-samhället och av Embassy-familjen. Den unge belgiska kompositören Thomas Arnett fängslade publiken genom att spela ett antal bengaliska låtar på den traditionella flöjten från Bangladesh.

Även om Babgla-nyåret infaller i april, arrangerade ambassaden ett senare firande på grund av Ramadan som äger rum i april. Detta gjorde det möjligt för gästerna att tillsammans njuta av Boishakhi-firandet och Eid-återföreningen.

Dagens program inleddes med det traditionella mongoliska Shobhajatra (nyårsfredsrallyt) där både utländska dignitärer och medlemmar av Bangladesh-gemenskapen deltog med entusiasm, klädda i färgglada kläder.

Annons

Vid tillfället dekorerades tomten med traditionella affischer, boishakh-motiv, ballonger, festonger och andra boishakh-tillbehör för att visa upp den bengaliska kulturen och skapa en atmosfär av att förebåda Noboborsho. Nästan 400 gäster inklusive ambassadörer och diplomater från olika beskickningar, dignitärer från värdlandet och EU-institutioner, vänner från tankesmedjor, näringslivet, internationella medier, Bangladesh-gemenskapen och andra gäster deltog i programmet. 

Ett brett utbud av traditionell bengalisk mat och snacks inklusive pithas serverades under evenemanget. Varken ösregn eller byiga vindar kunde dämpa gästernas entusiasm från att njuta av programmet med festivitet och glöd. För att leva upp till Boishakhs anda föryngrade evenemanget allt med ljuset av nytt hopp och ljusa dagar framför sig.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend