Anslut dig till vårt nätverk!

Bulgarien

Är Neftochims nationalisering mer attraktiv för Bulgarien än miljarder som kommer från Bryssel?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Istället för att anta det nödvändiga paketet med lagar för att ta emot EU-medel enligt planen för återhämtning och hållbar utveckling antog Bulgariens folkförsamling (landets parlament) omgående tre lagar som skapar förutsättningar för avkapitalisering av ett framgångsrikt privat företag och dess överföring till staten kontrollera. Bulgarerna är väl medvetna om detta system: staten kommer att visa sig vara en ännu mindre effektiv förvaltare och kommer att lägga ut de kraftigt försvagade, men ändå mycket värdefulla, tillgångarna till försäljning till "rätt personer". Frågan kvarstår: vem blir nästa ägare till det största oljeraffinaderiet på Balkan?

Bulgariens 48:e parlament inledde sitt arbete i oktober 2022 och avslutades tre månader senare, i januari 2023. Republikens president Rumen Radev uppmanade deputeradena att välja nästa regering, anta en ny statsbudget och rösta för paketet med ändringar som införts av interimsregeringen, som inkluderar 22 lagar som är nödvändiga för att Bulgarien ska få 6.3 miljarder euro från EU. Beloppet godkändes av Europeiska kommissionen som en del av Bulgariens plan för återhämtning och hållbar utveckling, men överföringen till landet skulle kräva omfattande reformer i Bulgarien.

Parlamentet har inte röstat ut ett enda lag 22-paket enligt EU:s riktlinjer. MP:s ansträngningar ägnades åt de tre nyuppfunna lagarna som stöddes av en udda majoritet av partier - GERB, DPS och Demokratiska Bulgarien. De har alltid misslyckats med att nå en förståelse i andra frågor. Alla tre lagarna antogs med förevändning att övervaka efterlevnaden av EU:s sanktioner och berör endast ett företag - det stora oljeraffinaderiet på Balkan, LUKOIL Neftochim Burgas.

Alla som är intresserade av oljebranschen i Bulgarien är väl medvetna om den tekniska nivån på raffinaderiet till ett värde av miljarder dollar. I sin nuvarande position som det största och modernaste raffinaderiet i landet skulle Neftochim Burgas vara för dyrt för att köpas av "lämpliga" chefer. Men om anläggningen blir olönsam kommer ägaren att tvingas sälja den med stor rabatt. De tre lagarna, som redan undertecknats av president Radev, sänker tillgångsprofilen radikalt.

Den första lagen legaliserar indragningen av 70 % av skillnaden mellan priset på Ural- och Brentolja, multiplicerat med den totala volymen bränsle som levereras till marknaden. Den andra lagen förutsätter återkallande av Neftochim Burgas koncession för Rosenets hamn, genom vilken huvuddelen av oljan importeras till Bulgarien. Slutligen innebär den tredje lagen införandet av statlig operativ ledning vid raffinaderiet, motiverat av företagets strategiska betydelse. Författarna motiverar sitt fokus på raffinaderiet och samarbetet mellan konkurrerande parter med konsumentfrågor.

Bulgarien åtnjuter undantag från europeiska sanktioner mot import av rysk olja och petroleumprodukter. Bränslet i Bulgarien är redan det billigaste i hela EU, och Neftohim-raffinaderiet betalar redan en skatt på 33% på övervinster enligt europeiska regler, staten kommer att ta ytterligare 70% från skillnaden mellan priset på Brent- och Uralsolja, och kommer att återlämna dem till konsumenterna genom statligt stöd. Såvida inte Europeiska kommissionen märker att detta i huvudsak är en avgift och tar 75 % av dessa medel enligt de europeiska reglerna.

Politikerna förklarar att raffinaderierna i framtiden kommer att debiteras för tillgång till hamninfrastruktur och därmed får staten ännu mer vinst. En förskottsskatt och moms kommer också att införas. Men om anläggningen inte kan arbeta under sådana förhållanden kommer staten att ta över dess operativa ledning, återigen "i konsumentens intresse".

Annons

Vissa bulgariska journalister misstänker dock att de lagstiftningsinitiativ som riktas mot anläggningen ligger i en annan bulgarisk raffinaderiägares intresse, Insa Oil. Nyligen har den introducerat en nyskapad amerikansk investeringsfond som grundare och planerar att utöka sin verksamhet i europeiska länder. Ett antal publikationer i bulgariska medier kopplar Insa Oils ägare, Georgy Samuilov, till skumma affärspraxis och politiskt beskydd. Om hans strukturer visar sig vara potentiella köpare av Neftohim Burgas kommer detta inte att förvåna de flesta bulgarer.

I ett land som Bulgarien, som har kritiserats för korruption i decennier, är ett sådant system välkänt och har använts upprepade gånger under de senaste 15 åren: statsmaskinen fokuserar på ett specifikt framgångsrikt företag, gör det livlöst och byter ägare. . Därför saknar inte antagandet att anläggningens olönsamhet är det yttersta målet för uttrycklig lagstiftning.

Därför ägs Neftohim-raffinaderiet av det ryska företaget, påtryckningen motiveras av den sanktionspolitik som EU för. Vice premiärminister och transportminister Khristo Aleksiev ser dock ingen logik i de deputerades initiativ. "Trots de analyser som lämnats till parlamentet har det antagit lagar och beslut som skapar risker för prishöjningar och avstängning av Neftochim Burgas verksamhet. Parlamentsledamöterna borde inte ha antagit lagar som är mer restriktiva än EU-kommissionens krav. Dessa EG-kompromisser gjordes just för att ge Bulgarien, som det fattigaste landet i EU, en möjlighet att dra fördel av denna försening, så jag ser inte logiken hos parlamentsledamöterna, varför vi skulle ha närmat oss det här fallet i ett sådant fall. strikt sätt”, sa Aleksiev till reportrar. Han är övertygad om att ”att ta över hela processen med att leverera råolja, bearbeta och distribuera den är en mycket svår process och det är uppenbart att staten inte har en sådan resurs och kunskap.

Nu ser den bulgariska regeringen extremt besvärlig ut inför EU-kommissionen. Istället för att rapportera om uppfyllandet av villkoren för att förse landet med välbehövliga EU-medel skickar man olika lagar för anmälan till Bryssel. EU-kommissionen kommer att ha kontrollerat att de följer EU-lagstiftningen och internationella handelsregler, om det röstade statliga stödet är motiverat och om införandet av dolda tullar är ett försök att sätta press på näringslivet.

Om Bryssel godkänner tre lagar kommer Neftochim Burgas att bli föremål för den vanliga inkomstskatten på 10 % samt ett solidaritetsbidrag på 33 %, antagna i enlighet med europeiska regler. Och dessutom till en avgift på 70 % av skillnaden mellan priserna på benchmarkoljeolja.

I kombination med otillgänglighet till hamnen kan andra skatter, avgifter, punktskatter och ändrade villkor för befintlig beskattning göra Neftochims verksamhet olönsam och sänka tillgångsprofilen. Detta kan påverka jobben för omkring tiotusentals människor, såväl som hundra andra bulgariska företag, kopplade till dess verksamhet.

Men om LUKOIL beslutar sig för att dra sig ur den bulgariska marknaden måste den nya ägaren, vem han än är, omedelbart säkra långsiktiga oljeförsörjningar. Då kommer Bulgarien att behöva konkurrera om dyr icke-rysk olja med andra länder som Turkiet. I det här fallet kan landet glömma inte bara om indragningen av övervinster, utan också om den betydande mängd skatter, punktskatter och sociala avgifter som kommer in i den bulgariska budgeten. Detta kan få fruktansvärda konsekvenser för befolkningen i det fattigaste EU-medlemslandet.

Å andra sidan är Neftochim Burgas en stor producent av bränsle som förbrukas inte bara i Bulgarien utan även i andra Balkanländer. Nedläggningen av raffinaderiet i samband med den europeiska dieselkrisen kan lämna hela regionen utan bränsle. I praktiken är alltså de tre lagar som ärvts från det 48:e bulgariska parlamentets korta livslängd en tickande bomb för varje framtida bulgarisk regering och för hela regionen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend