Anslut dig till vårt nätverk!

Bulgarien

Kovatchev säger att åtgärder som vidtas av Bulgariens vaktmästaregering är tveksamma

publicerade

on

Andrey Kovatchev, ledamot av den bulgariska delegationen i Europeiska folkpartiet, talade med EU-reportern om ett brev som delegationen har skickat till alla parlamentsledamöter. I brevet hävdas att vaktmästaregeringen, som är ansvarig för att organisera val för den 11 juli, agerar på ett sätt som ifrågasätter deras neutralitet. 

GERB - EPP: s anslutna parti i Bulgarien, ledd av Boyko Borissov, har skadats av de senaste anklagelserna om att oppositionspolitiker har avlyssnat sina telefoner. Kovatchev säger att om det finns bevis bakom dessa anklagelser, så borde människor straffas, men han tillägger att om det inte finns bevis är anklagelserna desinformation före valet.

Brevets huvudsakliga ämne handlar om inrikesministern Bojko Rashkov och kommentarer som han gjorde i en nyligen intervju som hänvisade till politiker som "tidigare folk" - en fras som går tillbaka till Bulgariens kommunistiska förflutna, då människor som var motståndare till regeringen var beskrivs på detta sätt. 

I ett mycket allvarligt anklagande säger parlamentsledamöterna också att ministerns stabschef på något sätt är kopplad till speloligarken Vasil Bozhkov, känd som '' skallen '' - en speloligark som för närvarande gömmer sig i Dubai efter 19 anklagelser mot honom i Bulgarien. Bozhkov avser att delta i kommande val. 

Europaparlamentet har tagit upp frågan om rättsstatsprincipen i Bulgarien 2019. EU-reporter intervjuade medlemmar av "Bryssel för Bulgariendemonstranter i oktober 2019 som krävde nya val och reformer för att stoppa korruption. 

Bulgarien

Vaktmästaregeringen i Bulgarien attackerar public service-tv i ett försök att tysta oppositionen

publicerade

on

Public service-TV i Bulgarien - BNT (Bulgarian National Television) upplever en institutionell attack utan motstycke. Regeringen, företrädd av kulturministern Velislav Minekov, har öppet insisterat på att BNT: s generaldirektör Emil Koshlukov avgår på grund av missnöje av mediaens redaktionella politik och hot mot landets nationella säkerhet. Ledarna för det politiska partiet "Demokratiska Bulgarien" liksom för "Det finns ett sådant folk", som står nära Bulgariens president Rumen Radev, har också kritiserat mediechefen.

I sitt svar till den bulgariska kulturministern påminde Emil Koshlukov honom att enligt radio- och tv-lagen har ministern ingen rätt att blanda sig i tv: s redaktionella politik. Han tillade att ett sådant förtryck bara händer i Nordkorea och för första gången i BNT: s historia tillåter verkställande direktören sig så fräck och oskäligt att skrämma journalister.

Men för fjärde dagen i rad har minister Minekov inte slutat attackera. Han är son till Velichko Minekov, som är skulptören närmast den kommunistiska diktatorn Todor Zhivkov och som spelade en stark roll i kommunistpartiets nomenklatur före järnridåns fall. Velislav Minekov fortsätter familjetraditionen att använda konst som en bro till makten. Hans verk ingår i samlingen av oligarken Vassil Bojkov, som sanktionerades av USA enligt Global Magnitsky Act. Bojkov erkände offentligt att han hade betalat för och hanterat protesterna i Bulgarien förra sommaren, och Minekov var deras organisatoriska ledare. Detta leder till motiverade antaganden att Minekov hjälpte Bojkov att störta Boyko Borissovs regering, i gengäld för att göra honom till minister i president Radevs vaktmästaregering.

Under tiden fortsätter BNT att attackeras av andra organisationer, som stod bakom protesterna sommaren 2020. En annan organisation som bad om Emil Koshlukovs avgång är BOEC: s civila rörelse. De offentliggjordes på grund av sina nära kontakter med en annan oligark som flydde utomlands från bulgarisk rättvisa - Tsvetan Vassilev. Gemensamt för alla attacker är inte bara tiden utan också målet, nämligen att tysta oppositionens röst från GERB.

Fortsätt läsa

Bulgarien

Treasury sanktionerar inflytelserika bulgariska individer och deras expansiva nätverk för att delta i korruption

publicerade

on

US Department of the Treasury's Office of Foreign Assets Control (OFAC) sanktionerade tre bulgariska individer under "Magnitsky Act" för deras omfattande roller i korruption i Bulgarien, liksom deras nätverk som omfattar 64 enheter. Administrationen anser att korruption försämrar rättsstatsprincipen, försvagar ekonomier och ekonomisk tillväxt, undergräver demokratiska institutioner, upprätthåller konflikter och berövar oskyldiga civila grundläggande mänskliga rättigheter, och dagens handling - den enskilt största åtgärden riktad mot korruption hittills - visar avdelningen för Treasury: s pågående ansträngningar för att ställa ansvar till dem som är involverade i korruption. 

Den amerikanska regeringen kommer att fortsätta att införa konkreta och betydande konsekvenser för dem som bedriver korruption och arbetar för att skydda det globala finansiella systemet från missbruk.

"USA står tillsammans med alla bulgarer som strävar efter att utplåna korruption genom att främja ansvar för korrupta tjänstemän som undergräver de ekonomiska funktionerna och de demokratiska institutionerna i Bulgarien", säger Andrea M. Gacki, chef för utländsk tillgångskontroll. ”Korruption berövar inte bara medborgarna resurser, det kan också urholka institutionerna som är avsedda att skydda dem. Denna beteckning under Global Magnitsky-sanktionsprogrammet visar att vi är engagerade i att bekämpa korruption vart det än är. ”

Denna åtgärd riktar sig till Vassil Kroumov Bojkov, en framstående bulgarisk affärsman och oligark; Delyan Slavchev Peevski, en tidigare parlamentsledamot; Ilko Dimitrov Zhelyazkov, före detta biträdande chef för den bulgariska statliga myndigheten för teknisk verksamhet som utsågs till National Bureau for Control on Special Intelligence-Gathering Devices; och de företag som ägs eller kontrolleras av respektive individer. Dessa individer och enheter utses i enlighet med Executive Order (EO) 13818, som bygger på och implementerar Global Magnitsky Human Rights Accountability Act och riktar sig till förövare av allvarligt mänskliga rättighetsmissbruk och korruption runt om i världen. Dessa sanktioner sammanfaller med kompletterande åtgärder vidtagna av det amerikanska utrikesdepartementet för att offentligt utse Peevski och Zhelyazkov, bland annat, enligt avsnitt 7031 (c) i Department of State, Foreign Operations, and Related Programs Anslagslagen på grund av deras deltagande i betydande korruption .

Beteckningarna utgör den största globala Magnitsky-åtgärden som vidtagits på en enda dag i programmets historia och riktar sig till över 65 individer och enheter för deras betydande korruptionshandlingar i Bulgarien. 

De korrupta aktiviteter som utförs av de individer som utses idag visar hur genomgripande korruption går hand i hand med annan olaglig aktivitet. Bredden i dagens handling visar att USA kommer att stödja rättsstatsprincipen och ålägga offentliga tjänstemän och dem som är knutna till dem kostnader som använder statliga institutioner för personlig vinst. Dagens beteckning avslöjar Bojkov, Peevski och Zhelyazkov för att ha missbrukat offentliga institutioner i vinstsyfte och avskärat dessa individs och deras företags tillgång till det amerikanska finanssystemet. För att ytterligare skydda det internationella finansiella systemet från missbruk av korrupta aktörer, uppmuntrar Treasury alla regeringar att genomföra lämpliga och effektiva åtgärder mot penningtvätt för att hantera korruptionssårbarheter.

Dessa åtgärder sänder en stark signal om att USA står tillsammans med alla bulgarer som strävar efter att utplåna korruption. Vi är engagerade i att hjälpa våra partner att förverkliga sin fulla ekonomiska och demokratiska potential genom att ta itu med systemisk korruption och hålla korrupta tjänstemän ansvariga. Treasury är fortfarande fast beslutet att arbeta med Bulgarien för att ta itu med penningtvättreformer som leder till finansiell transparens och ansvarsskyldighet. Vi uppmanar tillsynsmyndigheter att kommunicera riskerna med att göra affärer med dessa korrupta tjänstemän och deras företag.  

Vassil Kroumov Bojkov (Bojkov), en bulgarisk affärsman och oligark, har mutat regeringstjänstemän vid flera tillfällen. Dessa tjänstemän inkluderar en nuvarande politisk ledare och den tidigare ordföranden för den nu avskaffade statliga spelkommissionen (SCG). Bojkov planerade också att ge en summa pengar till en före detta bulgarisk tjänsteman och en bulgarisk politiker tidigare i år för att hjälpa Bojkov att skapa en kanal för ryska politiska ledare att påverka bulgariska regeringstjänstemän.

Bojkov är för närvarande i Dubai, Förenade Arabemiraten, där han framgångsrikt undvek bulgarisk utlämning på ett antal anklagelser som tas ut år 2020, inklusive att leda en organiserad brottsgrupp, tvång, försök till bestickning av en tjänsteman och skatteflykt. I sin utredning fann åklagarmyndigheten i Bulgarien att i februari 2018 betalade Bojkov den dåvarande ordföranden för SCG 10,000 6,220 bulgariska Lev (cirka 2021 XNUMX USD) dagligen för att återkalla Bojkovs konkurrenters spellicenser. Efter detta massiva bestickningssystem avgick ordföranden för SCG, arresterades och SCG avskaffades. Det finns fortfarande en internationell teckningsoption för Bojkovs arrestering när hans inflytande fortsätter i Bulgarien. Före det bulgariska parlamentsvalet i juli XNUMX registrerade Bojkov ett politiskt parti som kommer att leda kandidater i ovannämnda val för att rikta sig mot bulgariska politiker och tjänstemän.

Bojkov utses enligt EO 13818 för att vara en person som har materiellt hjälpt, sponsrat eller tillhandahållit ekonomiskt, materiellt eller tekniskt stöd för, eller varor eller tjänster till eller till stöd för korruption, inklusive missbruk av statliga tillgångar, expropriering av privata tillgångar för personlig vinning, korruption i samband med offentliga kontrakt eller utvinning av naturresurser eller mutor. 

OFAC utser också 58 enheter, inklusive Bulgarian Summer, registrerade i Bulgarien som ägs eller kontrolleras av Bojkov eller ett av hans företag:

 • Vabo-2005 EOOD, Digitala tjänster EAD, Ede 2 EOOD, Nove Intern EOOD, Moststroy Iztok AD, Galenit Invest AD, Vabo 2008 EOOD, Vertex Properties EOOD, VB Management EOOD, Va Bo Company EOOD, Vabo Management EOOD, Vabo 2012 EOOD, Prim BG EAD, Eurogroup Engineering EAD, Kristiano GR 53 JSC AD, Nove-AD-Holding AD, Bul Partners Travel OOD, Bullet Trade OOD, Caritex Lucky AD, Sizif V OOD, Thrace Foundation, Vabo Intern ADoch Bulgariska Summer ägs eller kontrolleras av Bojkov.
 • Rex Loto AD ägs eller kontrolleras av Vabo-2005 EOOD.
 • Eurobet Partners OOD ägs eller kontrolleras av Digitala tjänster EAD.
 • Eurobet OOD ägs eller kontrolleras av Eurobet Partners OOD.
 • Eurobet Trading EOOD ägs eller kontrolleras av Eurobet OOD.
 • Vabo Systems EOOD, Vato 2002 EOOD, Nove Development EOOD, Fastighet-VB OOD, Trans Nove OOD, Nove Partners OOD, Adler BG AD, Efbet Partners OODoch Internews 98 OOD ägs eller kontrolleras av Nove Intern EOOD.
 • Eurosadruzhie OOD och Decart OOD ägs eller kontrolleras av Vabo Systems EOOD.
 • Numeriska spel OOD, Lotteridistribution OOD, Nationellt lotteri OODoch Eurofootball OOD ägs eller kontrolleras av Eurosadruzhie OOD.
 • National Lottery AD ägs eller kontrolleras av Nove Development EOOD.
 • Meliora Academica EOOD, Domino Games OODoch ML Build EAD ägs eller kontrolleras av Decart OOD.
 • Spel obegränsat OOD ägs eller kontrolleras av VB Management EOOD.
 • Evrobet - Rumania EOOD och Old Games EOOD ägs eller kontrolleras av Spel obegränsat OOD.
 • Vihrogonika AD ägs eller kontrolleras av Vabo Management EOOD.
 • Vabo 2017 OOD och Lotteri BG OOD ägs eller kontrolleras av Vabo 2012 EOOD.
 • Siguro EOOD ägs eller kontrolleras av Eurogroup Engineering EAD.
 • Trakia-Papir 96 OOD, Parkstroy-Sofia OOD, Publishing House Sport LTDoch CSKA basketklubb ägs eller kontrolleras av Nove-AD-Holding AD.
 • Forntida arv AD ägs eller kontrolleras av Thrace Foundation.

Delyan Slavchev Peevski (Peevski) är en oligark som tidigare fungerat som bulgarisk parlamentsledamot och mediamogul och har regelbundet bedrivit korruption genom att använda inflytande och mutor för att skydda sig från offentlig granskning och utöva kontroll över viktiga institutioner och sektorer i det bulgariska samhället. I september 2019 arbetade Peevski aktivt för att negativt påverka den bulgariska politiska processen i kommunalvalet den 27 oktober 2019. Peevski förhandlade med politiker för att ge dem politiskt stöd och positiv medietäckning i utbyte mot att få skydd från brottsutredningar.

Peevski engagerade sig också i korruption genom sin frontman Ilko Dimitrov Zhelyazkov (Zhelyazkov), den tidigare biträdande chefen för den bulgariska statliga myndigheten för teknisk drift och den tidigare bulgariska statsmyndigheten för nationell säkerhet (DANS) officer som utsågs till National Bureau for Control on Specialenheter för intelligensinsamling. Peevski använde Zhelyazkov för att genomföra ett bestickningsschema som involverade bulgariska uppehållsdokument för utländska personer, samt för att muta regeringstjänstemän på olika sätt i utbyte mot deras information och lojalitet. Till exempel var Zhelyazkov från och med 2019 känt för att erbjuda mutor till högre bulgariska regeringstjänstemän som förväntades ge information till Zhelyazkov för vidare passage till Peevski. I gengäld skulle Zhelyazkov se att individer som accepterade hans erbjudande placerades i befogenheter och också tillhandahöll en månatlig muta. Peevski och Zhelyazkov hade också en tjänsteman placerad i en ledande position för att förskaffa pengar till dem under 2019. I ett annat exempel, från början av 2018, genomförde dessa två regeringschefer ett system för att sälja bulgariska uppehållsdokument där företagsrepresentanter påstås betala mutor till bulgariska tjänstemän för att säkerställa att deras klienter fick medborgarskapsdokument omedelbart snarare än att göra en insättning på 500,000 XNUMX $ eller vänta de fem åren på att en legitim begäran ska behandlas. Slutligen utpressade Zhelyazkov också en potentiell bulgarisk regeringsminister med straffrättsliga anklagelser från Bulgariens åklagarmyndighet om ministern inte gav honom ytterligare hjälp efter utnämningen.

Peevski och Zhelyazkov utses enligt EO 13818 för att vara utländska personer som är nuvarande eller tidigare regeringsmän, eller personer som agerar för eller på uppdrag av en sådan tjänsteman, som är ansvariga för eller delaktiga i, eller som direkt eller indirekt har engagerat sig i, korruption, inklusive missbruk av statliga tillgångar, expropriering av privata tillgångar för personlig vinning, korruption i samband med statliga kontrakt eller utvinning av naturresurser eller mutor. 

OFAC utser också sex enheter registrerade i Bulgarien som ägs eller kontrolleras av Peevski eller ett av hans företag:

 • Int Ltd EOOD och Intrust PLC EAD ägs eller kontrolleras av Peevski.
 • BM Systems EAD, Int Invest EOOD, Inttrafik EOOD och Real Estates Int Ltd EOOD ägs eller kontrolleras av Intrust PLC EAD.

Som ett resultat blockeras all egendom och intressen i egendom som tillhör personerna ovan i USA eller som ägs eller kontrolleras av amerikanska personer och måste rapporteras till OFAC. Dessutom blockeras alla enheter som ägs, direkt eller indirekt, 50% eller mer av en eller flera blockerade personer. Såvida det inte godkänns av en allmän eller specifik licens utfärdad av OFAC, eller på annat sätt är undantagen, förbjuder OFACs regelverk i allmänhet alla transaktioner av amerikanska personer eller inom (eller transiterande) USA som involverar egendom eller intressen i egendom för utsedda eller på annat sätt blockerade personer. Förbuden inkluderar tillhandahållande av bidrag eller tillhandahållande av medel, varor eller tjänster av, till eller till förmån för någon blockerad person eller mottagande av något bidrag eller tillhandahållande av medel, varor eller tjänster från någon sådan person.

Baserat på Global Magnitsky Human Rights Accountability Act, EO 13818, utfärdades den 20 december 2017, i erkännande av att förekomsten av mänskliga rättighetsmissbruk och korruption som har sin källa, helt eller i huvudsak, utanför USA, hade nått sådan omfattning och allvar som hotar stabiliteten i internationella politiska och ekonomiska system. Människorättsmissbruk och korruption undergräver de värden som utgör en grundläggande grund för stabila, säkra och fungerande samhällen. har förödande effekter på individer; försvaga demokratiska institutioner; försämra rättsstatsprincipen; upprätthålla våldsamma konflikter; underlätta aktiviteter för farliga personer, och undergräva ekonomiska marknader. USA strävar efter att införa konkreta och betydande konsekvenser för dem som begår allvarligt mänskliga rättighetsmissbruk eller engagerar sig i korruption, samt att skydda Förenta staternas finansiella system från missbruk av samma personer.

Klicka här för att se mer information om beteckningen.

Fortsätt läsa

Bulgarien

Oroande utveckling från Bulgarien

publicerade

on

Följande brev har sänts av det bulgariska högskolan till varje parlamentsledamot och även till Europaparlamentets ordförande och Europeiska kommissionen. EU-Reporter har beslutat att publicera den oredigerad, och låta läsarna göra sina egna slutsatser.

"Vi vill göra dig uppmärksam på några mycket oroande händelser från Bulgarien. För närvarande finns det en vaktmästaregering i landet, nominerad av den pro-Kreml-presidenten Rumen Radev. Huvudmålet för vaktmästaregeringen är att organisera pris och transparenta parlamentsval den 11 juli. Tyvärr agerar vaktmästaregeringen som president Radevs kampanjteam för presidentvalet som kommer upp i höst. Metoderna de använder är tyvärr desamma som de som används av den kommunistiska polisen när de förtrycker politiska motståndare.

I en TV-intervju från den 28 maj gjorde ministern för inrikes frågor - Bojko Rashkov några hotfulla kommentarer med hänvisning till sina motståndare och journalister:
"Jag hör några fräcka uttalanden från tidigare människor, kanske vi också borde tända någon."

”Tidigare människor” var det uttryck som den kommunistiska regimen i Bulgarien använde för att hänvisa till motståndarna till den kommunistiska diktaturen - alla kungliga officerare, advokater, lärare, präster, affärsägare, köpmän och tillverkare, diplomater och tidigare politiker. Det ”tidigare folket” var de som skickades till arbetsläger eller till döds; ibland inklusive några av deras familjemedlemmar.

Rashkov utnämnde den 12 maj som sin stabschef en person ansluten till Vasil Bozhkov - en speloligark, som för närvarande gömmer sig i Dubai, efter 19 anklagelser mot honom i Bulgarien. Bozhkov har politiska ambitioner och kommer att delta i det kommande parlamentsvalet. Detta senaste utnämning av Ficherova har väckt ögonbryn och oro för att det kan finnas kopplingar och beroenden mellan den nuvarande vårdande regeringen för president Rumen Radev och affärsmannen-oligarken Bozhkov.

Detta är inte det första uttalandet från Rashkov. Under en av de första dagarna av hans utnämning kommenterade han att "om jag var ägare till TV-kanalen bTV skulle jag ha avskedat de två journalisterna". Anledningen till denna anmärkning var att Rashkov tidigare under dagen under en intervju för den ovannämnda TV-kanalen ställdes samma fråga upprepade gånger eftersom han inte gav ett direkt svar på den. Rashkov började sin yrkeskarriär som utredare under den kommunistiska regimen i Bulgarien och har varit känd för att använda några av de metoder som lärt sig tidigare i sin karriär i nyare tid - genomföra extremt långa förhör (över tiotals timmar); försöker manipulera vittnes berättelser om händelser.

Dessutom var en av regeringens första åtgärder att sparka direktören för den statliga myndigheten för nationell säkerhet, känd för sin framgångsrika operation för att bryta upp ett ryskt spionnätverk i landet. I vilken demokrati som helst skulle deltagarna i en sådan operation hedras för deras bidrag till skyddet av nationell respektive europeisk säkerhet. I dag avskedas de i Bulgarien.

Det behöver inte sägas att sådana kommentarer och övergripande attityd inte har någon plats i vår tid och tid, särskilt från en inrikesminister. Detta är milisretorik som var permanent inblandat i de anställda vid inrikesministeriet och statens säkerhet före 1989. Återkomsten av sådan retorik är skandalös - inte bara låter det som ett hot att gå tillbaka till en av de mörkaste perioderna i Bulgariens historia; det är också en extremt smärtsam påminnelse till familjerna för alla dem som var offer för den kommunistiska regimen om de orättvisor och brott som de utfört. President Radevs omsorgsregering använder några av de mest fruktansvärda teknikerna i den kommunistiska regimen - sprider lögner, desinformation och hot för att skrämma sina motståndare.

Vi kommer att fortsätta att övervaka situationen och informera dig dully.

Vi står kvar till ditt förfogande för ytterligare referens. "

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

Annons

trend