Anslut dig till vårt nätverk!

Vitryssland

Svietlana Tsikhanouskaya till parlamentsledamöterna: Stöd vitryssarnas europeiska ambitioner 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Vitryssarna vill höra att deras land inte kommer att ges till Putin som ett tröstpris, sa den fördrivna vitryska oppositionsledaren till ledamöterna i onsdags (13 september).

Ledaren för Vitrysslands demokratiska styrkor Svietlana Tsikhanouskaya (avbildad) uppmanade parlamentsledamöterna att stödja Vitrysslands europeiska perspektiv och uppmanade parlamentet att ta sin relation med det demokratiska Vitryssland till en ny nivå. Hon föreslog att ett memorandum skulle undertecknas före valet till Europaparlamentet 2024 som grund för samarbetet mellan Europaparlamentet och det demokratiska Vitryssland. "Vitryssarna vill höra att vårt land inte kommer att ges till Putin som ett tröstpris", sa hon.

Tsikhanouskaya sa att de skulle behöva hjälp i sin kamp för att få demokrati till Vitryssland. Lukasjenka förtjänar inte plats i det internationella samfundet, utan en biljett till den internationella domstolen i Haag, sa hon. Nästa år bör vitryska demokratiska krafter börja utfärda sina egna pass som skulle bekräfta vitryska medborgarskap, meddelade Tsikhanouskaya, som kommer att fungera som ett resedokument för vitryssar i exil. ,.Snart kommer hon att be EU:s regeringar att erkänna detta nya resedokument.

Du kan se hennes tal igen här.. (13.09.2023)

Europaparlamentets ordförande Metsola sa: "Vitrysslands folk måste kunna leva i frihet. Fri från autokrati. Fri från förtryck. Det är vad de vill. Det är vad de valde. Det är vad de förtjänar. Vi kommer att fortsätta att stödja vitryska demokratiska krafter och att spela en aktiv roll i att forma Europeiska unionens svar på den pågående politiska krisen i Vitryssland. Det är avgörande att vi ytterligare utökar EU:s sanktioner mot regimen och inte förlorar vad de har gjort ur sikte.”

Pris till Europaparlamentets ordförande Metsola

Under ett bilateralt möte mottog Europaparlamentets ordförande Roberta Metsola "Korset för det goda grannskapet", som tilldelas framstående individer som avsevärt har hjälpt vitryssarnas sak, från Tsikhanouskaya

Annons

Ledamöterna oroade över situationen i Vitryssland

På onsdagen antog parlamentet också en ny rapport om EU:s förbindelser med Vitryssland, som stöder landets demokratiska politiska partier i deras uttalanden om vitryssarnas europeiska ambitioner. Ledamöterna uppmanar den vitryska regimen att frige alla politiska fångar och fördömer starkt Minskregimens roll som medbrottsling i Rysslands anfallskrig mot Ukraina. De noterar med stor oro den skenande politiska, ekonomiska, militära och kulturella underordningen av Vitryssland till Moskva, vilket gör landet till en de facto satellitstat som är värd för taktiska kärnvapen under ryskt kommando.

I rapporten uppmanar parlamentsledamöterna också till hårdare EU-sanktioner mot Vitryssland samtidigt som de betonar att den nyligen inkommande ryska legosoldaten Wagner-gruppen skapar nya potentiella säkerhetsrisker för Ukraina såväl som för Vitrysslands EU-grannar och det bredare EU. Texten kommer att finnas tillgänglig i sin helhet här. (13.09.2023). EU:s utrikeschef Josep Borrell och parlamentsledamöter också diskuterade den nya rapporten på tisdag eftermiddag (12.09.2023).

Betänkandet antogs med 453 röster för, 21 emot och 40 nedlagda röster.

Mer information  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend