Anslut dig till vårt nätverk!

Vitryssland

"Vitryssland blir Europas nordkorea: icke-transparent, oförutsägbar och farlig"

publicerade

on

Sviatlana Tsikhanouskaya, den valda ledaren för Vitryssland som nu bor i exil, bjöds in till en diskussion med ledamöter i Europaparlamentets utrikesutskott på tisdagen (26 maj). 

Mötet ägde rum efter de senaste händelserna i Vitryssland, inklusive den oöverträffade tvångslandningen av Ryanair-flygningen i Minsk Vitryssland och de vitryska myndigheternas förvar av journalisten Raman Pratasevich och Sofia Sapega.

Tsikhanouskaya sade: ”Sedan det hårda valet i augusti 2020 har regimen helt tappat gränserna för acceptabelt beteende. Låt oss vara uppriktiga, den tidigare EU-strategin att vänta och se mot den vitryska regimen fungerar inte. 

”EU: s strategi för gradvis förhöjt tryck på Lukashenko-regimen har inte lyckats ändra hans beteende och har bara lett till en växande känsla av straffrihet och rörigt förtryck. 

”Jag uppmanar Europaparlamentet att se till att det internationella samfundets reaktion inte är begränsad till Ryanairs flygincident. Svaret måste ta itu med situationen i Vitryssland i sin helhet, annars kommer vi alla att möta sådana situationer i framtiden, Lukashenko förvandlar mitt land till Nordkorea i Europa: inte transparent, oförutsägbart och farligt. ”

Tsikhanouskaya lyfte fram tre andra senaste utvecklingen: eliminering av Tutby-medier; döden av den politiska aktivisten Vitold Ashurak i fängelsestraff; och beslutet att skjuta upp nästa nationella omröstning till slutet av 2023.

Vitryssland

Vitrysslands oppositionsledare vill att internationell domstol ska pröva Lukashenko

publicerade

on

By

Vitryska oppositionsledaren Sviatlana Tsikhanouskaya talar vid den tjeckiska senaten i Prag, Tjeckien, 9 juni 2021. Roman Vondrous / Pool via REUTERS
Den vitryska oppositionsledaren Sviatlana Tsikhanouskaya talar vid den tjeckiska senaten i Prag, Tjeckien, 9 juni 2021. Roman Vondrous / Pool via Reuters

Vitrysslands oppositionsledare Sviatlana Tsikhanouskaya (avbildad) uppmanade onsdagen (9 juni) att en internationell domstol inrättades för att undersöka vad hon kallade ”brott” för president Alexander Lukashenkos ”diktatur”, Reuters.

Lukashenko har hållit ett hårt grepp om Vitryssland sedan han steg till makten 1994 och har slagit ner på gatuprotester som inleddes förra året på grund av ett presidentval som hans motståndare säger var riggade för att han kunde behålla makten.

Lukashenko, som förnekar valbedrägerier och avfärdar kritik av sin rekord för mänskliga rättigheter, utvidgade kraften på tisdagen genom att underteckna lagstiftning om hårdare bestraffning, inklusive fängelsestraff, för människor som deltar i protester eller förolämpar statliga tjänstemän. Läs mer

"Jag kräver att en internationell domstol inrättas som skulle utreda brotten mot Lukashenkos diktatur tidigare och under valet 2020", säger Tsikhanouskaya, som nu är baserad i Litauen, till den tjeckiska senaten.

Tsikhanouskaya, som träffade Tjeckiens president Milos Zeman och premiärminister Andrej Babis under hennes besök i Tjeckien, gav inga andra detaljer om hennes förslag.

Hon sa att den enda lösningen på situationen i Vitryssland var att hålla fria val med internationella övervakare.

Tsikhanouskaya besökte Prag före ett toppmöte för gruppen med sju avancerade ekonomier i Storbritannien denna vecka där Vitryssland förväntas diskuteras.

Den tidigare sovjetrepubliken upprörde västländerna förra månaden genom att beordra en Ryanair-flygning för att landa i huvudstaden Minsk och arrestera en dissidentjournalist som var ombord.

Lukashenko har avfärdat västerländsk kritik över händelsen och anklagat västerländska länder för att föra ett "hybridkrig" mot honom. USA och Europeiska unionen förbereder sig för att skärpa sanktionerna mot Vitryssland på grund av flygincidensen. Läs mer

Fortsätt läsa

Vitryssland

Vitrysslands Tsikhanouskaya uppmanar EU, Storbritannien, USA att gemensamt pressa Lukashenko

publicerade

on

By

Förenta staterna, Storbritannien och Europeiska unionen bör agera gemensamt för att sätta mer press på Vitrysslands president Alexander Lukashenko och hans regering, oppositionsledaren Sviatlana Tsikhanouskaya (avbildad) berättade för Reuters på fredagen (4 juni), skriver Joanna Plucinska.

Tsikhanouskaya kommenterade under ett besök i Warszawa, Polen inför ett toppmöte med de G7-rika länderna i Storbritannien nästa vecka, där hon hoppas att frågor som tas upp av den vitryska oppositionen kommer att tas upp. Vitryssland har skjutit upp den internationella agendan sedan den tvingade ner en Ryanair-flygning över sitt luftrum och arresterade en oppositionsjournalist förra månaden.

"Trycket är kraftfullare när dessa länder agerar gemensamt och vi uppmanar [Storbritannien], USA, Europeiska unionen och Ukraina. De måste agera gemensamt så att deras röst blir högre", sa Tsikhanouskaya.

Frankrike har sagt att det skulle vilja bjuda in Vitryska opposition mot G7-toppmötet, om värdlandet Storbritannien håller med om. Storbritannien har sagt att det inte finns några planer på att bjuda in ytterligare delegationer, men att Vitryssland skulle diskuteras.

Tsikhanouskaya sa att hon inte hade blivit inbjuden till toppmötet men förväntade sig att Vitryssland skulle diskuteras där.

Storbritannien, USA och Europeiska unionen införde alla förbud och frysningar av tillgångar på vissa Vitrysslands tjänstemän efter ett val förra året som oppositionen säger var riggad.

Sedan Ryanair-incidenten har västerländska länder avskräckt sina flygbolag från att flyga över Vitryssland och sagt att de kommer att vidta andra steg, som att utestänga vitryska flygbolag och lägga till fler namn i sina svarta listor.

Vissa oppositionssiffror har efterlyst starkare åtgärder som skulle ha en inverkan på den övergripande vitryska ekonomin, såsom restriktioner för import av mineraler eller olja från Vitryssland.

Fortsätt läsa

Aviation / flygbolag

EU förbjuder vitryska flygbolag från sitt luftrum och flygplatser

publicerade

on

Rådet beslutade idag (4 juni) att stärka de befintliga restriktiva åtgärderna i förhållande till Vitryssland genom att införa ett förbud mot överflygning av EU: s luftrum och mot tillträde till EU-flygplatser för vitryska flygbolag av alla slag.

EU-länder kommer att neka vitryska lufttrafikföretag (och marknadsföringsföretag som har en koddelning med ett vitryskt flygbolag) tillstånd att landa i, starta eller överflyga sina territorier.

Dagens beslut följer upp Europeiska rådets slutsatser av den 24 och 25 maj 2021, där EU: s stats- och regeringschefer kraftigt fördömer den olagliga tvångslandningen av ett Ryanair-flyg i Minsk den 23 maj 2021 som äventyrar flygsäkerheten.

Nedläggningen av Ryanair-flygningen i Minsk genomfördes med den uttryckliga avsikten att kvarhålla journalisten Raman Pratasevich som har varit kritisk mot Lukashenkos regim och hans flickvän Sofia Sapega.

Rådet utvärderar också eventuella ytterligare förteckningar över personer och enheter på grundval av relevanta sanktionsramar och ytterligare riktade ekonomiska sanktioner.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

Annons

trend