Anslut dig till vårt nätverk!

Belgien

Okänd soldat från Waterloo framställd av militärveteraner

DELA MED SIG:

publicerade

on

Under 2019 grävde ett internationellt team av arkeologer med stöd av militärveteraner upp amputerade lemmar nära Mont Saint Jean Farmhouse, där huvudsjukhuset för Wellingtons armé skulle ha varit, vid det berömda slaget vid Waterloo. Över två år sedan pandemin började återvände teamet till utgrävningen och gjorde en dramatisk upptäckt: ett intakt skelett av en soldat, skriver Catherine Feore.

Professor Tony Pollard, en av projektets arkeologiska chefer och chef för Center for Battlefield Archaeology vid Glasgow University, sa: "Det vi har här är ett unikt exempel på hur ett slagfält rensades i början av 19-talet och denna typ av bevis är väldigt, väldigt sällsynta. Till exempel i Waterloo, med tanke på att 20,000 XNUMX människor troligen dog i slaget, har bara ett enda skelett utsatts för arkeologisk utgrävning - det var av min belgiska kollega när de byggde museet för några år sedan.

"Så när man sätter det i ett sammanhang är det här otroligt sällsynt, men vi har också den här blandningen av människor, hästar och ammunitionslådor som ger en ögonblicksbild av striden. Det är häpnadsväckande för mig, som någon som har gjort 25 år av slagfältsarkeologi, att detta har kommit fram."

En av partnerna i utgrävningen är 'Waterloo Uncovered', en banbrytande välgörenhetsorganisation som kombinerar arkeologi i världsklass med veteranvård och återhämtning. Sedan 2015 har välgörenhetsorganisationen använt arkeologi som ett verktyg för att stödja veteraner och militär personal i deras återhämtning från krigets trauman och övergången till civilt liv.

En veteran berättade EU-Reporter att när han gick med i armén var det för att efterlikna vad andra människor hade gjort tidigare, försvara sitt land. Han sa att det fortfarande fanns ett stigma kring PTSD och att det var dåligt förstått av allmänheten: "Många människor lider av PTSD av alla möjliga skäl, vissa människor tror att det visar sig i ilska och våld, men i själva verket, det kan påverka människor på många olika sätt.”

Det finns en fördjupad onlinekurs som måste genomföras av veteraner som är nya inom disciplinen arkeologi, det finns ett antal nivåer och deltagare väljs bland de som framgångsrikt har genomfört kursen. Liam Telfer, från Household Cavalry, är en av veteranerna som har utvecklat en passion för arkeologi: "Det är väldigt terapeutiskt och ganska söndergivande. Du måste verkligen fokusera på det du gör. Det har verkligen förändrat mitt liv och jag funderar allvarligt på en karriär inom arkeologi.”

Pollard säger att veteranerna verkligen gör skillnad: ”Många av dessa människor har varit i strid. De läser landskapet, inte som vi gör, utan som militär terräng. Det finns ett samspel mellan det förflutna och nuet. Jag säger till mina elever att arkeologi är det närmaste vi har en tidsmaskin. Men att ha veteraner i projektet är nästan som att ha nycklarna till den tidsmaskinen, det är bara fenomenalt.”

Annons

Slaget vid Waterloo betalade Napoleons kejserliga ambitioner och inledde en period av relativ fred genom "Europas konsert", men utgrävningarna är ändå en påminnelse om kostnaden för konflikten. Kieran Oliver, en Coldstream-vakt, talade om spänningen i upptäckten, men såg den också som en påminnelse om ångesten som kommer med krig. Precis som militärtjänsten är utgrävningen ett samarbetsarbete, sa Oliver: "Servicemän och kvinnor stödjer varandra, vilket vi är vana vid att göra."

Ashley Gordon som tjänstgjorde med 1:a bataljonen The Rifles sa att upplevelsen var ödmjuk: "Du är fokuserad på den historiska och arkeologiska processen, men sedan inser du att detta var en person och du kan ge dem sin plats i historien .”

Rod Eldridge, som leder välbefinnandeteamet, sa att teamets roll är att se till att veteraner och betjäningspersonal får en bra upplevelse som förbättrar deras hälsa. Med tanke på deras bakgrund säger Eldridge att tjänstemän och kvinnor har särskild respekt med tanke på att de förstår att de har att göra med en kombattant som förlorade sitt liv i strid.

Dela den här artikeln:

trend