Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

22:a mötet med rådet för statschefer i Shanghai Cooperation Organisation (SCO)

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den 16 september deltog president Xi Jinping i det 22:a mötet för rådet för statschefer för Shanghai Cooperation Organisation (SCO) i Samarkand Congress Center.

Mötet leddes av president Shavkat Mirziyoyev från Uzbekistan, som innehar det roterande ordförandeskapet för SCO, och deltog av ledare för SCO:s medlemsländer (Rysslands president Vladimir Putin, Kazaks president Kassym-Jomart Tokayev, Kirgizistans president Sadyr Zhaparov, Tadzjikistansk president Emomali Rahmon , Indiens premiärminister Narendra Modi och Pakistans premiärminister Shehbaz Sharif), ledare för observatörsstater (Vitrysslands president Alexander Lukasjenko, Irans president Ebrahim Raisi och Mongoliets president Ukhnaagiin Khürelsükh), presidentskapets gäster (Turkmeniens president Serdar Berdimuhamedow, Azerbajdzjans president, Ilham Aliyevis president , och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan), och representanter för relevanta internationella och regionala organisationer.

President Xi höll ett uttalande med titeln "Ride on the Trend of Times and Enhancere Solidarity and Cooperation to Embrace a Better Future".

President Xi påpekade att det i år är 20-årsdagen av SCO-stadgan och 15-årsdagen av fördraget om långsiktigt god grannskap, vänskap och samarbete mellan SCO-medlemsstaterna. Med ledning av de två grundande dokumenten har SCO lyckats utforska en ny väg för utveckling av internationella organisationer, och det finns mycket att hämta från dess rika praxis, inklusive politiskt förtroende, ömsesidigt fördelaktigt samarbete, jämlikhet, öppenhet och inkludering, och rättvisa och rättvisa. Dessa fem punkter förkroppsligar till fullo Shanghai-andan, nämligen ömsesidigt förtroende, ömsesidig nytta, jämlikhet, samråd, respekt för civilisationernas mångfald och strävan efter gemensam utveckling. Denna anda har visat sig vara källan till styrka för utvecklingen av SCO och den grundläggande vägledning som SCO måste fortsätta att följa under de kommande åren. Vi är skyldiga SCO:s anmärkningsvärda framgång till Shanghai Spirit, och vi kommer att fortsätta att följa dess riktlinjer när vi går framåt.

President Xi noterade att världen idag genomgår accelererande förändringar som inte har setts på ett sekel, och att den har gått in i en ny fas av osäkerhet och omvandling. Det mänskliga samhället har nått ett vägskäl och står inför oöverträffade utmaningar. Under dessa nya förhållanden bör SCO, som en viktig konstruktiv kraft i internationella och regionala angelägenheter, hålla sig väl positionerad inför den förändrade internationella dynamiken, följa med tidens trend, stärka solidariteten och samarbetet och bygga en närmare SCO gemenskap med en gemensam framtid.

För det första måste vi förbättra det ömsesidiga stödet. Vi bör stärka utbyten på hög nivå och strategisk kommunikation, fördjupa den ömsesidiga förståelsen och det politiska förtroendet, stödja varandras ansträngningar för att upprätthålla säkerhets- och utvecklingsintressen, gemensamt motsätta oss inblandning i andra länders inre angelägenheter under vilken förevändning som helst och stå för framtiden för våra respektive länder. fast i våra egna händer.

För det andra måste vi utöka säkerhetssamarbetet. Vi välkomnar alla parter att engagera sig i implementeringen av Global Security Initiative, hålla fast vid visionen om gemensam, heltäckande, samarbetsvillig och hållbar säkerhet och bygga en balanserad, effektiv och hållbar säkerhetsarkitektur. Vi bör slå hårt ner mot terrorism, separatism och extremism, narkotikahandel och cyber- och transnationell organiserad brottslighet; och vi bör effektivt möta utmaningarna inom datasäkerhet, biosäkerhet, säkerhet i yttre rymden och andra icke-traditionella säkerhetsdomäner. Kina är redo att utbilda 2,000 XNUMX brottsbekämpande personal för SCOs medlemsländer under de kommande fem åren och etablera en Kina-SCO-bas för utbildning av personal mot terrorism, för att förbättra kapacitetsuppbyggnaden för brottsbekämpning av SCOs medlemsländer.

Annons

För det tredje måste vi fördjupa det praktiska samarbetet. Kina är redo att arbeta med alla andra intressenter för att driva det globala utvecklingsinitiativet i vår region för att stödja en hållbar utveckling i regionala länder. Vi måste genomföra de uttalanden om att skydda internationell energi och livsmedelsförsörjning som antogs av detta toppmöte. Kina kommer att förse utvecklingsländer i nöd med humanitärt akut bistånd av spannmål och andra förnödenheter värda 1.5 miljarder yuan. Vi bör fullt ut genomföra samarbetsdokumenten på områden som handel och investeringar, infrastrukturuppbyggnad, skydd av försörjningskedjor, vetenskaplig och teknisk innovation och artificiell intelligens. Det är viktigt att fortsätta våra ansträngningar för att uppnå Bält- och väginitiativets komplementaritet med nationella utvecklingsstrategier och regionala samarbetsinitiativ. Nästa år kommer Kina att vara värd för ett SCO-ministermöte om utvecklingssamarbete och ett forum om industri- och försörjningskedjor, och kommer att inrätta ett Kina-SCO Big Data Cooperation Center för att skapa nya motorer för gemensam utveckling. Kina är redo att genomföra rymdsamarbete med alla andra parter för att stödja dem i jordbruksutveckling, anslutningsmöjligheter och katastrofbekämpning och hjälp.

För det fjärde måste vi förbättra människor-till-människa och kulturella utbyten. Vi bör fördjupa samarbetet inom områden som utbildning, vetenskap och teknik, kultur, hälsa, media och radio och tv, säkerställa en fortsatt framgång för signaturprogram som ungdomsutbyteslägret, kvinnoforumet, forumet om människor-till- människors vänskap, och forumet för traditionell medicin, och stöder SCO-kommittén för god grannskap, vänskap och samarbete och andra icke-officiella organisationer i att spela sina roller. Kina kommer att bygga en Kina-SCO demonstrationszon för is- och snösporter och vara värd för SCO-forum om fattigdomsbekämpning och hållbar utveckling och om systerstäder nästa år. Under de kommande tre åren kommer Kina att genomföra 2,000 5,000 gratis operationer för grå starr för SCOs medlemsländer och tillhandahålla XNUMX XNUMX utbildningstillfällen för personalresurser för dem.

För det femte måste vi upprätthålla multilateralism. Vi bör förbli fasta i att värna om det FN-centrerade internationella systemet och den internationella ordningen baserad på internationell rätt, praktisera mänsklighetens gemensamma värderingar och avvisa nollsummespel och blockpolitik. Vi bör utöka SCO:s utbyte med andra internationella och regionala organisationer som FN, för att upprätthålla sann multilateralism, förbättra global styrning och säkerställa att den internationella ordningen är mer rättvis och rättvis.

President Xi betonade att att upprätthålla fred och utveckling på den eurasiska kontinenten är det gemensamma målet för länder både i vår region och världen i stort, och SCO tar ett viktigt ansvar för att uppnå detta mål. Genom att främja utvecklingen och expansionen av SCO och ge fullt utspel till dess positiva inverkan kommer vi att skapa stark fart och ny dynamik för att säkerställa varaktig fred och gemensamt välstånd på den eurasiska kontinenten och hela världen. Kina stöder att SCO-expansionen går framåt på ett aktivt men försiktigt sätt. Vi måste ta tillfället i akt att bygga konsensus, fördjupa samarbetet och gemensamt skapa en ljus framtid för den eurasiska kontinenten.

President Xi påpekade att Kina under loppet av detta år har fortsatt att svara på covid-19 och främja ekonomisk och social utveckling på ett väl koordinerat sätt. Således har Kina i största möjliga utsträckning både värnat människornas liv och hälsa och säkerställt en övergripande ekonomisk och social utveckling. Grunderna i Kinas ekonomi, som kännetecknas av stark motståndskraft, enorm potential, gott om utrymme för politisk anpassning och långsiktig hållbarhet, kommer att förbli sunda. Detta kommer att kraftigt öka stabiliteten och återhämtningen av världsekonomin och ge fler marknadsmöjligheter för andra länder. Nästa månad kommer Kinas kommunistiska parti att sammankalla sin 20:e nationalkongress. Vid denna nationella kongress kommer Kinas kommunistiska parti till fullo att granska de stora framgångarna och värdefulla erfarenheter som vunnits i Kinas reform- och utvecklingssträvanden. Den kommer också att formulera handlingsprogram och övergripande policyer för att möta Kinas nya utvecklingsmål på resan framåt i den nya eran och folkets nya förväntningar. Kina kommer att fortsätta att följa den kinesiska vägen till modernisering för att uppnå den kinesiska nationens föryngring, och det kommer att fortsätta att främja byggandet av en gemenskap med en gemensam framtid för mänskligheten. Genom att göra det kommer den att skapa nya möjligheter för världen med nya framsteg i dess utveckling och bidra med sin vision och styrka till världsfred och utveckling och till mänskliga framsteg.

Avslutningsvis underströk president Xi att så länge resan är, kommer vi säkert att nå vår destination när vi håller kursen. Låt oss agera i Shanghai-andan, arbeta för en stadig utveckling av SCO och tillsammans bygga vår region till ett fridfullt, stabilt, välmående och vackert hem.

Ledare för SCOs medlemsländer undertecknade och släppte Samarkand-deklarationen från Shanghais samarbetsorganisations råd för statschefer. Vid mötet utfärdades flera uttalanden och dokument om att skydda internationell livsmedels- och energisäkerhet, ta itu med klimatförändringar och att hålla leveranskedjorna säkra, stabila och diversifierade; ett avtalsavtal om Irans SCO-medlemskap undertecknades; förfarandet för Vitrysslands anslutning inleddes. MOUs som ger Egypten, Saudiarabien och Qatar status som SCO-dialogpartner undertecknades; överenskommelse nåddes om att tillåta Bahrain, Maldiverna, Förenade Arabemiraten, Kuwait och Myanmar som nya dialogpartner; och en rad resolutioner antogs, inklusive en övergripande plan för genomförandet av SCO-fördraget om långsiktigt god grannskap, vänskap och samarbete för 2023-2027. Vid mötet beslutades att Indien ska överta SCO:s roterande ordförandeskap för 2022-2023.

Dela den här artikeln:

Trend