Anslut dig till vårt nätverk!

Bulgarien

Vem kommer att hållas ansvarig om bulgariska barn i Brestovitsa drabbas av oåterkalleliga skador på sin hälsa?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Det är tydligt att Bulgarien, ett medlemsland i EU och FN, bryter allvarligt mot europeiska och internationella mänskliga rättigheter genom att inte tillhandahålla rent dricksvatten - skriver Lazar Bakalov ([e-postskyddad])

Under 2018-2019 märkte befolkningen i Brestovitsa (en by i Rodopi kommun med nästan 4000 invånare) förändringar i färgen och smaken på vatten som är avsett att användas som livsmedel. De berörda myndigheterna avvisar dessa antaganden och garanterar att Brestovitsas dricksvatten uppfyller alla nationella, europeiska och internationella hälsostandarder.

Men i februari 2020 kom sanningen fram, med det första officiella resultatet att mangannivåerna låg långt över EU:s gränsvärden på 50 mg/l eller 0.05 mg/dm³. Efter flera vattentester nådde de kritiska resultaten nivån 6.499 mg/l. Alla privata, kommunala och nationella institutioner som ansvarar för kvaliteten på dricksvattnet i Brestovitsa har informerats för att kunna vidta omedelbara åtgärder för att identifiera orsakerna och hitta lösningar.

Ett partiellt undantagstillstånd utropades i februari 2021, med ett dekret att vattnet inte kan användas för dricksändamål, men det är tillåtet för hushållsbruk.

I augusti 2021 visade resultaten av en rapport från Bulgarian Academy of Sciences att så höga halter av mangan i Brestovitsas dricksvatten för hushållsbruk har extremt allvarliga konsekvenser för konsumenternas hälsa, eftersom de är de mest skadliga för barn. Rapporten drar slutsatsen att omedelbara åtgärder måste vidtas eftersom befolkningen är i allvarlig hälsorisk!

Mangan kommer in i människokroppen genom olika organ, ackumuleras och kan inte avlägsnas på något sätt. För stora mängder orsakar irreversibla neurologiska problem hos spädbarn och barn. Dessa problem kan innefatta språk- och minnessvårigheter, lägre IQ, bristande koordination, etc. Barnen i Brestovitsa har varit utsatta för en extrem hälsorisk i flera år, vilket kan tolkas som ett hot om folkmord! Sedan 2020 har befolkningen i Brestovitsa fått flera åtaganden från relevanta institutioner för att hitta snabba lösningar och ekonomiska resurser för dessa lösningar. Efter år av tvekan hittades äntligen en lösning, men 90 % av finansieringen saknas fortfarande. Tron på kvaliteten på bulgariska institutioner har helt försvunnit! De lokala och nationella myndigheterna vägrar fortfarande att svara på frågan om vem som är ansvarig för att förorena Brestovitsas dricksvatten och utsätta 1000 XNUMX barn i en sådan risk, även om rapporter som upprättats för att utreda fallet nämner den troliga boven. På grund av bristen på en erkänd förövare berövas byns invånare skyddet av sina mänskliga rättigheter. Istället för detta väcks stämningar i domstol mot personer som krävt en utredning för att klargöra orsakerna till vattenföroreningar genom att skydda bybornas demokratiska rättigheter och framför allt barns rätt till en hälsosam miljö och rent dricksvatten.

Annons

Allt detta orsakar många frågor som Bulgarien måste svara på!

Vad var Bulgariens prioriteringar under hela denna tid och varför drog allt ut på tiden under åren? Varför har bara 10 % av finansieringen säkrats hittills och hur länge kommer myndigheterna att prioritera andra projekt och skjuta dessa barn i riskzonen i bakgrunden? Vad är viktigare än barns liv?

Varför satsar kommunen Rodopi år på underhållning, parker och vägunderhåll i andra byar, medan dessa 1000 barn väntar fyra år trots risken för deras hälsa? Kommer det att skapa en ful syn om det finns lekplatser i Brestovitsa men inga barn att leka på dem?

Varför har ett så välkänt problem inte lösts på fyra år nu, och hur många år anser de bulgariska myndigheterna vara en rimlig tidsram för att lösa ett problem som dagligen äventyrar barns hälsa? Hur ska uttrycket ”så snart som möjligt” tolkas och motsvarar detta de tidsfrister för genomförandet av beslutet för vilka tillräckliga resurser ännu inte har säkrats?

Är det rättvist att drabbade invånare måste betala för förorenat dricksvatten under alla dessa år, och överensstämmer detta beslut med europeiska konsumentskyddsnormer?

När kommer detta helvete att ta slut och kommer det att bli bestående men för de barn som utsätts för denna risk i flera år?

Vem kommer att hållas ansvarig om alla barn i Brestovitsa imorgon lider oåterkalleliga skador på sin hälsa?

Hur är det möjligt att ett EU- och FN-land trampar på medborgerliga rättigheter så allvarligt och utsätter nästan 1,000 XNUMX barn i extrem fara under så lång tid, och när kommer de europeiska och internationella myndigheterna att ingripa?

På grund av förlorat förtroende för den lokala och nationella förvaltningens prioriteringar fortsätter medborgarna i Brestovitsa sin kamp för att skydda sina rättigheter och lösa fallet, och tar den denna gång utanför landets gränser. Den 11.05.2024 maj XNUMX lämnade Lazar Bakalov in ett officiellt klagomål till Europeiska kommissionen baserat på alla nödvändiga dokument som tillhandahållits av föreningen "Life for Brestovitsa". Begäran är att behandla ärendet på europeisk nivå ASAP och hänskjuta det till en europeisk domstol. FN-kommissionen, Internationella hälsoorganisationen och andra internationella organ kommer också att underrättas under de kommande dagarna om Bulgarien inte erbjuder snabba tillfredsställande lösningar.

Invånarna i Brestovitsa uppmanar Europa om stöd i denna kamp som äventyrar deras barns hälsa! [e-postskyddad]

Det är uppenbart att Bulgarien, ett medlemsland i EU och FN, bryter allvarligt mot europeiska och internationella mänskliga rättigheter genom att inte tillhandahålla rent dricksvatten.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend