Anslut dig till vårt nätverk!

Konflikter

Krigets långvariga arv: Hur landminor fortsätter att döda och lemlästa i årtionden

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Civila offer från krigföring är ofta offer för landminor som ursprungligen lades för att neka soldater mark. Landminor och annan oexploderad ammunition tar liv - och förstör många fler liv - i EU:s grannskap. Dödandet och lemlästringen sker inte bara där krig nu rasar i Ukraina utan i länder där striderna är över, skriver politisk redaktör Nick Powell.

När Azerbajdzjan återvann territorium i Karabachkriget 2020 upptäckte man att pansarvärnsminor och antipersonella landminor påverkade tusentals kvadratkilometer. De dödliga och långvariga vapnen var högst koncentrerade längs den tidigare kontrolllinjen med armeniska styrkor.

De flesta av dessa minfält kartlades men det fanns inga uppgifter för större delen av ett mycket större område där minor hade lagts av retirerande trupper. Sedan kriget har 225 människor dödats och skadats, de flesta långt från den tidigare kontrolllinjen.

Många av de skadade var soldater men av de 39 som dödades var den stora majoriteten civila, till exempel bönder som gav sig ut på fälten, eller helt enkelt barn som lekte med en fotboll. Tills minorna är rensade kan samhället och ekonomin inte återhämta sig och förstörda spökstäder förblir obebodda.

"Konflikter där minor är förstahandsvapen växer", sa Azerbajdzjans ambassadör i EU, Vaqif Sadiqov. "De är en av huvudorsakerna till civil offer och extremt omfattande i Azerbajdzjan". Han sa att minröjning är en nationell prioritet och att hans land var tacksamt för stöd från EU och FN.

Europeiska unionen är en av de tre främsta finansiärerna av minröjningsarbete, som för närvarande spenderar 365 miljoner euro. "Det är dyrt, det är tidskrävande och det är farligt", säger Adam Komorowski från Mines Advisory Group, en internationell NGO. "Dessa minor försvinner inte, även om uppmärksamheten gör det" från länder nu år eller till och med årtionden efter att ha upplevt konflikt.

Inom EU har Kroatien fortfarande nya landminor, från ett krig som slutade under förra seklet. I grannlandet Bosnien-Hercegovina är nästan tusen kvadratkilometer fortfarande i riskzonen från minor, fyra gånger det område som hittills röjts.

Annons

Runt om i världen har antalet offer från landminor ökat sedan 2015. Som ambassadör Sadiqov observerade är det först när minfälten är eliminerade som ett land inte längre befinner sig i efterdyningarna av en konflikt.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

trend