Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

Lokala "två sessioner" som samlades över hela Kina speglar utvecklingsförtroendet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Bilden tagen den 27 januari visar en fullsatt turistplats i den autonoma prefekturen Liangshan Yi, sydvästra Kinas Sichuan-provins. (People's Daily Online/Li Jieyi)

Kinesiska provinser, autonoma regioner och kommuner släppte nyligen sina statliga arbetsrapporter för 2023 när lokala "två sessioner" sammankallades över hela landet, skriver Li Zhen, Folkets dagstidning.  

Förutom att rapportera sina resultat under det senaste året, presenterade de också färdplaner för deras utveckling 2023.

Med högkvalitativ utveckling som högsta prioritet kommer lokala myndigheter att fokusera på att stabilisera förväntningarna, öka förtroendet och bygga styrka, och kommer att sträva efter att uppnå nya toppar i utveckling.

I sina arbetsrapporter betonade lokala myndigheter att prioritera stabilitet samtidigt som de strävar efter framsteg när det gäller ekonomisk och social utveckling 2023 och de kommande fem åren. De stora ekonomiska och sociala utvecklingsmålen de presenterade var inspirerande.

Enligt statistik satte 11 provinser och autonoma regioner sina BNP-tillväxtmål till cirka 6 procent, och nio föreslog en tillväxt på över 6 procent, inklusive Chongqing kommun, den autonoma regionen Xinjiang Uygur, Hainan-provinsen och den autonoma regionen Tibet.

I synnerhet den autonoma regionen Tibet, Jiangxi-provinsen och den autonoma regionen Xinjiang Uygur sa att de skulle sträva efter tillväxt på omkring 8 procent, 7 procent respektive 7 procent.

Annons

Fotovoltaiska (PV) paneler tillverkas i ett PV-teknikföretag i Yiwu, Zhejiang-provinsen i östra Kina, 22 januari 2023. (People's Daily Online/Wang Songneng)

Hainans mål var det högsta och nådde 9.5 procent. Provinsen planerade också att öka sina allmänna budgetintäkter med cirka 15 procent och investeringar i anläggningstillgångar med 12 procent.

Dessa siffror speglar den starka motståndskraften, den enorma potentialen och den stora vitaliteten i den kinesiska ekonomin, vilket förebådar en uppgång i Kinas ekonomi under det nya året.

Lokala myndigheter visade starkt förtroende för utvecklingen under de kommande fem åren. Provinserna Hubei, Hunan och Anhui sa att de skulle expandera sina ekonomier till cirka 7 biljoner yuan (1.02 biljoner dollar) under de kommande fem åren, medan Sichuan har satt siffran till mer än 8 biljoner yuan.

Zhejiang-provinsen är mer ambitiös. Provinsen planerade att höja sin BNP till 12 biljoner yuan år 2027, med en BNP per capita på 170,000 85,000 yuan och en disponibel inkomst per capita på XNUMX XNUMX yuan.

Många lokala myndigheter sa att de skulle prioritera återhämtning och expansion av konsumtionen i år.

Shanghai kommer att göra fler ansträngningar för att bygga upp sig själv till ett internationellt konsumtionscenter, kraftfullt utveckla "first-launch economy", nattekonomi och livestream-ekonomi, och främja en mängd utvalda lokala landmärken.

Digitala verktygsmaskiner som ska exporteras till Europa tillverkas av tekniker i en verkstad hos ett företag i Ma'anshan, Anhui-provinsen i östra Kina, 9 januari 2023. (People's Daily Online/Wang Wensheng)

Shandong-provinsen föreslog att man skulle genomföra en "konsumtionsvitaliseringsår"-kampanj för att integrera online- och offline-företag och skapa en serie industriella bälten för e-handel.

Hainan-provinsen kommer att sträva efter att förbättra antalet besökande turister och turismintäkter med 20 procent respektive 25 procent, och sträva efter att offshore taxfree-försäljningen ska överstiga 80 miljarder yuan.

När det gäller att utöka effektiva investeringar har Shaanxi-provinsen i nordvästra Kina arrangerat 640 stora projekt på provinsnivå i år, med en planerad årlig investering på 480.4 miljarder yuan. Provinsen kommer att arbeta för att utöka investeringarna i anläggningstillgångar med cirka 8 procent.

Liaoning-provinsen i den nordöstra delen av landet kommer att slutföra den avancerade layouten av ny infrastruktur och påskynda byggandet av "dubbel gigabit" nätverksinfrastruktur och laddningsanläggningar.

Qinghai-provinsen planerade att genomföra över 800 större järnvägs-, flygplats-, väg-, vattenvårds- och energiprojekt, med en total investering på 1.3 biljoner yuan.

Efter att ha nämnts cirka 500 gånger, förblev "högkvalitativ utveckling" ett modeord i de statliga arbetsrapporterna som släpptes av de 31 kinesiska provinserna, autonoma regionerna och kommunerna.

Chongqings kommun lovade att expandera framväxande industrier med strategisk betydelse och påskynda en djupgående implementering av planen för att bygga industrikluster i världsklass av intelligenta uppkopplade fordon och nya energifordon.

Besökare poserar för bilder i traditionella dräkter av en kinesisk etnisk grupp i en fruktträdgård i Luocheng Mulao autonoma län, södra Kinas autonoma region Guangxi Zhuang, 4 februari 2023. (People's Daily Online/Liao Guangfu)

Jiangxi-provinsen rullade ut stödjande policyer för den digitala ekonomin och planerar att bygga avancerade datorcenter för att främja digital, nätverk och intelligent omvandling av industrier.

Gansu-provinsen sa att det skulle ge mer spel åt sina fördelar i energiresurser i år och bygga landets första partier av stora vind-solcellshybridsystem.

Att öppna upp är en viktig drivkraft för ekonomisk och social utveckling. Många provinser, autonoma regioner och kommuner ser att det är en viktig uppgift att utveckla öppnandet på hög nivå.

Zhejiang-provinsen sa att den skulle lyckas upprätthålla en stadig tillväxt inom utrikeshandelssektorn och se till att dess export utgör cirka 14.5 procent av landets totala. Dessutom kommer det att öka ansträngningarna att attrahera företag och investeringar. Enligt provinsen kommer dess faktiska utnyttjande av utländskt kapital att överstiga 20 miljarder dollar, och utländska investeringar kommer att stå för över 27 procent av tillverkningssektorn.

Yunnan-provinsen föreslog att påskynda 50 stora projekt längs Kina-Laos järnvägen och anpassa Lancang-Mekong Express-tjänsten med Kina-Europa godståg och Lancang-Mekong internationella sjöfartsrutt. Provinsen planerade att skicka över 10 miljoner passagerare och 13 miljoner ton last i år.

Den autonoma regionen Xinjiang Uygur sa att det bättre skulle bygga kärnområdet i Silk Road Economic Belt och påskynda byggandet av ett distributionscenter för återvändande Kina-Europa godståg, en demonstrationsbas på nationell nivå för multimodal transport och en demonstrationsbas på nationell nivå för bearbetning av importerade resurser. 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend