Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

EU för att diskutera ett samordnat svar på Kinas COVID-situation

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska unionens hälsotjänstemän kommer att träffas idag (4 januari) för att diskutera ett samordnat svar för ökningen av covid-19-infektion i Kina. Det meddelade det svenska EU-ordförandeskapet i måndags (2 januari).

Det var vid en liknande möte hölls online den 29 december bland mer än 100 representanter för EU:s regeringar och EU:s hälsomyndigheter. Italien bad EU att följa den och testa kinesiska resenärer för covid. Peking är redo att häva resestriktioner från och med den 8 januari.

Andra i EU-27-länderna sa att de inte såg något behov av att göra detta trots Kinas beslut att inte skärpa sina pandemirestriktioner på grund av en ökning av nya infektioner.

En taleskvinna för Sveriges ordförandeskap sa att det var ett möte för Integrated Political Crisis Response idag. Detta kommer att ge en uppdatering om covid-19-situationen och diskutera möjligheten att EU-åtgärder kan vidtas på ett samordnat sätt.

Hälsokommissionär Stella Kyriakides sa i ett brev den 29 december till EU:s regeringar att de omedelbart bör skala upp genomisk sekvensering för covid-19-infektioner och övervaka avloppsvatten på flygplatser för att upptäcka nya varianter. Detta var ett svar på ökningen av kinesiska infektioner.

Kyriakides uppgav att blocket borde vara "mycket alert" eftersom tillförlitliga data om Kinas epidemiologi och tester saknades. Han rådde EU:s hälsoministrar att utvärdera deras nuvarande praxis när det gäller genomisk sekvensering av coronavirus "som ett brådskande steg".

Förra veckan uppgav European Centre for Disease Prevention and Control att de inte rekommenderar några åtgärder för kinesiska turister.

Annons

Den uppgav att varianterna i Kina redan fanns i Europeiska unionen. EU-medborgare hade relativt höga vaccinationsfrekvenser och risken för importinfektioner var låg jämfört med dagliga infekterade i EU. Hälso- och sjukvårdssystemen hanterar för närvarande situationen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend