Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

Den kinesiska ekonomin fortsätter att segla stadigt, trots det grova vattnet

DELA MED SIG:

publicerade

on

"Sedan början av 2022 har den internationella miljön varit komplex och utmanande. Världsekonomin seglar genom tuffa vatten: den globala tillväxten tappar fart och inflationsökningen har varit oförutsedd. Under första halvåret i år, med tanke på både inhemska och inhemska och externa utmaningar, Kinas ekonomiska tillväxt avtog, och dess ekonomiska utsikter har väckt stor uppmärksamhet." skriver Cao Zhongming (bilden), Folkrepubliken Kinas ambassadör till kungariket Belgien.

"Den kinesiska regeringen har, med förtroende och förmåga att säkerställa en stabil övergripande ekonomisk prestation, antagit ett paket med 33 politiska åtgärder, som täcker de sex områdena finans, monetärt, investeringar och konsumtion, energi och livsmedel, industrikedjan och människors försörjning. Kina släppte nyligen sina ekonomiska indikatorer för de första åtta månaderna i år, som följs tätt av omvärlden.

Generellt sett har den kinesiska ekonomin återhämtat sig mitt i utmaningarna och visat stor motståndskraft och vitalitet. Kina är fortfarande den mest levande stora ekonomin i världen.

Viktiga indikatorer visar att den kinesiska ekonomin har upprätthållit momentum av återhämtning och utveckling och befinner sig i ett avgörande skede av återhämtning.

Angående produktion, är utbudet på det hela taget stabilt och gör goda framsteg. Tack vare effektiv politik för att stabilisera industri- och leveranskedjor och stödja produktionen i nyckelsektorer har industriproduktionen återhämtat sig. När det gäller efterfrågan har konsumtionspotentialen i nyckelsektorer successivt frigjorts och marknadsförsäljningen har fortsatt att öka.

I augusti växte den totala detaljhandeln med konsumentvaror med 5.4 procent på årsbasis, 2.7 procentenheter snabbare än föregående månad. När det gäller sysselsättning, med ihållande ansträngningar för att hjälpa företag, stabilisera jobb och stödja sysselsättning, fortsatte den undersökta arbetslösheten i städerna att sjunka. I augusti var den undersökta arbetslösheten i tätorter 5.3 procent, 0.1 procentenheter lägre än föregående månad. När det gäller pris har ansträngningarna att säkerställa utbudet och stabilisera priserna gett resultat och KPI ökade svagt.

I augusti steg KPI med 2.5 procent jämfört med föregående år, och sjönk med 0.2 procentenheter jämfört med föregående månad; Kärn-KPI exklusive priserna på mat och energi steg med 0.8 procent på årsbasis, samma som föregående månad. När det gäller handel har mängden politik för att stabilisera utrikeshandeln bidragit till att uppnå en stadig handelstillväxt. Under de första åtta månaderna var Kinas totala handel med varor 27.3 biljoner yuan, en ökning med 10.1 procent från år till år. Specifikt var exporten 15.48 biljoner yuan, en ökning med 14.2 procent; Importen var 11.82 biljoner yuan, en ökning med 5.2 procent.

Annons

Angående utländska investeringar, förblev den kinesiska marknaden attraktiv för utländska investerare och inbetalda utländska investeringar fortsatte att växa. Under de första åtta månaderna nådde inbetalda investeringar 892.74 miljarder yuan, en ökning med 16.4 procent från år till år

Ekonomisk bana visar att politiken håller på att falla på plats och den kinesiska ekonomin kommer att fortsätta att återhämta sig och växa.

Grunderna för långsiktig tillväxt och de faktorer som ligger till grund för den högkvalitativa utvecklingen av den kinesiska ekonomin förblir oförändrade. Eftersom effekterna av mängden politik och ihållande ansträngningar kommer att märkas snabbare, kommer den kinesiska ekonomin att fortsätta att återhämta sig och växa och hålla sig inom ett lämpligt intervall.

Denna slutsats dras utifrån flera skäl.

För det första kommer ansträngningar att fortsätta att göras för att effektivt samordna covid-responsen och ekonomisk och social utveckling. Detta kommer att minska de negativa effekterna av covid-19, säkerställa stabila industri- och leveranskedjor och skapa en bättre balans mellan utbud och efterfrågan.

För det andra kommer den inhemska efterfrågan att fortsätta att expandera och säkerhet och utveckling säkras bättre. I takt med att mer kraftfulla investeringsstabiliserande politik kommer att införas, kommer konsumentutgifterna gradvis att ta fart.

För det tredje kommer fördelarna med reformer och öppning att fortsätta att frigöras. Reformen av statliga funktioner kommer att fördjupas ytterligare, företagsklimatet förbättras och reformimpulsen stärkas.

Alla dessa gynnsamma förhållanden kommer att bättre lyfta fram styrkorna i Kinas kompletta industrisystem och främja nya tillväxtfaktorer.

Politisk inriktning visar att den kinesiska ekonomin har integrerats djupt i världsekonomin och att Kinas dörr bara kommer att öppnas vidare.

Kina kan inte skiljas från världen för att uppnå utveckling, och världen behöver också Kina för utveckling.

Kina kommer att fortsätta att engagera sig i ett nytt utvecklingsparadigm med både inhemska och internationella cirkulationer, fördjupa öppnandet av hög standard, upprätthålla frihandel och rättvis handel, främja en marknadsorienterad affärsmiljö i världsklass som styrs av en sund rättslig ram , och skydda utländska företags lika tillgång till öppna sektorer i enlighet med lagen, i ett försök att realisera ömsesidiga fördelar genom rättvis konkurrens.

Den kommande 20:e nationalkongressen för Kinas kommunistiska parti kommer att utarbeta Kinas utvecklingsplan för de kommande fem åren eller till och med en längre period framöver, och på så sätt visa sig en starkare drivkraft för Kinas utveckling.

Den stadiga återhämtningen och utvecklingen av den kinesiska ekonomin och snabbare framsteg i att bygga det nya utvecklingsparadigmet kommer att bättre utnyttja potentialen på den kinesiska marknaden och erbjuda fler möjligheter för europeiska länder.

Den kinesiska marknaden är fortfarande en populär destination för utländska investeringar. Under de första åtta månaderna växte EU:s investeringar i Kina med 123.7 procent på årsbasis, vilket tyder på utländska investerares förtroende för den kinesiska marknaden.

Senare i år kommer Kina att stå värd för den femte China International Import Expo, den första Global Digital Trade Expo och den 132:a sessionen av China Import and Export Fair (Canton Fair). Dessa evenemang kommer att hjälpa Belgien och andra europeiska länder att lära sig mer om Kina och skapa fler möjligheter för ekonomiskt och handelsmässigt samarbete med Kina.

Vad är den kinesiska ekonomins dolda styrka?

Det är motståndskraft trots utmaningarna och den stora potentialen genom stadiga insatser. Kina kommer att fortsätta att aktivt främja det globala utvecklingsinitiativet. I denna process välkomnar vi större ömsesidig öppenhet och samarbete med europeiska länder inom handel, investeringar, industri och andra sektorer för att gemensamt bidra till återhämtningen och utvecklingen av världsekonomin."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend