Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

Xi står inför utmaningar mot mänskligheten, söker lösningar ur ett globalt perspektiv: Tidigare mexikansk ambassadör i Kina

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den kinesiska ambassadören i Mexiko, Zhu Qingqiao, deltar på inbjudan i en ceremoni för att markera förpackningen av den första satsen av kinesiska covid-19-vacciner som hålls i en anläggning av Drugmex i Querétaro, 22 mars 2021. (Foto med tillstånd av den kinesiska ambassaden i Mexiko)

"President Xi Jinping har lämnat ett djupt intryck på mig för hans vision och visdom.” Det är så Sergio Ley Lopez, tidigare mexikansk ambassadör i Kina, beskrev den kinesiska presidenten i en nyligen intervju med People's Daily, skriver Peng Min, Folkets dagblad.  

I februari 2009 besökte Xi, som dåvarande kinesisk vicepresident, Mexiko på inbjudan av den mexikanska regeringen. Besöket kom ett år efter utbrottet av den globala finanskrisen, som hade fått allvarliga konsekvenser för ekonomin och människors försörjning globalt.

"Genom besöket hoppades Kina att lära sig den mexikanska regeringens åtgärder för att hantera krisen, samt förbättra den bilaterala affärskommunikationen och driva ekonomisk tillväxt på båda sidor", påminde Ley Lopez, som nu fungerar som president för Business Business. Sektion för Asien och Oceanien i det mexikanska affärsrådet för utrikeshandel, investeringar och teknologi.

"President Xi höll ett tal vid en lunch med mexikanska och kinesiska entreprenörer som värd, vilket var enkelt, tydligt och inspirerande. Han var beslutsam och medveten om vad han ville åstadkomma, och han visste hur han skulle uppfylla sitt ansvar för sitt land och sitt folk”, sa Ley Lopez och påminde om sitt första möte med den kinesiske presidenten.

"Dessutom var han öppen, uppriktig och vidsynt. Vi såg en ledare som studerade andra länders erfarenheter och full av personlig karisma, tillade Ley Lopez.

I april 2013 gjorde Mexikos dåvarande president Enrique Pena Nieto ett statsbesök i Kina och deltog i Boao Forum for Asias (BFA) årliga konferens 2013. Ley Lopez, som företagsrepresentant, följde med honom på resan.

Annons

"Vid öppningsceremonin av konferensen betonade president Xi att vi som medlemmar i samma globala by bör främja en känsla av ödesgemenskap, följa tidens trend, hålla oss i rätt riktning, hålla ihop i en tid svårigheter och se till att utvecklingen i Asien och resten av världen når nya höjder”, sa Ley Lopez.

Som den första mexikanska presidenten som deltog i BFA:s årliga konferens, betonade Pena Nieto att framväxande ekonomier i Latinamerika och Asien behövde samarbeta med varandra. Han ville lära av Kinas erfarenhet och söka gemensam utveckling genom sitt besök, sa Ley Lopez.

Den första satsen på 200,000 20 doser av Sinovac-vaccin som producerats i Kina anländer till Mexiko den 2021 februari XNUMX. (Foto med tillstånd från den kinesiska ambassaden i Mexiko)

Pena Nieto bjöd in president Xi att besöka Mexiko under deras möte, och den senare accepterade inbjudan, sa Ley Lopez till People's Daily och tillade att för att påskynda utvecklingen av bilaterala förbindelser behövde den slå till medan järnet är varmt.

I juni 2013 gjorde president Xi ett statsbesök i Mexiko. De ömsesidiga besöken, som gjordes på bara två månader, visade på den vikt de båda länderna fäster vid utvecklingen av sina förbindelser. Det var under detta besök som Kina och Mexiko lyfte sin relation till ett omfattande strategiskt partnerskap.

"President Xi sa att vänskap är som vin, ju äldre desto bättre. Vänskapen mellan Mexiko och Kina är som gammal tequila som blir bättre med åren. De två länderna delar många gemensamma intressen och ansvar i stora globala frågor, som att förbättra den globala ekonomiska styrningen och att förbättra reformen av det globala styrningssystemet, säger Ley Lopez.

Kort efter president Xis besök i Mexiko nådde de två länderna ett antal ram- och samarbetsavtal. Även om de är åtskilda av Stilla havet, har de stärkt bandet ytterligare.

I november 2014 gjorde Pena Nieto ytterligare ett statsbesök i Kina på inbjudan och deltog i det 22:a APEC:s ekonomiska ledarmöte. Den här gången var Ley Lopez fortfarande med i presidentens delegation.

När de poserade för bilder vid Yanqisjön, där mötesplatsen var, presenterade Pena Nieto sin delegation för Xi. "När president Xi närmade sig mig sa han att han kom ihåg och uppskattade mig. Han kallade mig en god vän till Kina”, mindes Ley Lopez.

"Jag minns fortfarande hans vänliga ögonkontakt och fasta handslag. Jag är stolt över mig själv eftersom mina ansträngningar att främja vänskap och samarbete mellan Mexiko och Kina uppmärksammades”, sa Ley Lopez.

Den tidigare mexikanska ambassadören i Kina följer noga utvecklingen av Belt and Road Initiative. Han tror att det har byggt en bro av fred, stabilitet och gemensam utveckling mellan länder och kontinenter genom infrastruktur, handel och investeringssamarbete.

"De intressen som ska beaktas bör vara allas intressen, vilket är ett lysande citat som en gång citerades av president Xi. I Latinamerika finns det också ett liknande ordspråk som säger att endast genom att gynna hela världen kan ett enskilt land gynna sig självt. När en statschef står inför utmaningarna mot mänskligheten och söker lösningar ur ett globalt perspektiv, kommer världen att se hans breda vision och sinne”, noterade Ley Lopez. 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend