Anslut dig till vårt nätverk!

Vitryssland

#FreeRomanProtasevich: EU uppmanar till frisläppande av vitrysslands journalist

publicerade

on

Gå med i uppmaningen att frigöra Roman Protasevich och Sofia Sapega, som hålls av de vitryska myndigheterna. Ta reda på hur du kan hjälpa till. Den vitryska journalisten Protasevich och hans flickvän Sapega var på flyg från Aten till Vilnius den 23 maj när den vitryska regeringen tvingade planet att omdirigera till Minsk där de fängslades. Samhället

Flytten möttes omedelbart med omfattande fördömande från hela världen och ledde till krav på sanktioner mot landet.

Parlamentets president David Sassoli sa: "Händelserna i Vitryssland, med kapningen av ett civilt plan för att gripa regimens motståndare, kräver ett steg framåt i vårt svar i både styrka och snabbhet."

Parlamentet och andra EU-institutioner kräver omedelbar frisläppande av Protasevich och uppmanar alla att tala om detta uppenbara brott mot de grundläggande rättigheterna.

Vad du kan göra för att få Roman Protasevich släppt

Missbruk av mänskliga rättigheter kan bara trivas i tystnad. Hjälp till att skapa ett ljud genom att tala för Protasevic och Sapega som för närvarande tystas och arresteras.

Vad du kan göra online:

  • Använd hashtaggen #FreeRomanProtasevich och #FreeSofiaSapega på Twitter och andra plattformar
  • Hjälp oss att sprida budskapet genom att dela den här artikeln och våra inlägg på sociala medier, som våra tweet

Du kan komma på dina egna sätt att protestera. Till exempel föreslog president Sassoli att använda flygplatser för att lyfta fram orsaken: ”Jag tror att det skulle vara en mycket positiv gest om ett foto av Roman Protasevich skulle visas på de viktigaste flygplatserna i Europeiska unionens medlemsstater, som ett tecken på solidaritet visa att vi inte kommer att svika honom. ”

Vad EU gör som svar på Vitrysslands åtgärder

EU-ledare träffades en dag efter den tvingade omdirigeringen av Ryanair-flygningen för att besluta om ett gemensamt svar. President Sassoli öppnade toppmötet med en uppmaning till handling: ”Vårt svar måste vara starkt, omedelbart och enhetligt. Europeiska unionen måste agera utan att tveka och straffa de ansvariga. Ikväll har du ett stort ansvar att visa att unionen inte är en papperstiger. ”

EU: s ledare kom överens att förbjuda vitryska flygplan att flyga i EU: s luftrum eller använda EU: s flygplatser. De krävde också frisläppande av Protasevich och Sapega samt en utredning av International Civil Aviation Organization. De enades också om riktade ekonomiska sanktioner och att lägga till listan över personer som är föremål för sanktioner.

Vad Europaparlamentet har efterlyst beträffande Vitryssland

Parlamentets utrikesutskott diskuterade händelserna i Vitryssland den 26 maj med oppositionsledaren Sviatlana Tsikhanouskaya. Hon sa till parlamentsledamöterna: "Jag uppmanar Europaparlamentet att se till att det internationella samfundets reaktion inte är begränsad till Ryanairs flygincident. Svaret måste ta itu med situationen i Vitryssland i sin helhet."

Parlamentet har regelbundet efterlyst rättvisa val i Vitryssland samt respekt för de mänskliga rättigheterna och rättsstatsprincipen.

Bara förra året efterlyste ledamöterna:

År 2020 ledde parlamentsledamöterna tilldelade Sakharovpriset för tankefrihet till den demokratiska oppositionen i Vitryssland.

Läs mer om EU: s förbindelser med andra länder

Läs mer 

Vitryssland

Vitrysslands oppositionsledare vill att internationell domstol ska pröva Lukashenko

publicerade

on

By

Vitryska oppositionsledaren Sviatlana Tsikhanouskaya talar vid den tjeckiska senaten i Prag, Tjeckien, 9 juni 2021. Roman Vondrous / Pool via REUTERS
Den vitryska oppositionsledaren Sviatlana Tsikhanouskaya talar vid den tjeckiska senaten i Prag, Tjeckien, 9 juni 2021. Roman Vondrous / Pool via Reuters

Vitrysslands oppositionsledare Sviatlana Tsikhanouskaya (avbildad) uppmanade onsdagen (9 juni) att en internationell domstol inrättades för att undersöka vad hon kallade ”brott” för president Alexander Lukashenkos ”diktatur”, Reuters.

Lukashenko har hållit ett hårt grepp om Vitryssland sedan han steg till makten 1994 och har slagit ner på gatuprotester som inleddes förra året på grund av ett presidentval som hans motståndare säger var riggade för att han kunde behålla makten.

Lukashenko, som förnekar valbedrägerier och avfärdar kritik av sin rekord för mänskliga rättigheter, utvidgade kraften på tisdagen genom att underteckna lagstiftning om hårdare bestraffning, inklusive fängelsestraff, för människor som deltar i protester eller förolämpar statliga tjänstemän. Läs mer

"Jag kräver att en internationell domstol inrättas som skulle utreda brotten mot Lukashenkos diktatur tidigare och under valet 2020", säger Tsikhanouskaya, som nu är baserad i Litauen, till den tjeckiska senaten.

Tsikhanouskaya, som träffade Tjeckiens president Milos Zeman och premiärminister Andrej Babis under hennes besök i Tjeckien, gav inga andra detaljer om hennes förslag.

Hon sa att den enda lösningen på situationen i Vitryssland var att hålla fria val med internationella övervakare.

Tsikhanouskaya besökte Prag före ett toppmöte för gruppen med sju avancerade ekonomier i Storbritannien denna vecka där Vitryssland förväntas diskuteras.

Den tidigare sovjetrepubliken upprörde västländerna förra månaden genom att beordra en Ryanair-flygning för att landa i huvudstaden Minsk och arrestera en dissidentjournalist som var ombord.

Lukashenko har avfärdat västerländsk kritik över händelsen och anklagat västerländska länder för att föra ett "hybridkrig" mot honom. USA och Europeiska unionen förbereder sig för att skärpa sanktionerna mot Vitryssland på grund av flygincidensen. Läs mer

Fortsätt läsa

Vitryssland

Vitrysslands Tsikhanouskaya uppmanar EU, Storbritannien, USA att gemensamt pressa Lukashenko

publicerade

on

By

Förenta staterna, Storbritannien och Europeiska unionen bör agera gemensamt för att sätta mer press på Vitrysslands president Alexander Lukashenko och hans regering, oppositionsledaren Sviatlana Tsikhanouskaya (avbildad) berättade för Reuters på fredagen (4 juni), skriver Joanna Plucinska.

Tsikhanouskaya kommenterade under ett besök i Warszawa, Polen inför ett toppmöte med de G7-rika länderna i Storbritannien nästa vecka, där hon hoppas att frågor som tas upp av den vitryska oppositionen kommer att tas upp. Vitryssland har skjutit upp den internationella agendan sedan den tvingade ner en Ryanair-flygning över sitt luftrum och arresterade en oppositionsjournalist förra månaden.

"Trycket är kraftfullare när dessa länder agerar gemensamt och vi uppmanar [Storbritannien], USA, Europeiska unionen och Ukraina. De måste agera gemensamt så att deras röst blir högre", sa Tsikhanouskaya.

Frankrike har sagt att det skulle vilja bjuda in Vitryska opposition mot G7-toppmötet, om värdlandet Storbritannien håller med om. Storbritannien har sagt att det inte finns några planer på att bjuda in ytterligare delegationer, men att Vitryssland skulle diskuteras.

Tsikhanouskaya sa att hon inte hade blivit inbjuden till toppmötet men förväntade sig att Vitryssland skulle diskuteras där.

Storbritannien, USA och Europeiska unionen införde alla förbud och frysningar av tillgångar på vissa Vitrysslands tjänstemän efter ett val förra året som oppositionen säger var riggad.

Sedan Ryanair-incidenten har västerländska länder avskräckt sina flygbolag från att flyga över Vitryssland och sagt att de kommer att vidta andra steg, som att utestänga vitryska flygbolag och lägga till fler namn i sina svarta listor.

Vissa oppositionssiffror har efterlyst starkare åtgärder som skulle ha en inverkan på den övergripande vitryska ekonomin, såsom restriktioner för import av mineraler eller olja från Vitryssland.

Fortsätt läsa

Aviation / flygbolag

EU förbjuder vitryska flygbolag från sitt luftrum och flygplatser

publicerade

on

Rådet beslutade idag (4 juni) att stärka de befintliga restriktiva åtgärderna i förhållande till Vitryssland genom att införa ett förbud mot överflygning av EU: s luftrum och mot tillträde till EU-flygplatser för vitryska flygbolag av alla slag.

EU-länder kommer att neka vitryska lufttrafikföretag (och marknadsföringsföretag som har en koddelning med ett vitryskt flygbolag) tillstånd att landa i, starta eller överflyga sina territorier.

Dagens beslut följer upp Europeiska rådets slutsatser av den 24 och 25 maj 2021, där EU: s stats- och regeringschefer kraftigt fördömer den olagliga tvångslandningen av ett Ryanair-flyg i Minsk den 23 maj 2021 som äventyrar flygsäkerheten.

Nedläggningen av Ryanair-flygningen i Minsk genomfördes med den uttryckliga avsikten att kvarhålla journalisten Raman Pratasevich som har varit kritisk mot Lukashenkos regim och hans flickvän Sofia Sapega.

Rådet utvärderar också eventuella ytterligare förteckningar över personer och enheter på grundval av relevanta sanktionsramar och ytterligare riktade ekonomiska sanktioner.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

Annons

trend