Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

Xi Jinpings besök i Moskva: Lägger grunden för en ny världsordning?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

President Xi Jinpings (avbildad) den senaste resan till Ryssland har betydande konsekvenser och undertoner. Det fungerar som en mätare för Kinas manövrerbarhet när det gäller att utmana amerikansk inflytande och dominans. Oavskräckt av den eskalerande amerikanska vreden, företog den kinesiska huvudhonchoen djärvt sin Moskva-exkursion, fullt medveten om dess symboliska och meningsfulla värde, skriver Salem AlKetbi, UAE politisk analytiker och tidigare kandidat för Federal National Council.

Efter att offentligt ha förklarat inför nationens parlament att USA går i spetsen för ett korståg för att "innehålla, omringa och förtrycka" Kina, är den kinesiske ledaren nu inriktad på att cementera sitt lands ställning på den globala arenan.

John Kirby, talesman för det amerikanska nationella säkerhetsrådet, sammanfattade kortfattat USA:s syn på global skala. Han påpekade att Kina och Ryssland hyser en ömsesidig längtan efter att bestrida USA:s överhöghet och undergräva den internationella ram som bygger på FN:s principer och rättsstatsprincipen. Enligt honom har dessa nationer siktet inställt på att förändra paradigmet och störta amerikansk dominans, särskilt i Europa och andra regioner över hela världen.

Den tidigare brittiske utrikesministern William Hague avslöjade en sanning som västvärlden envist vägrar att erkänna - Kina fullföljer bara sina strategiska intressen som vilken nation som helst. I en artikel för The Times underströk han nödvändigheten av att ha Ryssland som allierad för Kina, med tanke på dess ambitioner för 21-talet. Han hävdade att det inte räcker för Ryssland att bara anpassa sig till Kina, utan det måste vara tjudet till det, tvingat att fortsätta på den vägen. Detta skulle innebära att man konstruerar gasledningar uteslutande till Kina, utbyter militär- och rymdteknik och slutligen garanterar att Kina inte faller offer för USA:s aggression.

Med president Xi skickligt knyta ett band med Putin, har Kina nu en allierad att stödja sig på och en pålitlig partner att lita på, som det nuvarande politiska klimatet dikterar.

Hague säger, "I väst agerar vi också i våra intressen genom att stödja Ukraina, för om Ryssland kunde komma undan med att förstöra ett europeiskt land, skulle vi och våra allierade behöva mycket större försvarsutgifter under årtionden framöver. Men vi tror också att vi agerar i mänsklighetens bredare intresse. För oss är nederlaget för väpnad aggression och upprätthållandet av mänskliga rättigheter viktiga principer.”

Haags artikel kan ha belyst diskrepansen mellan verkligheten och västvärldens envisa hållning, men Kina och Ryssland har ansträngt sig för att klargöra att deras nära band inte motsvarar en "politisk-militär allians." De betonar att deras band inte är antagonistiskt, konfronterande eller riktat mot någon tredje part.

Annons

Men fakta talar för sig själva, med Kina och Moskva som åtnjuter en blomstrande handelsrelation som nådde svindlande 190 miljarder dollar 2022, en ökning med 30 % från föregående år, trots embargot mot olja och spjutspetsteknologi, och tillbakadragandet av Västerländska företags handelsförbindelser med Ryssland. Rysslands export till Kina ökade med 43 %, medan Kinas import ökade med 13 %. Samtidigt, när Rysslands handel med väst minskade förra året, har Kina framstått som Rysslands överlägset viktigaste handelspartner, med exporten av naturgas till Kina som skjutit i höjden med 50 % och Kinas import av rysk olja ökade med 10 % från 2021.

Den aktuella frågan är om Kinas ledare har börjat avgränsa gränserna för sin konflikt med USA. Svaret är jakande, men det är försiktigt. Kina är fortfarande inriktat på att ta avstånd - även formellt - från alla negativa återverkningar av sina förbindelser med Ryssland, och är motvilligt till att bära bördan av konfrontationen mellan Moskva och västvärlden eller vara en del av dem som efterlyser det.

Ta till exempel Pekings tillkännagivande om det första direkta samtalet mellan president Xi och Ukrainas president Volodymyr Zelensky sedan konfliktens början - en tydlig kinesisk signal om att prioritera konfliktlösning framför att skapa en allians med Ryssland. Kina har som mål att presentera sig som en globalt acceptabel fredsmäklare, och det är där tyngdpunkten ligger.

Kina gör framsteg mot att befästa sin position på vägen mot vad det kallar den nya eran av internationella förbindelser. Det senaste besöket av Kinas ledare i Moskva är ett kalkylerat steg i denna riktning, med försiktighet och försiktighet i hanteringen av de kinesiska förbindelserna med både Ryssland och Europa. I ett gemensamt uttalande bekräftade båda sidor Kinas kärnvärden om inkludering, icke-diskriminering, hänsyn till alla parters intressen, byggandet av en multipolär värld och främjande av hållbar utveckling över hela världen.

Uttalandet avslöjade också uppfattningen att varje demokratisk modell är överlägsen andra, undviker den amerikanska idén att ställa demokrati mot diktatur och avfärdar användningen av demokrati och friheter som en förevändning för att ingripa och utöva påtryckningar på andra nationer.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend