Anslut dig till vårt nätverk!

Vitryssland

EU lovar enighet om Vitryssland när Polen flaggar för fler gränsincidenter

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Tusentals människor som är strandsatta vid Europeiska unionens östra gräns representerar ett försök från Vitryssland att destabilisera blocket, snarare än en migrantkris, och som sådan kräver ett samordnat svar, sade EU:s verkställande chef på tisdagen (23 november). skriva Alan Charlish, Marine Strauss, Pawel Florkiewicz, Anna Wlodarczak-Semczuk, Jan Strupczewski, Sabine Siebold, Andrius Sytas, Yara Abi Nader, Marko Djurica, Fedja Grulovic, Stephan Schepers, Felix Hoske, Sergiy Karazy, Andreas Rinke och Tomasz Janowsk.

Ursula von der Leyen berättade för Europaparlamentet att blocket med 27 nationer står i solidaritet med Polen, Litauen och Lettland, som bär bördan av vad EU säger är president Alexander Lukasjenkos knep för att skapa en kris genom att flyga in migranter till Vitryssland och sedan pressa dem över EU:s gränser.

"Det är EU som helhet som utmanas", sa von der Leyen. "Det här är ingen migrationskris. Det här är försöket från en auktoritär regim att försöka destabilisera sina demokratiska grannar." Läs mer.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki sa att Warszawas diplomatiska ansträngningar hjälpte till att minska antalet migranter som reser till Vitryssland i hopp om att komma in i EU, men Polen och dess grannar varnade för att gränskrisen långt ifrån var över.

Annons

Morawiecki, som talade efter att ha träffat ledarna för Ungern, Tjeckien och Slovakien i Budapest, sa att Polen hade fört samtal med regeringarna i Irak, Turkiet, Uzbekistan och andra.

Polen, i konflikt med Bryssel på grund av anklagelser om att det undergrävde rättsstatsprincipen, har också nått ut till sina europeiska partner.

En talesman för regeringen twittrade att Morawiecki skulle träffa Frankrikes president Emanuel Macron på onsdagen och polska medier rapporterade planer på möten med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Annons

Reuters kunde inte omedelbart bekräfta mötena med Merkel och Johnson.

Von der Leyen sa att EU också samordnar sitt svar på Lukasjenkos utmaning med sina partner utanför EU - USA, Kanada och Storbritannien.

För att avskräcka mellanhänder som transporterar migranter till Vitryssland från att hjälpa Minsk, skulle EU skapa en svartlista över reseföretag som är inblandade i trafficking och smuggling av migranter, sa hon.

Det skulle ge EU ett rättsligt verktyg för att avbryta eller begränsa företagens verksamhet, eller till och med förbjuda dem från EU om de var engagerade i människohandel, enligt EU-kommissionär Margaritis Schinas.

"Det här är inte en migrationskris, det här är en säkerhetskris", konstaterade Schinas. Enligt EU förhindrades över 40,000 2021 försök att komma in i EU via den vitryska gränsen XNUMX.

En migrant går med ett barn under snöfall, vid ett transport- och logistikcenter nära den vitryska-polska gränsen, i Grodno-regionen, Vitryssland 23 november 2021. REUTERS/Kacper Pempel
Migranter vistas i transport- och logistikcentret Bruzgi på den vitryska-polska gränsen i Grodno-regionen, Vitryssland 23 november 2021. Andrei Pokumeiko/BelTA/Utdelat material via REUTERS

EU drabbade Vitryssland med sanktioner efter Lukasjenkos våldsamma tillslag mot protester mot hans omtvistade omval förra året, och Bryssel gick tidigare denna månad med på att utöka sanktionerna till flygbolag, resebyråer och individer som är involverade i migranters rörelse.

Minsk röjde migrantläger vid gränsen och gick med på de första repatrieringsflygen på månader förra veckan och rapporterade på tisdagen att omkring 120 migranter hade lämnat den 22 november och fler skulle följa.

Men myndigheterna i Warszawa sa att upprepade incidenter vid gränsen visade att Minsk kan ha ändrat taktik men inte hade gett upp planerna på att använda migranter som flyr från Mellanöstern och andra hotspots som ett vapen i konflikten med EU.

Gränsbevakningstalesperson Anna Michalska sa att omkring 50 migranter försökte ta sig över på måndagskvällen, varav 18 tog sig över taggtrådsbarriären.

En annan grupp av liknande storlek samlades men gav till slut upp ett försök att korsa på en annan plats.

– Det finns upprepade försök att korsa gränsen och de kommer att fortsätta, säger Stanislaw Zaryn, talesperson för Polens specialtjänster, till reportrar.

Polska myndigheter uppskattar att omkring 10,000 XNUMX eller fler migranter kan vara kvar i Vitryssland, sade han, vilket skapar potential för ytterligare problem.

Lukasjenko, som förnekar anklagelsen om att han föranlett krisen, har pressat EU och Tyskland i synnerhet att ta emot vissa migranter medan Vitryssland repatrierar andra, ett krav som blocket hittills helt har avvisat.

Humanitära organisationer säger att så många som 13 migranter har dött vid gränsen, där många har lidit i en kall, fuktig skog med lite mat eller vatten när vintern börjar.

Reuters var på plats när syriska syskon som tagit sig över till Polen från Vitryssland greps av gränsvakter nära staden Siemiatycze på tisdagen, då vinterns första snö föll över skogarna runt gränsen. Läs mer.

Som en skarp påminnelse om den mänskliga belastningen av krisen, begravde imamen i den polska byn Bohoniki på tisdagen ett ofött barn som dog vid den polsk-vitryska gränsen i sin mammas sköte.

Halikari Dhakers mamma fick honom missfall medan hon, hennes man och deras fem barn korsade gränsen genom täta skogar och våtmarker. Läs mer.

Dela den här artikeln:

Vitryssland

Vitryssland väntar på svar från EU om att ta emot 2,000 XNUMX migranter, säger Lukasjenko

publicerade

on

By

En migrantkvinna bär på ett barn när de lämnar ett tält utanför transport- och logistikcentret nära den vitryska-polska gränsen i Grodno-regionen, Vitryssland 21 november 2021. REUTERS/Kacper Pempel

Vitryssland väntar på svar från EU om huruvida blocket kommer att ta emot 2,000 XNUMX strandade migranter från den vitryska gränsen, citerades president Alexander Lukasjenko på måndagen av den officiella nyhetsbyrån Belta, skriver Maria Kiselyova och Matthias Williams, Reuters.

Lukasjenko sa att Vitryssland skulle kräva att Tyskland tar emot migranterna och sa att EU inte tog kontakt med Minsk i frågan.

Han varnade också för att Polen borde överväga konsekvenserna av att agera på ett hot om att stänga en järnvägsövergång vid gränsen, och sa att järnvägstrafiken skulle kunna ledas om för att köra genom en konfliktzon i östra Ukraina i ett sådant scenario.

Annons

Europeiska unionen anklagar Vitryssland för att flyga in tusentals människor från Mellanöstern och tvinga dem att ta sig in i EU som svar på europeiska sanktioner. Minsk förnekar att det har skapat krisen. Läs mer.

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

Vitryssland

Vitryssland rensar migrantläger vid EU:s gräns, men krisen är ännu inte över

publicerade

on

By

Vitryska myndigheter röjde i torsdags (18 november) de viktigaste lägren där migranter hade krupit ihop sig vid gränsen till Polen, i en förändring som skulle kunna sänka temperaturen i en kris som de senaste veckorna har spiralerat ut i en stor öst-västkonfrontation, skriva Kacper Pempel och Joanna Plucinska.

EU-kommissionen och Tyskland hällde dock kallt vatten på ett förslag från Vitryssland att EU-länder tar emot 2,000 XNUMX av de migranter som för närvarande befinner sig på dess territorium, och USA anklagade Minsk för att göra migranter till "bockar i sina ansträngningar att vara störande", vilket signalerar. spänningarna med väst var långt ifrån över.

Europeiska länder har i flera månader anklagat Vitryssland för att medvetet skapa krisen genom att flyga in migranter från Mellanöstern och tvinga dem att försöka att illegalt korsa dess gränser till Polen och Litauen.

Minsk, med stöd av Moskva, avvisade dessa anklagelser i ett motstånd som hade lämnat tusentals migranter fångade i iskalla skogar vid gränsen.

Annons

En talesperson för de polska gränsvakterna sa att lägren vid gränsen i västra Vitryssland var helt tomma på torsdagen, vilket en vitrysk presstjänsteman bekräftade. Den vitryska statliga nyhetsbyrån Belta sa att migranterna hade förts till ett lager i Vitryssland bort från gränsen.

"Dessa läger är nu tomma, migranterna har med största sannolikhet förts till transport-logistikcentret, som ligger inte långt från Bruzgi-gränsövergången", sade den polske talespersonen.

"Det fanns inga andra sådana läger ... men det fanns grupper som dök upp på andra platser som försökte ta sig över gränsen. Vi får se vad som händer inom de närmaste timmarna."

Annons

Under de senaste veckorna har migranter försökt, mestadels på natten, att ta sig över gränsen, ibland kolliderat med polska trupper.

Som en grym illustration av de svåra förhållandena för de som höll läger, berättade ett par, båda skadade, tidigt på torsdagen för Polish Center for International Aid, en icke-statlig organisation, att deras ettåriga barn hade dött i skogen. Minst åtta personer till tros ha dött vid gränsen de senaste månaderna.

USA:s utrikesminister Antony Blinken sa att USA kommer att förbli mycket fokuserat på migrantkrisen.

"Det är djupt samvetslöst att Lukasjenko och Vitryssland har försökt att beväpna migration", sa Blinken till reportrar under ett besök i Nigeria och tillade att USA hade befogenhet att vid behov lägga till sanktioner. Läs mer.

Flytten att rensa lägren kom under en vecka av intensifierad diplomati. Tysklands förbundskansler Angela Merkel talade i telefon två gånger på tre dagar med Vitrysslands president Alexander Lukasjenko, som vanligtvis avskys av europeiska ledare.

Tysklands inrikesminister Horst Seehofer och hans Polens motsvarighet Mariusz Kaminski deltar i en nyhetsbriefing i Warszawa, Polen den 18 november 2021. Slawomir Kaminski/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS
Vitryska brottsbekämpande personal går i ett läger nära Bruzgi-Kuznica checkpoint på den vitryska-polska gränsen i Grodno-regionen, Vitryssland, 18 november 2021. REUTERS/Kacper Pempel

Och Rysslands president Vladimir Putin uppmanade på torsdagen Lukasjenko att inleda en dialog med sina motståndare – som snabbt avvisade idén om inte Lukasjenko befriade politiska fångar först. Läs mer.

Vitryssland sa tidigare på torsdagen att Lukasjenko hade föreslagit en plan för Merkel för att lösa krisen, enligt vilken EU skulle ta emot 2,000 5,000 människor medan Minsk skulle skicka hem ytterligare XNUMX XNUMX.

Men Tysklands inrikesminister Horst Seehofer avvisade förslaget och talade om desinformation.

"Om vi ​​tog emot flyktingar, om vi böjde oss för trycket och sa 'vi tar flyktingar till europeiska länder', då skulle detta innebära att vi implementerade själva grunden för denna falska strategi", sa Seehofer på en presskonferens i Warszawa.

En tysk regeringskälla tillade att Tyskland inte hade gått med på något avtal och betonade att detta var ett europeiskt problem där Tyskland inte agerade ensamt.

Strax innan planen tillkännagavs hade EU-kommissionen sagt att det inte kunde bli några förhandlingar med Vitryssland om migranternas svåra situation.

Den avböjde att kommentera förslaget, med en talesman som sa: "Vi gjorde vår ståndpunkt mycket tydlig - det här är en konstgjort skapad, statligt orkestrerad kris och det är Lukasjenkos regims ansvar att stoppa den och lösa den."

Tidigare på torsdagen, i vad som potentiellt var ytterligare ett tecken på att krisen skulle lätta, checkade hundratals irakier in på en flygplats i Minsk för att flyga tillbaka till Irak, det första repatrieringsflyget sedan augusti. Läs mer.

"Jag skulle inte gå tillbaka om det inte var för min fru", sa en 30-årig irakisk kurd, som avböjde att uppge sitt namn, till Reuters strax före evakueringsflyget. "Hon vill inte följa med mig tillbaka till gränsen, för hon såg för många fasor där borta." Paret försökte ta sig över åtminstone åtta gånger från Vitryssland till Litauen och Polen.

Samtidigt har det vitryska statliga flygbolaget Belavia slutat tillåta medborgare från Afghanistan, Irak, Libanon, Libyen, Syrien och Jemen att gå ombord på flyg från Uzbekistans huvudstad Tasjkent till Minsk, rapporterade Belta.

EU har inlett en diplomatisk ansträngning för att lindra krisen genom att sätta press på regionala länder att inte tillåta migranter att gå ombord på flyg till Vitryssland.

Innan gränslägret röjdes berättade migranter för Reuters hur svåra förhållandena var där.

"Här är det en riktigt dålig plats för livet, vi är riktigt kalla och vi är alla sjuka, särskilt barnen. Det är den värsta platsen för livet," sa Nermin från Irak.

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

Vitryssland

Vitryssland: EU anslår 700,000 XNUMX euro i humanitärt bistånd till utsatta människor strandsatta vid gränsen

publicerade

on

Som omedelbart svar på ett överklagande har Europeiska kommissionen tilldelat 200,000 500,000 euro i humanitär finansiering till Internationella federationen för Röda Korset och Röda Halvmånen (IFRC). Finansieringen är en del av EU:s övergripande bidrag till Disaster Relief Emergency Fund, som förvaltas av IFRC. Denna omedelbara EU-finansiering kommer att stödja IFRC och dess nationella sällskap, Vitryssland Röda Korset, att leverera välbehövlig hjälp, inklusive mat, hygienpaket, filtar och första hjälpen-kit. EU har mobiliserat ytterligare XNUMX XNUMX euro i humanitär finansiering och är för närvarande i kontakt med sina humanitära partnerorganisationer för genomförandet av medlen.

Krishanteringskommissionär Janez Lenarčič sa: "EU stöder sina humanitära partner för att hjälpa till att lindra lidandet för människor som är strandsatta vid gränsen och i andra delar av Vitryssland. Jag efterlyser kontinuerlig tillgång för humanitära organisationer från båda sidor för att nå denna stora grupp av flyktingar och migranter för att ge dem akut hjälp.”

Europeiska kommissionen är redo att tillhandahålla ytterligare humanitär finansiering som svar på tydligt etablerade humanitära behov, om tillgången för humanitära partnerorganisationer i Vitryssland skulle förbättras ytterligare. Allt humanitärt bistånd från EU baseras på internationella humanitära principer. EU tillhandahåller behovsbaserat humanitärt bistånd till människor som drabbats av konstgjorda katastrofer och naturkatastrofer med särskild uppmärksamhet på de mest utsatta offren. Biståndet kanaliseras opartiskt till de drabbade befolkningen, oavsett ras, etnisk grupp, religion, kön, ålder, nationalitet eller politisk tillhörighet.

Annons

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa
Annons
Annons

trend