Anslut dig till vårt nätverk!

Vitryssland

Västerländska sanktioner har misslyckats med att kuva president Lukasjenko

DELA MED SIG:

publicerade

on

Migranter och flyktingar har korsat haven i sökandet efter ett bättre liv i århundraden, som pilgrimerna gjorde när de landade på Plymouth Rock 1620, och i fallet med "Windrush"-generationen av västindier som anlände till Storbritannien efter andra världen Krig, skriver Louis Auge.

Ändå var det under 2016 fördrivningen av de som var fångade i den oändliga konflikten i Mellanöstern som drev på tiotusentals att ta sig över Medelhavet. Krisen väckte internationell upprördhet och ett rungande fördömande av EU och dess gränspolitik. Trots att de påstår sig ha lärt sig sin läxa, bara några år senare, ser Europa ut att gå i sömngångar mot en andra migrationskris.

Med början i sommar, flyktingars ankomst uppenbarligen skickad av Vitrysslands president Lukasjenko, uppenbarligen ogenerad av hans regim omfattande sanktioner av väst, har fört kaos tillbaka till EU:s gränser. De Kreml-stödd Lukasjenko har hållit fast inför ekonomisk isolering och väst kommer att behöva en annan, mer diplomatisk strategi för att verkligen skydda det vitryska folkets intressen.

En ny kris uppstår

Från krigszonerna i Mellanöstern och Afrika har Lukasjenkos regim de senaste månaderna erbjudit visumfri inresa till Vitryssland till flyktingar från över sjuttio länder.

Rapporter tyder på att migranter är det initialt flugit in i Minsk och smugglas sedan över EU:s gränser, till Polen eller de baltiska staterna, av kriminella gäng. Säkerhetstjänster i Polen och Tyskland hävdar att den vitryska regeringen rutinmässigt sänker de avgifter som tas ut, vilket kan vara upp till 7000 XNUMX euro per flykting.

Den polska gränsstyrkan har stannat 16,000 5,000 migranter från att ta sig in i landet sedan augusti, men de XNUMX XNUMX migranter som fängslats i Tyskland under en liknande tidsperiod visar i vilken utsträckning smugglare tar de polska myndigheterna fel och levererar sina klienter så långt som till Västeuropa.

Annons

Den som grips av en nationell gränsstyrka är instängd i en vårdcentral, varav de flesta är dåligt utrustade för att ge sjukvård och annat stöd. Ändå har de som avvisats vid gränsen det värre när de finner sig själva instängd i ett farligt limbo, brist på förnödenheter och utsatt för väder och vind. Detta är den undvikbara kostnaden för västvärldens förskingring av Vitryssland.

europeisk splittring

Chefen för det tyska federala polisförbundet Heiko Teggatz känner av faran för ytterligare korsningar tog upp sin oro om exponeringen av hans medlemmar för ovaccinerade migranter i ett brev till Tysklands inrikesminister, som därefter läcktes till pressen.

Den växande paniken i de tyska och polska regeringarna är ett bevis på att Lukasjenkos beväpning av migranter öppnar upp gamla sår från 2016, då många av blockets medlemmar uppmanade till en starkare hand i hanteringen av migrationsströmmar inom Schengenområdet.

Lukasjenko är mycket medveten om intraeuropeiska gräl och har valt det perfekta ögonblicket för att rikta in sig på den polska gränsen, med Polens högsta domstol har just avvisat principen om EU-rättens företräde framför nationell lagstiftning, vilket sätter den i direkt konflikt med EU:s kommission och högsta domstol.

Undergrävningen av EU:s konstitutionella fördrag innebär att man nu måste möta Vitryssland, en Putin-stödd livewire som västerländska sanktioner inte har lyckats lugna, med en hand bunden bakom ryggen.

En återgång till diplomatin

En översiktlig blick på den senaste tidens historia säger oss att sanktioner verkligen ofta befäster konflikter snarare än att lösa den. Ta John F. Kennedys införande av handelsembargo på Kuba i februari 1963, som han hoppades skulle få dess revolutionära regering att kränga och driva landet mot kapitalism.

Ändå gick Sovjet in med ekonomiskt och militärt bistånd för att förstärka Castros grepp om makten, underkasta kubanerna årtionden av ekonomisk isolering.

Parallellerna med Rysslands stöd till Vitryssland i dag är djupt oroande och västerländska ledare måste vakna upp till det faktum att deras sanktioner, långt ifrån att knäcka Lukasjenko, har uppmuntrat både honom och Kreml.

Det finns ett tydligt alternativ till detta misslyckade tillvägagångssätt. Västvärlden skulle göra klokt i att föreslå en tidslinje för Lukasjenkos regim, som lossar de ekonomiska skruvarna på den vitryska ekonomin i utbyte mot demokratiska och humanitära reformer.

Det är diplomati, definierad av Henry Kissinger som 'konsten att hålla tillbaka makten', det kommer att bryta dödläget. Allt Vitrysslands sanktioner har uppnått är att släppa loss krafter som västvärlden kommer att kämpa för att hålla tillbaka.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend