Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

Fattigdomsutrotning med kinesiska särdrag

DELA MED SIG:

publicerade

on

Folkrepubliken Kina (PRC) har uppnått en aldrig tidigare skådad historisk bedrift genom att uppnå mål 1 i målen för hållbar utveckling (SDG), skriver Paul Tembe, People's Daily Online

Mål 1 av SDGs ålägger länder att utrota alla former av fattigdom. Kina utrotade den absoluta fattigdomen 10 år före 2030 års gränsdatum. Mål 1 har det uttryckliga syftet att "Utskaffa fattigdom i alla dess former överallt". Detta SDG-mål bygger mål på millennieutvecklingsmålen (MDG) för att minska andelen människor som dagligen livnär sig på mindre än $1.25 (cirka R19), och tillhandahålla anständigt arbete, särskilt för kvinnor och ungdomar.

Genom att använda dessa mål har Kina satt ett nytt globalt riktmärke genom att deklarera "fullständig seger" i fattigdomsbekämpning, mer så för Kinas landsbygdsmedborgare och samhällen.

I februari 2021, samma år som Kinas kommunistiska parti (CPC) firade sitt 100-årsjubileum, proklamerade president Xi Jinping att de sista 98.99 miljoner fattiga landsbygdsbefolkningen som lever under den nuvarande fattigdomsgränsen alla har lyfts ur fattigdom. Alla 832 fattiga län och 128,000 XNUMX byar har också tagits bort från fattigdomslistan.

Kriterierna som användes av Kina byggde på "två försäkringar och tre garantier". De två försäkringarna fokuserade på att ta fram policyer, som ständigt mäts för deras inverkan, som ger tillräcklig mat och kläder för fattiga landsbygdsinvånare.

Detta kompletterades med tillgång till icke förhandlingsbar grundläggande sjukvård, nio års obligatorisk utbildning och trygghetsboende. 

Dessutom uppnåddes absolut fattigdomsbekämpning genom offentlig leverans av infrastruktur, vilket säkerställde att landsbygdsområden hade tillgång till 1.1 miljoner km rekonstruerade motorvägar.

Annons

Dessa landsbygdsområden var kapaciterade med optisk fiberkommunikation (OFC) och 4G-teknik som täckte 98 procent av landsbygden. Dessa landvinningar var det totala resultatet från 1978 års öppnings- och reformprocess.

Den förre kinesiske ledaren Deng Xiaoping var avgörande för att leda kampen mot fattigdom genom att införa jordbruksreformer. För att vara effektiva byggde dessa tidiga reformer på att förbättra infrastrukturen för att reformera och revolutionera jordbrukssektorerna.

Detta krävde tillräckliga investeringar i bevattning, dräneringssystem, väginfrastruktur och internetåtkomst för att ansluta jordbrukare till marknader, uppmuntra tjänstesektorer att investera i landsbygdsområden och i processen skapa sysselsättningsmöjligheter på landsbygden.

Kinas erfarenheter är en modell för världen om vad som är möjligt när det finns i ett land (i) ett beslutsamt ledarskap, (ii) oavbruten juridisk och politisk kontinuitet, (iii) nedifrån och upp människors bemyndigande, (iv) solida mellanstatliga relationer och partnerskap inom den privata sektorn, och (v) utnyttja kontextuella omständigheter (inom geografi, politik, teknik, etc).

Alla dessa faktorer har smält samman och översatts till "utrotning av fattigdom med kinesiska särdrag". Kina eliminerade absolut fattigdom och hunger genom att göra distansutbildning allmänt tillgänglig, se till att fattiga landsbygdsområden hade OFC och så hade tillgång till telemedicin och e-handel.

Det är inte otänkbart för Sydafrika att replikera den kinesiska modellen för att utrota fattigdom i alla dess former. Det som behövs är djärvt beslutsamt ledarskap som överskrider ideologisk partitillhörighet och fokuserar på att förverkliga ett mål.

För det andra är det att ge medborgarna verktygen för sin egen frigörelse så att de inte huvudsakligen är beroende av sociala bidrag. För det tredje är den privata sektorns engagemang oersättlig för att mobilisera en helhetssyn i samhället.

As China deservedly celebrates ending poverty in all its forms in the PRC, there is still more to be done. As President Xi said: “Being lifted out of poverty is not an end in itself but the starting point of a new life and a new pursuit.”

Paul Tembe är en sydafrikansk expert på Kina.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend