Anslut dig till vårt nätverk!

Kanada

Kanada utser Irans IRGC till en terroristorganisation som trotsar EU:s passivitet

DELA MED SIG:

publicerade

on

On 19 June 2024, Canada took decisive action against Iran’s Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) by utse den som en terroristorganisation. This significant move comes despite the European Union’s continued refusal to follow suit, despite repeated calls from the European Parliament to blacklist the IRGC.

https://globalnews.ca/video/10576013/canada-officially-designates-irans-irgc-as-a-terrorist-entity

The IRGC operates under the direct influence of Iran’s Supreme Leader, Ayatollah Ali Khamenei, and is notorious for its internal repression and economic control.

Revolutionsgardet har skapat ett stort ekonomiskt imperium i Iran, som omfattar handel, industri, energi, bank, transport, gruvdrift, hälsa, underhållning, sport och import-export. De kontrollerar detta enorma nätverk genom stiftelser, läger, konsortier och anläggningar. Men detta är bara den vanliga sidan av deras verksamhet. Ännu viktigare är att de använder sin ekonomiska makt för att finansiera global terrorism och krigföring, samtidigt som de stöder den förtryckande regimen i Iran.

Internationellt är dess Quds Force ökända för att stödja terroristaktiviteter och tillhandahålla ekonomiskt, logistiskt och militärt stöd till allierade regeringar och väpnade grupper i hela Mellanöstern.

Annons

This decisive move by Canada stands in stark contrast to the European Union’s (EU) refusal to take similar steps. Despite several resolutions by the European Parliament calling for the IRGC to be blacklisted, the EU has remained inactive. Key figures such as Josep Borrell, perceived as soft on Iran, have been instrumental in this policy of appeasement. This reluctance has drawn sharp criticism, with many arguing that it emboldens the Iranian regime and its repressive mechanisms.

Canada’s designation brings it into line with the United States, which blacklisted the IRGC in 2019. The United Kingdom has also announced its intention to follow suit, but has yet to implement the designation. By taking this step, Canada reinforces the need for a unified international stance against the IRGC’s malign activities and underscores the growing recognition of its role in promoting terrorism and regional instability.

The decision also has particular resonance for Canadians, given the IRGC’s responsibility for the tragic downing of Flight PS752 in 2020, which claimed the lives of 176 people, including 55 Canadian citizens and 30 permanent residents.

Fru Maryam Rajavi, President-elect of the main opposition National Council of Resistance of Iran, said: “Canada’s designation of the IRGC as a terrorist entity is a commendable step that deserves congratulations to the Parliament and Government of Canada. The Iranian Resistance has been advocating for this designation for years. This measure is essential in response to four decades of repression, terrorism and warmongering by the regime”.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend