Anslut dig till vårt nätverk!

Kanada

Globala försäkringsbolag gör klokt i att släppa Trans Mountain pipeline

DELA MED SIG:

publicerade

on

Trans Mountain fortsatte rörledningsbyggandet genom aktiva laxlekande floder och bäckar trots deras pågående misslyckande med att erhålla fritt, förhands- och informerat samtycke (FPIC) från alla första nationer som direkt påverkas av den föreslagna linjen. Denna grundläggande rättighet beskrivs i FN:s deklaration om ursprungsfolkens rättigheter, skriver sekreterare-kassör för Union of BC Indian Chiefs (UBCIC) Kukpi7 Judy Wilson.

Trots uppmaningen från FN:s kommitté för avskaffande av rasdiskriminering (CERD) att omedelbart avbryta projektet tills medgivande ges, fortsatte arbetet. FN-kommittén har också krävt ett omedelbart upphörande av den oproportionerliga användningen av våld och trakasserier från brottsbekämpande tjänstemän, och begär att användningen av dödliga vapen ska förbjudas och att urbefolkningar inte längre med tvång avlägsnas av RCMP samtidigt som de försvarar sina territorier.

Hela BC-korridoren för Trans Mountain Pipeline Expansion Project (“TMX”) skär genom oavlåtna traditionella territoriella landområden och vattenvägar i First Nations, och den gör det utan medgivande från de rätta titelinnehavarna. Längs den föreslagna rutten finns det minst 400 olösta specifika anspråk som ännu inte har åtgärdats av den federala regeringen. Flera First Nations är fortfarande resolut emot projektet och har lett stämningar för att skydda sina territorier, eftersom motstånd var som helst längs linjen kan orsaka betydande förseningar och ytterligare kostnadsöverskridanden. 

Detta projekt kränker inte bara ursprungsbefolkningens grundläggande rättigheter, det är också en ekonomisk katastrof för Kanada. 

Kostnaderna för den kontroversiella pipeline-expansionen ligger på 21.4 miljarder dollar. Det är fyra gånger den ursprungliga budgeten på 5.4 miljarder USD 2013. Vid sidan av ett åtagande att inte investera några ytterligare offentliga pengar i projektet, godkände den federala regeringen en lånegaranti på 10 miljarder USD å våra vägnar, vilket återupplivade projektets fart när betydande oro uttrycktes över att ta slut av pengar. Projektet ligger år efter och cirka 16 miljarder dollar överbudget. Den parlamentariska budgetansvariga bekräftade att det inte längre anses vara ett lönsamt företag för Kanada.

Trans Mountain skulle kunna vara på marknaden för att säkerställa adekvat försäkringsskydd för den befintliga linjen och den tvinnade pipelinen. Dess försäkringar gick ut den 31 augusti, och om den inte har den erforderliga täckningen på plats kan oljan inte flöda genom den sextionio år gamla pipelinen eller expansionen. Försäkringsbolag och finansiella institutioner som stödjer konstruktionen av TMX går inte bara blint mot finansiella risker, utan skadar irreparabelt sitt rykte genom att trotsa ursprungsbefolkningens internationellt erkända och grundläggande rättigheter.

18 insurance companies recognize the financial risk and human rights violations of the project – they’ve cut ties with or ruled out insuring TMX, many of them referencing the carbon-intensity of the oil sands sector.  Financial institutions should also include due diligence around matters of Indigenous Sovereignty in their business decisions. 

Annons

AXIS Capital antog en policy som kräver att alla projekt som försäkringsgivaren garanterar måste ha erhållit fritt, tidigare och informerat samtycke, i enlighet med FN:s deklaration. Detta innebär att de kommer att undvika att försäkra riskabla projekt som TMX framåt och undvika att skada deras rykte. Andra försäkringsgivare uppmuntras att följa AXIS ledning. 

Som uppmärksammade konflikter kring projekt som Coastal Gas Link-rörledningen och Enbridges linje 3-rörledning visar, utgör fortsatta rörledningsbyggande utan FPIC en allvarlig väsentlig risk för fossilbränsleföretag och deras finansiärer.

I november 2021 stoppades byggandet av TMX i månader på grund av översvämningen av den "atmosfäriska floden" i provinsen; det längsta avbrottet i dess historia. Allmänheten får aldrig veta det belopp som försäkringsbolagen i Trans Mountain fick betala för skadorna, men de försäkrade förlusterna uppskattades till 675 miljoner dollar i hela provinsen och återuppbyggnaden beräknas kosta 9 miljarder dollar. 

Trans Mountain ansökte framgångsrikt om att hålla sina försäkringsbolag konfidentiella förra året, med hänvisning till ökade kostnader och svårigheter att nå täckningsgränser. 

Allmänheten förtjänar att få veta vilka företag som fortfarande står bakom pipelineprojektet för att skydda klimatet, människors hälsa och ursprungsbefolkningens rättigheter. 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend