Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

Kina har bestämt sig för att tillsammans med andra parter främja internationella människorättsfrågor till större nytta för människor över hela världen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kinesiska President Xi Jinping träffade via videolänk FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet i Peking den 25 maj. Under mötet redogjorde han för viktiga frågor om Kinas mänskliga rättigheter i samband med Kinas historia och kultur, och bekräftade den principiella ståndpunkten. Kinas kommunistiska parti (CPC) och den kinesiska regeringen för att upprätthålla och skydda mänskliga rättigheter på alla områden, skriver He Yin Folkets dagblad.

Efter årtionden av ansträngande ansträngningar har Kina framgångsrikt hittat en väg för utveckling av mänskliga rättigheter i linje med tidens trend och dess nationella verklighet, och ger bättre skydd för det kinesiska folkets mänskliga rättigheter än någonsin.

Som permanent medlem av FN:s säkerhetsråd och ett ansvarsfullt stort land har Kina alltid upprätthållit andemeningen i FN-stadgan och den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna, aktivt deltagit i global styrning av mänskliga rättigheter och på allvar uppfyllt sina internationella åtaganden om mänskliga rättigheter.

Kina har ratificerat eller anslutit sig till 28 internationella människorättsinstrument, inklusive sex grundläggande FN-fördrag om mänskliga rättigheter, och deltagit framgångsrikt i tre omgångar av Universal Periodic Review av FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC), och blivit en förebild för efterlevnad. Det har varit medlem i UNHRC fem gånger, ett av de mest valda länderna i rådet.

Dessa fakta och prestationer representerar inte bara det internationella samfundets erkännande av Kinas framsteg inom mänskliga rättigheter, utan visar Kinas uppriktighet i att aktivt föra dialoger och samarbete om mänskliga rättigheter.

För att gemensamt främja den internationella människorättssaken till större nytta för människor över hela världen, anser Xi att det är viktigast att arbeta med följande fyra prioriteringar: att sätta människor i centrum, respektera olika länders vägar för utveckling av mänskliga rättigheter, följa en holistiskt förhållningssätt till alla kategorier av mänskliga rättigheter och ökad global styrning av mänskliga rättigheter.

Dessa fyra prioriteringar, som hämtats från Kinas erfarenhet av att driva utvecklingen av människorättsfrågor, är frågor som länder bör ägna särskild uppmärksamhet åt för att främja internationella människorättsfrågor.

Annons

Hur ett land klarar sig när det gäller mänskliga rättigheter mäts i huvudsak av huruvida dess folks intressen upprätthålls och om de åtnjuter en växande känsla av tillfredsställelse, lycka och säkerhet, vilket är det viktigaste kriteriet för att bedöma de mänskliga rättigheterna i ett land. , sa Xi.

Mänskliga rättigheter har historiska, specifika och praktiska sammanhang, påpekade han och betonade att eftersom länder har olika nationella förhållanden, historia, kulturer, sociala system och nivåer av ekonomisk och social utveckling, bör och kan de bara utforska lämpliga vägar för utveckling av mänskliga rättigheter i deras nationella verklighet och människors behov.

Barn spelar spel på en dagis i Huaxi subdistrikt, Changxing län, Huzhou, östra Kinas Zhejiang-provins, 25 maj 2022. (People's Daily Online/Xu Binhua)

Mänskliga rättigheter är ett rikt och allomfattande koncept och måste utvecklas med integrerade och systematiska åtgärder, sa Xi. Främjandet och skyddet av mänskliga rättigheter är en gemensam sak för mänskligheten som kräver samordnade ansträngningar från alla, enligt Xi.

Xis förslag har ytterligare kartlagt vägen framåt för att stärka internationellt utbyte och samarbete om mänskliga rättigheter och förbättra global styrning av mänskliga rättigheter.

Under åren har Kina aktivt genomfört dialoger och samarbete om mänskliga rättigheter, och bidragit till utvecklingen av den internationella människorättssaken.

Kina har aktivt utökat utbyten och samarbetet med kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR), samarbetat med UNHRC:s särskilda förfaranden och genomfört människorättsdialoger och utbyten med USA, Storbritannien och Europeiska unionen samt samråd om mänskliga rättigheter med Ryssland, Egypten och Afrikanska unionen.

Genom utbyten hemma och utomlands av sociala organisationer har Kina främjat ömsesidig förståelse och stärkt det ömsesidiga förtroendet mellan människor från olika länder, berikat konnotationerna av mänskliga rättigheter och ökat samförstånd om mänskliga rättigheter.

I september 2019 lanserade den kinesiska regeringen ett samarbetsprojekt för utveckling av mänskliga resurser för utländskt bistånd i Vanuatu, där kinesiska experter lärde jordbrukstekniker i Vanuatu hur man bygger, använder och underhåller grönsaksväxthus, i ett försök att hjälpa lokalbefolkningen att effektivt lösa svårigheten i plantera grönsaker under regnperioden. (Foto/Kina International Development Cooperation Agency)

Vid UNHRC och andra multilaterala tillfällen har Kina delat med sig av sin erfarenhet av utvecklingen av mänskliga rättigheter med det internationella samfundet och främjat införlivandet av viktiga koncept som att bygga en gemenskap med en gemensam framtid för mänskligheten, främja mänskliga rättigheter genom utveckling, och underlätta win-win-samarbete inom mänskliga rättigheter i FN-resolutioner, berika det internationella diskurssystemet för mänskliga rättigheter.

När det gäller frågor om mänskliga rättigheter finns det inget som heter en felfri utopi; länder behöver inte nedlåtande föreläsare; än mindre borde människorättsfrågor politiseras, bedömas med dubbelmoral eller användas som ett verktyg eller en förevändning för att blanda sig i andra länders inre angelägenheter.

Vissa västländer, som länge nedlåtande har föreläst andra länder om mänskliga rättigheter, har tjatat om andras människorättssituation och ändå blundat för de allvarliga människorättsproblemen där hemma, vilket är en typisk handling av dubbelmoral och hegemoni.

Samtidigt som Kina utövar sina rättigheter i enlighet med lagen och talar upp för rättvisa, har Kina hållit gemensamma tal på uppdrag av länder med liknande åsikter vid UNHRC många gånger, berätta sanna historier om mänskliga rättigheter i Kina och avslöja kränkningar av mänskliga rättigheter i några få Västländer.

Genom att göra det har landet inte bara bestämt försvarat internationell rättvisa och rättvisa och värnat utvecklingsländernas suveränitet och värdighet, utan kraftfullt främjat internationellt utbyte och samarbete om mänskliga rättigheter samt en sund och ordnad utveckling av global styrning av mänskliga rättigheter.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend