Anslut dig till vårt nätverk!

Vitryssland

Vid Washingtonbesök uppmanar Vitrysslands oppositionsledare USA om mer hjälp

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den vitryska oppositionsledaren Sviatlana Tsikhanouskaya ser på efter att ha deltagit i en paneldiskussion med den vitryska filmregissören Aliaksei Paluyan i Berlin, Tyskland, den 11 juni. REUTERS / Axel Schmidt / File Photo

Vitrysslands oppositionsledare Sviatlana Tsikhanouskaya (avbildad) vädjade på måndagen (19 juli) om mer hjälp från USA när hon inledde ett besök i Washington för möten med ledande tjänstemän i Biden den här veckan, skriver Steve Holland och Doina Chiacu.

Vitrysslands president Alexander Lukashenko har hållit ett hårt grepp om Vitryssland sedan 1994 och har slagit ner på gatuprotester som inleddes under ett presidentval i augusti förra året som hans motståndare säger var riggade så att han kunde behålla makten.

Annons

Tsikhanouskaya, 38, var kandidat i valet istället för sin man, Sergei Tsikhanouskiy, en videobloggare som har fängslats sedan maj 2020 på anklagelser som brott mot den allmänna ordningen, vilket han förnekar. Tsikhanouskaya flydde till grannlandet Litauen efter Lukashenkos motgrepp.

Hon träffade utrikesminister Antony Blinken, statssekreterare för politiska frågor Victoria Nuland och statsrådets rådgivare Derek Chollet, sade utrikesdepartementet i ett uttalande.

Den sa att de diskuterade behovet av Lukashenkos regerings "motverkan till slut, tillsammans med ovillkorligt frisläppande av alla politiska fångar i Vitryssland, och en inkluderande politisk dialog och nya presidentval under internationell observation".

Tsikhanouskaya hade också planerade möten den här veckan med högre tjänstemän i Vita huset, sade en högre tjänsteman.

Hon berättade för CNN att det behövdes mer hjälp från USA och Europeiska unionen.

"USA har en moralisk skyldighet att vara med oss. Jag ber USA att hjälpa det civila samhället att överleva", sa hon. "Stå med Vitryssland."

Den högre tjänsteman sade att USA "står med" Tsikhanouskaya och folket i Vitryssland och "kommer att fortsätta att stödja deras demokratiska ambitioner."

Vitryssland

Ukraina siktar på att bygga en lagring för kärnbränsle, utmanar den globala miljön

publicerade

on

Med stora klimat- och miljöutmaningar som världen står inför idag måste en liten risk som kan framkalla ytterligare skada på naturen (för att inte tala om ett globalt hot) beräknas med extra hängivenhet för detaljer. Och Ukraina är inte ett undantag, skriver Olga Malik.

När landets nya Tjernobyl Interim Spent Nuclear Fuel Storage Facility (ISF-2) beviljades en driftlicens tidigare i april började Ukraina lastningen av använt bränsle i de containeriserade torrlagringssystemen. Den 8 juli lastades den första delen av det använda kärnbränslet till ISF-2.

Ändå ställer detta många frågor, även bland landets myndigheter, eftersom experimentet kanske inte är så säkert som det ursprungligen verkade.

Annons

Enligt Stanislav Mitrahovich, den ledande experten från National Energy Security Fund, är ISF-2: s största driftsrisk att den är markbaserad och transporten av kärnavfallet kommer också att ske genom yttransit. Priset på $ 1,4 lagringsprojekt, designat av Holtec International, är enligt Energoatom, ISF-2s huvudoperatör och investerare, multiplar högre än dess verkliga kostnad. På grund av det begränsade antalet kärnkraftslagringsutrymmen i Ukraina kommer dessutom det använda bränslet till ISF-2 att transporteras över hela landet som utgör ett stort ekologiskt hot inte bara för ukrainska städer utan för hela Europa.

Ironiskt nog kan det tyckas att det tidigare projektet för den nya kärnbränsleförvaringsanläggningen i Tjernobyl, designad av fransmännens Framatom, var ett stort misslyckande, som de ukrainska myndigheterna erkänner. Till exempel hade lagringens bulk brott i vattensystemets brister. För Holtec International, som omdesignade och slutförde konstruktionen, är ISF-2 ett experiment, eftersom företaget aldrig har implementerat liknande anläggningar tidigare. Det behöver inte sägas att säkerheten för detta "experiment" måste prioriteras för det globala kärnenergisamhället, såsom Internationella atomenergiorganet och WANO: s tvååriga generalförsamling, för världen kommer inte att överleva en andra katastrof i Tjernobyl.

Fortsätt läsa

Vitryssland

Vitryssland går vidare med kärnkraftsprojekt trots viss motstånd

publicerade

on

Trots motstånd på vissa håll har Vitryssland blivit det senaste i ett växande antal länder som använder kärnenergi.

Varje insisterande kärnkraft producerar ren, pålitlig och kostnadseffektiv el.

EU stöder säker kärnkraftsproduktion och en av de nyaste anläggningarna ligger i Vitryssland, där den första reaktorn i landets första kärnkraftverk någonsin anslöts till det nationella nätet och tidigare i år startade fullfjädrad kommersiell drift.

Annons

Det vitryska kärnkraftverket, även känt som Astravets-anläggningen, kommer att ha två driftreaktorer med totalt cirka 2.4 GW produktionskapacitet när de är färdiga 2022.

När båda enheterna har full effekt kommer 2382 MWe-anläggningen att undvika utsläpp av mer än 14 miljoner ton koldioxid varje år genom att ersätta koldioxidintensiv produktion av fossila bränslen.

Vitryssland överväger att bygga ett andra kärnkraftverk som ytterligare skulle minska sitt beroende av importerade fossila bränslen och flytta landet närmare netto-noll.

För närvarande finns det cirka 443 kärnkraftsreaktorer i 33 länder, vilket ger cirka 10% av världens el.

Cirka 50 kraftreaktorer byggs för närvarande i 19 länder.

Sama Bilbao y León, generaldirektör för World Nuclear Association, den internationella organisationen som representerar den globala kärnkraftsindustrin, sade: ”Beviset ökar för att vi ska kunna fortsätta på en hållbar energibana med låga koldioxidutsläpp för att snabbt påskynda mängden nya kärnkapacitet byggd och ansluten till nätet globalt. 2.4 GW ny kärnkraft i Vitryssland kommer att vara ett viktigt bidrag för att uppnå detta mål. ”

Fabriken i Vitryssland har ställts inför fortsatt motstånd från grannlandet Litauen, där tjänstemän har uttryckt oro för säkerhet.

Det vitryska energiministeriet har sagt att anläggningen när den är i full drift kommer att leverera cirka en tredjedel av landets elbehov.

Anläggningen kostar enligt uppgift cirka 7-10 miljarder dollar.

Trots vissa parlamentsledamöters oro, som har startat en stark lobbykampanj mot den vitryska fabriken, har internationella vakthundar, såsom International Atomic Energy Agency (IAEA) välkomnat projektets slutförande.

IAEA-teamet av experter har nyligen avslutat ett rådgivande uppdrag i kärnkraftssäkerhet i Vitryssland, utfört på begäran av den vitryska regeringen. Syftet var att se över det nationella säkerhetssystemet för kärnämne och tillhörande anläggningar och aktiviteter och besöket inkluderade en genomgång av fysiska skyddsåtgärder som genomförts på platsen, säkerhetsaspekter relaterade till transport av kärnmaterial och datasäkerhet.

Teamet, som inkluderade experter från Frankrike, Schweiz och Storbritannien, drog slutsatsen att Vitryssland hade upprättat ett kärnkraftssäkerhetsregime i enlighet med IAEA: s riktlinjer om kärnkraftssäkerhetsgrunderna. God praxis identifierades som kan fungera som exempel för andra IAEA-medlemsstater för att stärka deras kärnkraftssäkerhetsaktiviteter.

IAEA: s avdelning för kärnkraftssäkerhetsdirektör Elena Buglova sa: ”Genom att vara värd för ett IPPAS-uppdrag har Vitryssland visat sitt starka engagemang och kontinuerliga ansträngningar för att förbättra sitt nationella kärnkraftssäkerhetssystem. Vitryssland har också bidragit till att förfina IPPAS-metoder under de senaste månaderna, särskilt genom att genomföra en pilotanalys av sitt kärnkraftssäkerhetssystem som förberedelse för uppdraget. ”

Uppdraget var faktiskt det tredje IPPAS-uppdraget som Vitryssland var värd för, efter två som ägde rum år 2000 respektive 2009.

Trots ansträngningar att ge försäkringar kvarstår oro över kärnkraftsindustrins säkerhet.

Den franska energisexperten Jean-Marie Berniolles medger att olyckor vid kärnkraftverk genom åren har "djupt förändrat" Europas uppfattning om kärnkraftverk, "förvandlat det som borde ha varit en av de mest hållbara elproduktionskällorna till ett blixtstång för kritik".

Han sa: "Detta är ett bevis på en alltmer ideologiskt smutsad synvinkel som helt skiljs från vetenskapliga fakta."

Frankrike är ett land som har fallit ur kärlek till kärntekniken, vilket kulminerade i 2015 års lag om energiomgången för grön tillväxt som förutser att andelen kärnkraft i Frankrikes energimix ska falla till 50% (ned från ungefär 75%) med 2025.

Det finns många som hävdar att detta är omöjligt att uppnå. 

Berniolles säger att anläggningen i Vitryssland är ”ett annat exempel på hur kärnkraftssäkerhet utnyttjas för att förhindra kärnkraftsverk från att uppnå full och snabb drift”.

Han sa: "Även om det inte är en medlem av Europeiska unionen, krävde flera ledamöter på uppmaning från Litauen i februari 2021 att Vitryssland avbryter projektet på grund av förmodade säkerhetsproblem."

Sådana krav fortsätter att uttryckas glödande, även efter att European Nuclear Safety Regulators Group (ENSREG) sade att säkerhetsåtgärderna vid Astravets helt stämmer överens med europeiska standarder. Den peer-reviewed rapport - publicerad efter omfattande platsbesök och säkerhetsutvärderingar - sa att reaktorerna liksom NPP: s läge är "ingen anledning till oro".

IAEA: s generaldirektör Rafael Grossi uppgav faktiskt i en nyligen hörd Europaparlamentet att: "Vi har samarbetat med Vitryssland länge", "vi är närvarande på fältet hela tiden", och IAEA har funnit "god praxis" och saker att förbättra men vi har inte funnit någon anledning för att anläggningen inte ska fungera ”.

Vitrysslands fabriks motståndare fortsätter att jämföra Tjernobyl men Berniolles säger att "en av de grundläggande lärdomarna från Tjernobyl var att fullständiga genomströmningar av kärnan behövde täckas grundligt".

”Detta utförs vanligtvis med en enhet som kallas en core-catcher, och varje VVER-1200-reaktor - varav två finns i Astravets - är utrustad med den. Kärnfångarens kylsystem måste kunna kyla kärnavfallet där en termisk effekt på cirka 50 MW genereras under de första dagarna efter kärnkraftsolyckan. Ingen neutronisk utflykt sker under dessa omständigheter, i vad som är en annan grundläggande skillnad för Tjernobyl. Med tanke på att europeiska säkerhetsexperter inte har tagit upp dessa frågor under sina analyser av Astravets indikerar det att det inte finns några problem med dessa åtgärder, ”tillade han.

Han och andra noterar att även om Litauen och vissa parlamentsledamöter kan ha spenderat flera år på att kritisera anläggningens säkerhetsåtgärder "faktum är att de aldrig befanns saknas på allvar".

Fortsätt läsa

Vitryssland

USA "oroade" över migranter från Vitryssland till Litauen

publicerade

on

By

Litauiska armésoldater installerar rakkniv vid gränsen till Vitryssland i Druskininkai, Litauen 9 juli 2021. REUTERS / Janis Laizans

Litauiska armésoldater installerar rakkniv vid gränsen till Vitryssland i Druskininkai, Litauen 9 juli 2021. REUTERS / Janis Laizans

En amerikansk diplomat har sagt att USA är bekymrad över flödet av migranter från Mellanöstern och Afrika från Vitryssland till Litauen, skriver Andrius Sytas i Vilnius, Reuters.

Litauen började bygga en 550 km lång barriärbarriär vid gränsen till Vitryssland på fredag ​​efter att ha anklagat vitryska myndigheter för att flyga in migranter från utlandet för att skicka olagligt till Europeiska unionen. Läs mer.

Annons

"Vi följer det mycket noga och med oro", sade USA: s biträdande biträdande utrikesminister George Kent i en intervju med den litauiska nyhetswebbplatsen 15min.lt, publicerad på söndagen (11 juli).

Han sa att "trycktaktiken" är jämförbar med migrerande flöden från Ryssland till Finland och Norge 2015.

"Det är något som vi uppmanar vitryska myndigheter att sluta - avsiktligt driva migranter från andra länder till den litauiska gränsen", säger Kent.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend