Anslut dig till vårt nätverk!

Bulgarien

Östeuropas mest kraftfulla superdator kommer att vara värd för Bulgarien. Vad är det bra för?

publicerade

on

IT-jätten Atos sa att den har levererat en superdator till Bulgariens Sofia Tech Park som förväntas vara Östeuropas mest kraftfulla sådan enhet, skriver Cristian Gherasim, korrespondent i Bukarest.

Petascale-datorsystemet kommer att hjälpa till mycket med Bulgariens tekniska ambitioner under de kommande åren.

Superdatorerna kommer att fungera för utveckling av vetenskapliga, offentliga och industriella applikationer inom olika områden, inklusive bioinformatik, farmaci, molekylär och mekanisk dynamik, kvantkemi och biokemi, artificiell intelligens, personlig medicin, bioteknik, meteorologi och kampen mot klimatförändringar.

Atos, företaget som levererar superdatorn, sa i ett pressmeddelande att datorn förväntas vara helt i drift i juli 2021.

”Detta kommer att vara den mest kraftfulla superdatorn i Östeuropa och kommer att bidra till att dra nytta av Bulgariens högteknologiska ambitioner. Atos projektgrupper i Tjeckien har redan startat konfigurationstesterna och superdatorn förväntas börja fungera i juli 2021, säger företaget i ett pressmeddelande.

Men detta är inte bara en bulgarisk prestation utan också en europeisk framgång, som gynnar europeisk vetenskaplig forskning, stärker innovation och ger det bredare vetenskapliga samfundet toppmoderna forsknings- och utvecklingsverktyg.

Superdatorn samfinansieras av Republiken Bulgarien och Europeiska unionens EuroHPC JU-program. Den totala investeringen uppgår till 11.5 miljoner euro.

Petascale-datorsystemet i Bulgarien kommer att likna andra superdatasystem i universitets- och forskningscentra över hela Europa, såsom CINECA i Italia, IZUM i Slovenien, LuxProvide i Luxemburg și Minho Advanced Computing Center från Portugal.

Datasystemet som finns i Bulgarien kommer således att befästa EU: s nätverk av forskningskapacitet och stärka dess strävan att utveckla nya teknik- och forskningsnav i sina medlemsstater.

Bulgarien

Vaktmästaregeringen i Bulgarien attackerar public service-tv i ett försök att tysta oppositionen

publicerade

on

Public service-TV i Bulgarien - BNT (Bulgarian National Television) upplever en institutionell attack utan motstycke. Regeringen, företrädd av kulturministern Velislav Minekov, har öppet insisterat på att BNT: s generaldirektör Emil Koshlukov avgår på grund av missnöje av mediaens redaktionella politik och hot mot landets nationella säkerhet. Ledarna för det politiska partiet "Demokratiska Bulgarien" liksom för "Det finns ett sådant folk", som står nära Bulgariens president Rumen Radev, har också kritiserat mediechefen.

I sitt svar till den bulgariska kulturministern påminde Emil Koshlukov honom att enligt radio- och tv-lagen har ministern ingen rätt att blanda sig i tv: s redaktionella politik. Han tillade att ett sådant förtryck bara händer i Nordkorea och för första gången i BNT: s historia tillåter verkställande direktören sig så fräck och oskäligt att skrämma journalister.

Men för fjärde dagen i rad har minister Minekov inte slutat attackera. Han är son till Velichko Minekov, som är skulptören närmast den kommunistiska diktatorn Todor Zhivkov och som spelade en stark roll i kommunistpartiets nomenklatur före järnridåns fall. Velislav Minekov fortsätter familjetraditionen att använda konst som en bro till makten. Hans verk ingår i samlingen av oligarken Vassil Bojkov, som sanktionerades av USA enligt Global Magnitsky Act. Bojkov erkände offentligt att han hade betalat för och hanterat protesterna i Bulgarien förra sommaren, och Minekov var deras organisatoriska ledare. Detta leder till motiverade antaganden att Minekov hjälpte Bojkov att störta Boyko Borissovs regering, i gengäld för att göra honom till minister i president Radevs vaktmästaregering.

Under tiden fortsätter BNT att attackeras av andra organisationer, som stod bakom protesterna sommaren 2020. En annan organisation som bad om Emil Koshlukovs avgång är BOEC: s civila rörelse. De offentliggjordes på grund av sina nära kontakter med en annan oligark som flydde utomlands från bulgarisk rättvisa - Tsvetan Vassilev. Gemensamt för alla attacker är inte bara tiden utan också målet, nämligen att tysta oppositionens röst från GERB.

Fortsätt läsa

Bulgarien

Treasury sanktionerar inflytelserika bulgariska individer och deras expansiva nätverk för att delta i korruption

publicerade

on

US Department of the Treasury's Office of Foreign Assets Control (OFAC) sanktionerade tre bulgariska individer under "Magnitsky Act" för deras omfattande roller i korruption i Bulgarien, liksom deras nätverk som omfattar 64 enheter. Administrationen anser att korruption försämrar rättsstatsprincipen, försvagar ekonomier och ekonomisk tillväxt, undergräver demokratiska institutioner, upprätthåller konflikter och berövar oskyldiga civila grundläggande mänskliga rättigheter, och dagens handling - den enskilt största åtgärden riktad mot korruption hittills - visar avdelningen för Treasury: s pågående ansträngningar för att ställa ansvar till dem som är involverade i korruption. 

Den amerikanska regeringen kommer att fortsätta att införa konkreta och betydande konsekvenser för dem som bedriver korruption och arbetar för att skydda det globala finansiella systemet från missbruk.

"USA står tillsammans med alla bulgarer som strävar efter att utplåna korruption genom att främja ansvar för korrupta tjänstemän som undergräver de ekonomiska funktionerna och de demokratiska institutionerna i Bulgarien", säger Andrea M. Gacki, chef för utländsk tillgångskontroll. ”Korruption berövar inte bara medborgarna resurser, det kan också urholka institutionerna som är avsedda att skydda dem. Denna beteckning under Global Magnitsky-sanktionsprogrammet visar att vi är engagerade i att bekämpa korruption vart det än är. ”

Denna åtgärd riktar sig till Vassil Kroumov Bojkov, en framstående bulgarisk affärsman och oligark; Delyan Slavchev Peevski, en tidigare parlamentsledamot; Ilko Dimitrov Zhelyazkov, före detta biträdande chef för den bulgariska statliga myndigheten för teknisk verksamhet som utsågs till National Bureau for Control on Special Intelligence-Gathering Devices; och de företag som ägs eller kontrolleras av respektive individer. Dessa individer och enheter utses i enlighet med Executive Order (EO) 13818, som bygger på och implementerar Global Magnitsky Human Rights Accountability Act och riktar sig till förövare av allvarligt mänskliga rättighetsmissbruk och korruption runt om i världen. Dessa sanktioner sammanfaller med kompletterande åtgärder vidtagna av det amerikanska utrikesdepartementet för att offentligt utse Peevski och Zhelyazkov, bland annat, enligt avsnitt 7031 (c) i Department of State, Foreign Operations, and Related Programs Anslagslagen på grund av deras deltagande i betydande korruption .

Beteckningarna utgör den största globala Magnitsky-åtgärden som vidtagits på en enda dag i programmets historia och riktar sig till över 65 individer och enheter för deras betydande korruptionshandlingar i Bulgarien. 

De korrupta aktiviteter som utförs av de individer som utses idag visar hur genomgripande korruption går hand i hand med annan olaglig aktivitet. Bredden i dagens handling visar att USA kommer att stödja rättsstatsprincipen och ålägga offentliga tjänstemän och dem som är knutna till dem kostnader som använder statliga institutioner för personlig vinst. Dagens beteckning avslöjar Bojkov, Peevski och Zhelyazkov för att ha missbrukat offentliga institutioner i vinstsyfte och avskärat dessa individs och deras företags tillgång till det amerikanska finanssystemet. För att ytterligare skydda det internationella finansiella systemet från missbruk av korrupta aktörer, uppmuntrar Treasury alla regeringar att genomföra lämpliga och effektiva åtgärder mot penningtvätt för att hantera korruptionssårbarheter.

Dessa åtgärder sänder en stark signal om att USA står tillsammans med alla bulgarer som strävar efter att utplåna korruption. Vi är engagerade i att hjälpa våra partner att förverkliga sin fulla ekonomiska och demokratiska potential genom att ta itu med systemisk korruption och hålla korrupta tjänstemän ansvariga. Treasury är fortfarande fast beslutet att arbeta med Bulgarien för att ta itu med penningtvättreformer som leder till finansiell transparens och ansvarsskyldighet. Vi uppmanar tillsynsmyndigheter att kommunicera riskerna med att göra affärer med dessa korrupta tjänstemän och deras företag.  

Vassil Kroumov Bojkov (Bojkov), en bulgarisk affärsman och oligark, har mutat regeringstjänstemän vid flera tillfällen. Dessa tjänstemän inkluderar en nuvarande politisk ledare och den tidigare ordföranden för den nu avskaffade statliga spelkommissionen (SCG). Bojkov planerade också att ge en summa pengar till en före detta bulgarisk tjänsteman och en bulgarisk politiker tidigare i år för att hjälpa Bojkov att skapa en kanal för ryska politiska ledare att påverka bulgariska regeringstjänstemän.

Bojkov är för närvarande i Dubai, Förenade Arabemiraten, där han framgångsrikt undvek bulgarisk utlämning på ett antal anklagelser som tas ut år 2020, inklusive att leda en organiserad brottsgrupp, tvång, försök till bestickning av en tjänsteman och skatteflykt. I sin utredning fann åklagarmyndigheten i Bulgarien att i februari 2018 betalade Bojkov den dåvarande ordföranden för SCG 10,000 6,220 bulgariska Lev (cirka 2021 XNUMX USD) dagligen för att återkalla Bojkovs konkurrenters spellicenser. Efter detta massiva bestickningssystem avgick ordföranden för SCG, arresterades och SCG avskaffades. Det finns fortfarande en internationell teckningsoption för Bojkovs arrestering när hans inflytande fortsätter i Bulgarien. Före det bulgariska parlamentsvalet i juli XNUMX registrerade Bojkov ett politiskt parti som kommer att leda kandidater i ovannämnda val för att rikta sig mot bulgariska politiker och tjänstemän.

Bojkov utses enligt EO 13818 för att vara en person som har materiellt hjälpt, sponsrat eller tillhandahållit ekonomiskt, materiellt eller tekniskt stöd för, eller varor eller tjänster till eller till stöd för korruption, inklusive missbruk av statliga tillgångar, expropriering av privata tillgångar för personlig vinning, korruption i samband med offentliga kontrakt eller utvinning av naturresurser eller mutor. 

OFAC utser också 58 enheter, inklusive Bulgarian Summer, registrerade i Bulgarien som ägs eller kontrolleras av Bojkov eller ett av hans företag:

 • Vabo-2005 EOOD, Digitala tjänster EAD, Ede 2 EOOD, Nove Intern EOOD, Moststroy Iztok AD, Galenit Invest AD, Vabo 2008 EOOD, Vertex Properties EOOD, VB Management EOOD, Va Bo Company EOOD, Vabo Management EOOD, Vabo 2012 EOOD, Prim BG EAD, Eurogroup Engineering EAD, Kristiano GR 53 JSC AD, Nove-AD-Holding AD, Bul Partners Travel OOD, Bullet Trade OOD, Caritex Lucky AD, Sizif V OOD, Thrace Foundation, Vabo Intern ADoch Bulgariska Summer ägs eller kontrolleras av Bojkov.
 • Rex Loto AD ägs eller kontrolleras av Vabo-2005 EOOD.
 • Eurobet Partners OOD ägs eller kontrolleras av Digitala tjänster EAD.
 • Eurobet OOD ägs eller kontrolleras av Eurobet Partners OOD.
 • Eurobet Trading EOOD ägs eller kontrolleras av Eurobet OOD.
 • Vabo Systems EOOD, Vato 2002 EOOD, Nove Development EOOD, Fastighet-VB OOD, Trans Nove OOD, Nove Partners OOD, Adler BG AD, Efbet Partners OODoch Internews 98 OOD ägs eller kontrolleras av Nove Intern EOOD.
 • Eurosadruzhie OOD och Decart OOD ägs eller kontrolleras av Vabo Systems EOOD.
 • Numeriska spel OOD, Lotteridistribution OOD, Nationellt lotteri OODoch Eurofootball OOD ägs eller kontrolleras av Eurosadruzhie OOD.
 • National Lottery AD ägs eller kontrolleras av Nove Development EOOD.
 • Meliora Academica EOOD, Domino Games OODoch ML Build EAD ägs eller kontrolleras av Decart OOD.
 • Spel obegränsat OOD ägs eller kontrolleras av VB Management EOOD.
 • Evrobet - Rumania EOOD och Old Games EOOD ägs eller kontrolleras av Spel obegränsat OOD.
 • Vihrogonika AD ägs eller kontrolleras av Vabo Management EOOD.
 • Vabo 2017 OOD och Lotteri BG OOD ägs eller kontrolleras av Vabo 2012 EOOD.
 • Siguro EOOD ägs eller kontrolleras av Eurogroup Engineering EAD.
 • Trakia-Papir 96 OOD, Parkstroy-Sofia OOD, Publishing House Sport LTDoch CSKA basketklubb ägs eller kontrolleras av Nove-AD-Holding AD.
 • Forntida arv AD ägs eller kontrolleras av Thrace Foundation.

Delyan Slavchev Peevski (Peevski) är en oligark som tidigare fungerat som bulgarisk parlamentsledamot och mediamogul och har regelbundet bedrivit korruption genom att använda inflytande och mutor för att skydda sig från offentlig granskning och utöva kontroll över viktiga institutioner och sektorer i det bulgariska samhället. I september 2019 arbetade Peevski aktivt för att negativt påverka den bulgariska politiska processen i kommunalvalet den 27 oktober 2019. Peevski förhandlade med politiker för att ge dem politiskt stöd och positiv medietäckning i utbyte mot att få skydd från brottsutredningar.

Peevski engagerade sig också i korruption genom sin frontman Ilko Dimitrov Zhelyazkov (Zhelyazkov), den tidigare biträdande chefen för den bulgariska statliga myndigheten för teknisk drift och den tidigare bulgariska statsmyndigheten för nationell säkerhet (DANS) officer som utsågs till National Bureau for Control on Specialenheter för intelligensinsamling. Peevski använde Zhelyazkov för att genomföra ett bestickningsschema som involverade bulgariska uppehållsdokument för utländska personer, samt för att muta regeringstjänstemän på olika sätt i utbyte mot deras information och lojalitet. Till exempel var Zhelyazkov från och med 2019 känt för att erbjuda mutor till högre bulgariska regeringstjänstemän som förväntades ge information till Zhelyazkov för vidare passage till Peevski. I gengäld skulle Zhelyazkov se att individer som accepterade hans erbjudande placerades i befogenheter och också tillhandahöll en månatlig muta. Peevski och Zhelyazkov hade också en tjänsteman placerad i en ledande position för att förskaffa pengar till dem under 2019. I ett annat exempel, från början av 2018, genomförde dessa två regeringschefer ett system för att sälja bulgariska uppehållsdokument där företagsrepresentanter påstås betala mutor till bulgariska tjänstemän för att säkerställa att deras klienter fick medborgarskapsdokument omedelbart snarare än att göra en insättning på 500,000 XNUMX $ eller vänta de fem åren på att en legitim begäran ska behandlas. Slutligen utpressade Zhelyazkov också en potentiell bulgarisk regeringsminister med straffrättsliga anklagelser från Bulgariens åklagarmyndighet om ministern inte gav honom ytterligare hjälp efter utnämningen.

Peevski och Zhelyazkov utses enligt EO 13818 för att vara utländska personer som är nuvarande eller tidigare regeringsmän, eller personer som agerar för eller på uppdrag av en sådan tjänsteman, som är ansvariga för eller delaktiga i, eller som direkt eller indirekt har engagerat sig i, korruption, inklusive missbruk av statliga tillgångar, expropriering av privata tillgångar för personlig vinning, korruption i samband med statliga kontrakt eller utvinning av naturresurser eller mutor. 

OFAC utser också sex enheter registrerade i Bulgarien som ägs eller kontrolleras av Peevski eller ett av hans företag:

 • Int Ltd EOOD och Intrust PLC EAD ägs eller kontrolleras av Peevski.
 • BM Systems EAD, Int Invest EOOD, Inttrafik EOOD och Real Estates Int Ltd EOOD ägs eller kontrolleras av Intrust PLC EAD.

Som ett resultat blockeras all egendom och intressen i egendom som tillhör personerna ovan i USA eller som ägs eller kontrolleras av amerikanska personer och måste rapporteras till OFAC. Dessutom blockeras alla enheter som ägs, direkt eller indirekt, 50% eller mer av en eller flera blockerade personer. Såvida det inte godkänns av en allmän eller specifik licens utfärdad av OFAC, eller på annat sätt är undantagen, förbjuder OFACs regelverk i allmänhet alla transaktioner av amerikanska personer eller inom (eller transiterande) USA som involverar egendom eller intressen i egendom för utsedda eller på annat sätt blockerade personer. Förbuden inkluderar tillhandahållande av bidrag eller tillhandahållande av medel, varor eller tjänster av, till eller till förmån för någon blockerad person eller mottagande av något bidrag eller tillhandahållande av medel, varor eller tjänster från någon sådan person.

Baserat på Global Magnitsky Human Rights Accountability Act, EO 13818, utfärdades den 20 december 2017, i erkännande av att förekomsten av mänskliga rättighetsmissbruk och korruption som har sin källa, helt eller i huvudsak, utanför USA, hade nått sådan omfattning och allvar som hotar stabiliteten i internationella politiska och ekonomiska system. Människorättsmissbruk och korruption undergräver de värden som utgör en grundläggande grund för stabila, säkra och fungerande samhällen. har förödande effekter på individer; försvaga demokratiska institutioner; försämra rättsstatsprincipen; upprätthålla våldsamma konflikter; underlätta aktiviteter för farliga personer, och undergräva ekonomiska marknader. USA strävar efter att införa konkreta och betydande konsekvenser för dem som begår allvarligt mänskliga rättighetsmissbruk eller engagerar sig i korruption, samt att skydda Förenta staternas finansiella system från missbruk av samma personer.

Klicka här för att se mer information om beteckningen.

Fortsätt läsa

Bulgarien

Kovatchev säger att åtgärder som vidtas av Bulgariens vaktmästaregering är tveksamma

publicerade

on

Andrey Kovatchev, ledamot av den bulgariska delegationen i Europeiska folkpartiet, talade med EU-reportern om ett brev som delegationen har skickat till alla parlamentsledamöter. I brevet hävdas att vaktmästaregeringen, som är ansvarig för att organisera val för den 11 juli, agerar på ett sätt som ifrågasätter deras neutralitet. 

GERB - EPP: s anslutna parti i Bulgarien, ledd av Boyko Borissov, har skadats av de senaste anklagelserna om att oppositionspolitiker har avlyssnat sina telefoner. Kovatchev säger att om det finns bevis bakom dessa anklagelser, så borde människor straffas, men han tillägger att om det inte finns bevis är anklagelserna desinformation före valet.

Brevets huvudsakliga ämne handlar om inrikesministern Bojko Rashkov och kommentarer som han gjorde i en nyligen intervju som hänvisade till politiker som "tidigare folk" - en fras som går tillbaka till Bulgariens kommunistiska förflutna, då människor som var motståndare till regeringen var beskrivs på detta sätt. 

I ett mycket allvarligt anklagande säger parlamentsledamöterna också att ministerns stabschef på något sätt är kopplad till speloligarken Vasil Bozhkov, känd som '' skallen '' - en speloligark som för närvarande gömmer sig i Dubai efter 19 anklagelser mot honom i Bulgarien. Bozhkov avser att delta i kommande val. 

Europaparlamentet har tagit upp frågan om rättsstatsprincipen i Bulgarien 2019. EU-reporter intervjuade medlemmar av "Bryssel för Bulgariendemonstranter i oktober 2019 som krävde nya val och reformer för att stoppa korruption. 

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

Annons

trend