Anslut dig till vårt nätverk!

Central Asia

Utsikter för internationellt samarbete för att säkerställa klimattålighet i Centralasien

DELA MED SIG:

publicerade

on

Centralasien är en av de mest sårbara regionerna i världen för klimatförändringar. Regionen, som kännetecknas av torka, kraftiga temperaturfluktuationer och låg nederbörd, samt en heterogen fördelning av resurser, är särskilt sårbar för klimatförändringar.

Enligt FN:s utvecklingsprogram har medeltemperaturen i Centralasien ökat med 0.5°C under de senaste 30 åren och förväntas öka med 2.0-5.7°C till 2085. Den ökade frekvensen och hastigheten av extrema väderhändelser och naturkatastrofer hotar fysisk säkerhet, kritisk infrastruktur och tillgång till hälsa och utbildning. Ekonomisk och social instabilitet, låg forskningskapacitet och hög försämring av jordbruks- och naturlandskap påverkar också centralasiatiska staters förmåga att hantera klimatförändringarna negativt.

1. Klimat och relaterade problem med vatten, energi och andra problem har en allvarlig negativ inverkan på alla länder i regionen.

Först, klimatförändringarna har hotat vatten- och energisäkerheten i centralasiatiska länder. Glaciärer krymper (minskar i storlek med 30 % under de senaste 50-60 åren), samtidigt som efterfrågan på vatten och energi i regionen växer. Enligt prognoser kommer befolkningen i Centralasien år 2050 att öka från 77 miljoner till 110 miljoner människor. Enligt experter från FAO och Världsbanken är vattenresurserna per capita i länderna i Centralasien tillräckliga (cirka 2.3 tusen m3)) , och problemet i regionen är inte deras brist, utan extremt irrationell användning. Tillgången på inhemska förnybara vattenresurser i nedströmsländer är svag.

Denna situation kommer att förvärras inte bara av klimatförändringar, utan också av tillväxt i produktion, jordbruk och befolkning, vilket kommer att leda till ökad efterfrågan på vatten.

Asiatiska utvecklingsbanken ( ADB ) förutspår en minskning av vattenvolymerna i Syr Darya- och Amu Darya-bassängerna med 10-15 % till 2050. Floder är de viktigaste vattenkällorna i Centralasien, vilket påverkar vattenbristen i länderna i regionen. Det nuvarande vattenunderskottet i Uzbekistan kan öka till 7 miljarder kubikmeter år 2030 och till 15 miljarder kubikmeter år 2050, med hänsyn tagen till minskningen av vattenvolymerna i Syr Darya- och Amu Darya-bassängerna.

Som ni vet är det största miljöproblemet i regionen fortfarande uttorkningen av Aralsjön. Länder i regionen har väldigt lite implementering av vattenbesparande teknik, begränsad samordning av ledningssystem och ingen systematisk strategi för gemensamma vattennätverk, inklusive mindre floder och sjöar. Mot denna bakgrund behövs ett mer aktivt arbete av internationella strukturer, såsom International Fund for Saving the Aral Sea och Interstate Coordination Water Commission of Central Asia i frågor om Aralsjön.

Annons

Det andra, varje år drabbas länderna i regionen av torka, vilket minskar skördarna och i vissa fall leder till att de förstörs fullständigt, vilket orsakar enorma materiella skador på jordbruket och utgör ett hot mot livsmedelsförsörjningen i hela regionen. Jordbruket står för 10-45 % av BNP i centralasiatiska länder. Jordbruket sysselsätter 20-50 % av den arbetande befolkningen, medan, enligt FAO, är mer än hälften av regionens regnmatade åkermark regelbundet utsatt för torka, och nästan alla bevattnade områden upplever höga eller mycket höga nivåer av vattenstress.

Torka kan också orsakas av destruktiva sand- och dammstormar som kan flytta miljarder ton sand över kontinenter. Öknarna expanderar, vilket minskar mängden tillgänglig mark för att odla matgrödor.

Värmestress orsakad av höga temperaturer förvärrar vattenbristen och minskar mängden betesmark som är tillgänglig, vilket leder till lägre skördar och påverkar boskapsproduktionen negativt.

Tredje, effekter på energiproduktionen från stigande temperaturer och minskad nederbörd, samt hot mot kraftgenerering och överföringsinfrastruktur från extrema väderhändelser, undergräver leveranskedjor och energisäkerhet.

I centralasiatiska länder som Kirgizistan och Tadzjikistan, där vattenkraft spelar en central roll i ekonomin, kan nedslamning av reservoarer minska kraftproduktionen och skapa ytterligare svårigheter för förvaltning av vattenkraftverk.

I allmänhet, enligt Världsbanken, kan negativa klimatpåverkan leda till en minskning av vattenkraftsproduktionen med 20 % i Kirgizistan och Tadzjikistan under de kommande åren. Ökade vattentemperaturer eller otillräckliga mängder vatten skulle kunna påverka energiproduktionen från värmekraftverk i resten av regionen negativt.

För det fjärde, de socioekonomiska konsekvenserna av klimatförändringarna i Centralasien förklaras av ekonomiska förluster orsakade av ökningen av antalet och frekvensen av naturkatastrofer i Centralasien, såsom översvämningar, jordskred, laviner, lerflöden, sandstormar, bränder, som orsakar enorma materiella skador . Enligt Världsbanken har enbart översvämningar i fem centralasiatiska länder sedan 1991 drabbat mer än 1.1 miljoner människor och orsakat mer än 1 miljard dollar i skador. Sammantaget orsakar naturkatastrofer i regionen förluster på cirka 10 miljarder dollar. dollar och påverkar livet för nästan 3 miljoner människor varje år.

Klimatförändringar, åtföljda av extrema väderhändelser, ökar drivkrafterna till fattigdom ytterligare. Naturkatastrofer kan leda till tvångsförflyttning av låginkomsttagare. Översvämningar, jordskred och jordskred förstör befolkade områden och människor förlorar sin försörjning. Extrem värme- och vattenbrist påverkar skördarna negativt och följaktligen böndernas inkomster. Dessutom, enligt en rapport från Världsbanken, år 2050 kan det finnas upp till 2.4 miljoner interna klimatmigranter i Centralasien.

2. De centralasiatiska staternas ansträngningar att lösa globala miljöproblem är nära besläktade med FN:s verksamhet på detta område. Alla centralasiatiska länder har undertecknat och ratificerat Parisavtalet, det största multilaterala avtalet relaterat till klimatförändringar som för närvarande är i kraft, som syftar till att involvera alla stater i den övergripande processen att genomföra ambitiösa ansträngningar för att bekämpa klimatförändringen och anpassa sig till dess konsekvenser.

Regionens stater deltar utan undantag i alla internationella konferenser om miljöskydd och har anslutit sig till nästan alla FN:s miljökonventioner. Dessa inkluderar: Ramkonventionen om klimatförändringar; Konventionen om biologisk mångfald; Wienkonventionen och Montrealprotokollet för bevarande av ozonskiktet; Konvention för att bekämpa ökenspridning; Baselkonventionen om kontroll av gränsöverskridande transporter av farligt avfall och omhändertagande av dem; Århuskonventionen om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsfattande och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor.

Under de senaste åren har länderna i Centralasien lanserat ett antal initiativ som syftar till att uppmärksamma det internationella samfundet på miljöproblemen i regionen.

Dessa inkluderar "International Decade for Action: Water for Sustainable Development 2018-2028", initierat av Tadzjikistan, och ett nytt resolutionsförslag med titeln "Naturen vet inga gränser: gränsöverskridande samarbete är nyckeln till bevarande och hållbar användning av biologisk mångfald", föreslagit av Kirgizistan.

Behovet av att vidta effektiva åtgärder för anpassning till konsekvenserna av klimatförändringarna har lett till en särskilt hög prioritet för Uzbekistan i alla nyckelfrågor på klimatagendan. Tack vare Tasjkents insatser skapades 2018, under FN:s överinseende, Multi-Partner Fund for Human Security för Aralsjöregionen, som har blivit en pålitlig plattform för praktiskt stöd från det internationella samfundet till befolkningen i regionen som bor i ett territorium med en svår miljösituation. Hittills har fonden attraherat 134.5 miljoner dollar i finansiella resurser från givarländer.

En viktig prestation var att 2021, under den 75:e sessionen i FN:s generalförsamling, en särskild resolution som föreslagits av Uzbekistans president om att förklara Aralsjöregionen en zon av miljöinnovation och miljöteknik, medsponsrad av ett 60-tal stater. enhälligt antagen. Under evenemanget som hölls i oktober i år. Vid det tredje internationella forumet "One Belt, One Road" ( BIS ), föreslog den uzbekiska sidan att skapa, med deltagande av ledande företag från Kina och andra utländska partners i Aralsjöregionen, en speciell demonstrationsteknikpark för genomförande av industriella och socialt betydelsefulla program baserade på det omfattande införandet av "grönt" tekniker. Ledningen i vårt land föreslog också att lansera en vetenskaplig och informationsplattform för överföring av "grön" kunskap och lösningar på grundval av det internationella innovationscentret i Aralsjön.

Uzbekistan deltar regelbundet aktivt i de årliga mötena i FN:s ramkonvention om klimatförändringar. Under det 27:e mötet, som hölls 2022, förespråkade den uzbekiska delegationen att konsolidera ansträngningarna för att uppnå koldioxidneutralitet, främja förnybara energikällor, anpassningsprojekt till klimatförändringar, bekämpa ökenspridning och markförstöring, införa vattenbesparande teknik och andra klimatåtgärder i Centralasien.

En annan betydelsefull aspekt var att FN stödde Uzbekistans avsikt att hålla det första internationella klimatforumet i Samarkand våren 2024, tillägnat klimatförändringsfrågor, som planerar att diskutera möjligheter till internationellt samarbete för att minska risker och hot i den centralasiatiska regionen och frågor att locka till sig klimatfinansiering. Under den 78:e sessionen i FN:s generalförsamling i september i år. I New York tog Uzbekistans president initiativet till att anta FN:s generalförsamlings resolution "Centralasien inför globala klimathot: solidaritet för gemensamt välstånd" och föreslog att man skulle diskutera dess viktigaste bestämmelser vid Samarkand Forum.

Ledningen i Uzbekistan ägnar också ökad uppmärksamhet åt integrationen av konceptuella initiativ - "Centralasiens gröna agenda" och "Gröna sidenvägen". I detta avseende talade presidenten för landet Sh. Mirziyoyev föreslog "att utveckla ett fullskaligt grönt utvecklingsprogram för praktiskt genomförande av nyckeluppgifter: grön omvandling och digitalisering av ekonomiska sektorer; skapa hållbar infrastruktur inom transport- och energisektorerna; lansera "grön" industriell kapacitet; fattigdomsminskning och utveckling av "smart" jordbruk."

I detta sammanhang föreslog den uzbekiska sidan också att inrätta en grön finansfond i vårt land, som kommer att bli ett effektivt verktyg för att mobilisera finansiella resurser för utveckling av en koldioxidsnål ekonomi och ren teknik, samt införandet av hög miljövänlighet standarder i länderna i Centralasien.

Ovanstående initiativ från Uzbekistan bidrar till att öka vårt lands deltagande i att säkerställa klimatets hållbarhet i Centralasien, legitimera, stödja och stärka den "gröna diskursen" i regionen och utanför, vilket ger en stark positionering av Centralasien som en betydande deltagare i processen att institutionalisera internationellt samarbete inom området för att lösa akuta problem med klimatförändringar och miljöskydd. De passar också tydligt in i genomförandet av huvudmålen och målen för strategin för övergången av Republiken Uzbekistan till en "grön ekonomi" för perioden 2019-2030, antagen 2019.

I allmänhet har det under de senaste åren skett en intensifiering av bidraget från Uzbekistan och andra centralasiatiska länder för att lösa de mest komplexa frågorna relaterade till att minimera konsekvenserna och anpassa sig till klimatförändringarna i världen och dess enskilda regioner. Dessutom, som Världsbankens experter noterar i landsrapporten om klimat och utveckling, som publicerades i november i år, kan åtgärder för att anpassa sig till klimatförändringarna och minska koldioxidutsläppen i Uzbekistans energiintensiva ekonomi bidra till att uppnå landets utvecklingsmål och förbättra välbefinnandet för dess medborgare.

Khoshimova shahodat
Chefsforskare för informations- och analytiskt centrum för internationella relationer under utrikesministeriet i republiken Uzbekistan

Limanov Oleg
Chefsforskare för informations- och analytiskt centrum för internationella relationer under utrikesministeriet i republiken Uzbekistan

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend