Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Det är inte bara #Coronavirus som sätter en knäpp i # Kroatiens eurohopp

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Enligt IMF är Kroatiens ekonomi in att drabbas hårdare av coronaviruspandemin än något annat land i sydöstra Europa. Medan de flesta Balkanländer förutspås se deras BNP sjunka med 3-5% år 2020, tittar Zagreb ner tunnan på en smärtsam 9% -kontraktion. Detta bittra slag beror delvis på att Zagreb är överdimensionerad tillit på turism: allt som en normal sommarsäsong är osannolik i år för Kroatiens turistsektor, som bidrar med cirka 20% av landets BNP. 

Finanskrisen kommer vid en särskilt dålig tidpunkt för EU: s nyaste medlemsland. Efter flera års väntan planerade Kroatien att gå med i växelkursmekanismen (ERM-II) i sommar. Att spendera minst två år under ERM-II-systemet med en stabil valuta och en sund banksektor är en väsentlig förutsättning för Zagrebs förhoppningar att införa euron senast 2024.

Annons

Medan den kroatiska centralbanken är insistera att det fortfarande är redo att komma in i euro väntrummet i sommar trots den ekonomiska nedgång som pandemin föranledde, är det svårt att se hur Kroatien kan uppfylla kriterierna för att anta den gemensamma valutan medan återhämta från världens värsta finansiella kris sedan det stora depressionen. En särskild utmaning kommer att vara att få den offentliga skulden till 60% av BNP. Zagreb hade gjort framsteg på denna front före koronavirusutbrottet, men skulderna kommer troligen att öka när regeringen försöker få blödningen på arbetsmarknaden.

Dessutom kommer den virusrelaterade ekonomiska skadan sannolikt att uppmärksamma ett antal felsteg, från Zagrebs återfall i frågor om korruption till dess mycket onödiga valutakonvertering av lån, som har lämnat Kroatiens ekonomi på skakig mark.

Den kroatiska regeringen har ökat sin uppvaktning av utländska investeringar under de senaste månaderna när det försöker få sina finanser i ordning före antagandet av euro, men genomgripande transplantat och finansiell brottslighet fortsätta att få utländska företag att fly. Kroatien tappar över 10% av sin BNP årligen till korruption och bedrägerier - en lakun som kommer att göra det mycket svårare för Zagreb att hantera den nedgång som orsakats av pandemin.

Annons

För att göra saken värre har det enkelt att göra affärer i landet faktiskt nedsjunkna sedan Kroatien gick med i EU 2013. I januari Zagreb sjunkit till den sämsta nivån på fem år på Transparency Internationals korruptionsindex, bland oro för att en brist på granskning från Europeiska unionen sedan Kroatiens anslutning till blocket har ätit bort vid framsteg för att utplåna transplantat.

Frågor om rättsväsendets oberoende och Zagrebs vilja att ta en hård linje på transplantat finns i överflöd, med få tecken på framsteg. Som chefen för en icke-statlig organisation som främjar rättsstatsprincipen uttryckte det: "Det finns inget externt tryck för att uppmuntra till förändring. [Europeiska] kommissionen har till exempel avskaffat de antikorruptionsrapporter som den en gång hade."

Det är emellertid inte bara Kroatiens motgångar mot korruption, vilket har lett till utländska investerare. Deras förtroende för Kroatiens investeringsmiljö har skakats dåligt av ett särskilt kontroversiellt beslut: Zagrebs konvertering av lån i schweiziska franc (CHF) till lån i euro, för vilka det lämnade bankerna att ta upp fliken.

På 2000-talet var CHF-lån populära i Kroatien och andra östeuropeiska länder tack vare deras låga räntesatser och schweiziska valutans stabilitet. I januari 2015 tappade dock den schweiziska centralbanken pinnen som hade låst den schweiziska francen till en fast växelkurs med euron i flera år - skicka den schweiziska francen höjde och gör det svårare för kroatiska låntagare att betala tillbaka sina CHF-denominerade lån.

Kroatiens reaktion på den plötsliga ökningen i den schweiziska francen oroade både utländska investerare och europeiska beslutsfattare. Rätt innan de röstades ur sitt val i november 2015 pressade Kroatiens socialdemokrater genom en lag med tvång att konvertera alla lån i CHF till lån i euro. Mer specifikt genomfördes konverteringarna retroaktivt med hjälp av CHF / EUR-växelkursen gällande dagen då lånet ursprungligen hade ingåtts. I många fall innebar denna metod för konvertering att kunder betydligt ”överbetalda” i sina månatliga utbetalningar - en förlust på 1.1 miljarder euro som Kroatien tvingade sina banker att svälja.

Åtgärdens problematiska konsekvenser var nästan omedelbart uppenbara. Medlemmar i den nya kroatiska regeringen deklarerade att de avgående socialdemokraterna "inte hade grundligt tänkt genom omvandlingen och genomfört den på ett populistiskt sätt". Europeiska kommissionen bad Zagreb att ompröva lagen och hävdade att den gav ett allvarligt slag för investerarnas förtroende och lägger en oproportionerlig börda för landets lokala banker - av vilka mer än 90% ägs av moderföretag från andra håll i Europeiska unionen.

Europeiska centralbanken, under tiden, menade att medan ett EU-direktiv gjorde det möjligt för länder att reglera lån i utländsk valuta, utesluts de från att göra det med retroaktiv verkan - vilket tog upp frågan om Kroatiens lånekonverteringslagstiftning var förenlig med europeisk lagstiftning.

Nästan fem år efter att lagen om lånekonvertering antogs, uppmanar det fortfarande till rättsliga strider och undergräver investerarnas förtroende. Parallellt med Zagrebs lagstiftning på CHF-lån har en process som inleddes inleddes av en kroatisk konsumentorganisation långsamt gjord sin väg genom landets domstolar. Som för närvarande har kroatiska domstolar deklarerade valutaklausulerna som nämnde lånen i CHF i första hand ogiltiga, vilket innebär att enskilda konsumenter kan söka ersättning från banker - inklusive för lån som redan har återbetalats.

Redan innan Kroatiens finanser tog en näsan mitt i den nuvarande pandemin, var banker och finansanalytiker varning att CHF-lånesagen hade försvagat landets banksektor. Om den kroatiska högsta domstolen beslutar att bankerna måste kompensera låntagare utöver det ursprungliga kapitalet för sina lån, kan de bära nya kostnader på nära 2.5 miljarder euro. Ett sådant slag kan, tillsammans med den stadigt växande pandemiskada, tjäna som en två-stans för Zagrebs förhoppningar att gå med i ERM-II i sommar.

coronavirus

Agenda USA och EU för att slå den globala pandemin: Vaccinera världen, rädda liv nu och bygga upp bättre hälsosäkerhet

publicerade

on

Vaccination är det mest effektiva svaret på COVID -pandemin. USA och EU är tekniska ledare inom avancerade vaccinplattformar, med tanke på årtionden av investeringar i forskning och utveckling.

Det är viktigt att vi aggressivt följer en agenda för att vaccinera världen. Samordnat ledarskap i USA och EU kommer att hjälpa till att utöka utbudet, leverera på ett mer samordnat och effektivt sätt och hantera begränsningar för leveranskedjor. Detta kommer att visa kraften i ett transatlantiskt partnerskap för att underlätta global vaccination samtidigt som det möjliggör fler framsteg genom multilaterala och regionala initiativ.

Med utgångspunkt från resultatet av G2021 Global Health Summit i maj 20, G7- och USA-EU-toppmötet i juni, och på det kommande G20-toppmötet, kommer USA och EU att utöka samarbetet för globala åtgärder för att vaccinera världen och rädda liv nu, och bygga bättre hälsosäkerhet.  

Annons

Pelare I: Ett gemensamt åtagande för vaccindelning mellan EU och USA: USA och EU kommer att dela doser globalt för att öka vaccinationsgraden, med prioritet att dela med sig av COVAX och att förbättra vaccinationsgraden snabbt i låg- och lägre medelinkomstländer. USA donerar över 1.1 miljarder doser, och EU kommer att donera över 500 miljoner doser. Detta är utöver de doser vi har finansierat genom COVAX.

Vi uppmanar nationer som kan vaccinera sin befolkning att fördubbla sina åtaganden om dosdelning eller göra meningsfulla bidrag till vaccinberedskapen. De kommer att lägga en premie på förutsägbar och effektiv dosdelning för att maximera hållbarhet och minimera slöseri.

Pelare II: Ett gemensamt EU/USA -åtagande om vaccinberedskap: USA och EU kommer både att stödja och samordna med relevanta organisationer för vaccinleverans, kallkedja, logistik och immuniseringsprogram för att översätta doser i flaskor till skott i armar. De kommer att dela med sig av lärdomar från dosdelning, inklusive leverans via COVAX, och främja en rättvis fördelning av vacciner.

Annons

Pelare III: Ett gemensamt EU/USA -partnerskap för att stärka global vaccintillgång och terapi: EU och USA kommer att utnyttja sin nyligen lanserade Joint COVID-19 Taskforce för tillverkning och leveranskedja för att stödja vaccin och terapeutisk tillverkning och distribution och övervinna utmaningar i leveranskedjan. Samarbetsinsatser, som beskrivs nedan, kommer att omfatta övervakning av globala leveranskedjor, bedömning av global efterfrågan mot tillgången på ingredienser och produktionsmaterial och identifiering och hantering i realtid av flaskhalsar och andra störande faktorer för global vaccin- och terapiproduktion samt koordinering av potentiella lösningar och initiativ för att öka den globala produktionen av vacciner, kritiska insatsvaror och tillbehör.

Pelare IV: Ett gemensamt förslag mellan EU och USA för att uppnå global hälsosäkerhet. USA och EU kommer att stödja inrättandet av en finansiell mellanhandsfond (FIF) i slutet av 2021 och kommer att stödja dess hållbara kapitalisering. EU och USA kommer också att stödja global pandemiövervakning, inklusive konceptet med en global pandemiradar. EU och USA kommer, genom HERA och Department of Health and Human Services Biomedical Advanced Research and Development Authority, att samarbeta i linje med vårt G7 -åtagande att påskynda utvecklingen av nya vacciner och ge rekommendationer om att stärka världens kapacitet att leverera dessa vacciner i realtid. 

Vi uppmanar partner att gå med i upprättandet och finansieringen av FIF för att förbereda länder för COVID-19 och framtida biologiska hot.

Pelare V: En gemensam färdplan för EU/USA/Partners för regional vaccintillverkning. EU och USA kommer att samordna investeringar i regional tillverkningskapacitet med låg- och lägre medelinkomstländer, samt riktade insatser för att öka kapaciteten för medicinska motåtgärder inom Build Back and Better World-infrastrukturen och det nyetablerade Global Gateway-partnerskapet. EU och USA kommer att anpassa ansträngningarna för att stärka den lokala vaccintillverkningskapaciteten i Afrika och gå vidare med diskussioner om att utöka produktionen av COVID-19-vacciner och behandlingar och säkerställa deras rättvisa åtkomst.

Vi uppmanar partner att stödja samordnade investeringar för att expandera global och regional tillverkning, inklusive för mRNA, virusvektor och/eller proteinsubenhet COVID-19-vacciner.

Mer

Gemensamt uttalande om lanseringen av den gemensamma COVID-19 Taskforce för tillverkning och leveranskedja

Fortsätt läsa

coronavirus

Coronavirus: 200: e EU -desinfektionsrobot levererad till europeiskt sjukhus, ytterligare 100 bekräftade

publicerade

on

Den 21 september levererade kommissionen den 200: e desinfektionsroboten - till Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí -sjukhuset i Barcelona. Robotarna, donerade av kommissionen, hjälper till att sanera COVID-19-patientrum och är en del av kommissionens åtgärder för att tillhandahålla sjukhus i hela EU för att hjälpa dem att hantera effekterna av coronaviruspandemin. Utöver dessa första 200 robotar som meddelades i November förra året, säkerställde kommissionen köpet ytterligare 100, vilket ger de totala donationerna till 300.

Ett Europa som passar den digitala åldern Executive Vice President för Margrethe Vestager sa: ”Att hjälpa medlemsstater att övervinna utmaningarna av pandemin fortsätter att vara en prioritet nummer ett och dessa donationer - en mycket konkret form av stöd - är ett utmärkt exempel på vad kan uppnås. Detta är europeisk solidaritet i praktiken och jag är glad över att se att kommissionen kan gå en extra mil med att donera ytterligare 100 desinfektionsrobotar till sjukhus i nöd. ”

Tjugofem desinfektionsrobotar har redan arbetat natt och dag i Spanien sedan februari för att hjälpa till att hantera spridningen av coronaviruset. Nästan varje EU -medlemsstat har nu fått minst en desinfektionsrobot, som desinficerar ett vanligt patientrum på under 15 minuter, vilket lindrar sjukhuspersonal och erbjuder dem och deras patienter större skydd mot potentiell infektion. Denna åtgärd möjliggörs genom Nödstöd och enheterna levereras av det danska företaget UVD -robotar, som vann ett anbud för upphandling i nödsituationer.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

Coronavirus: Kommissionen tecknar avtal om leverans av en monoklonal antikroppsbehandling

publicerade

on

Kommissionen har tecknat ett gemensamt ramavtal för upphandling med läkemedelsföretaget Eli Lilly för leverans av en monoklonal antikroppsbehandling för coronaviruspatienter. Detta markerar den senaste utvecklingen i detta första portföljen med fem lovande läkemedel som tillkännagavs av kommissionen under EU: s covid-19 terapeutiska strategi i juni 2021. Läkemedlet granskas för närvarande av European Medicines Agency. 18 medlemsstater har anmält sig till den gemensamma upphandlingen för köp av upp till 220,000 XNUMX behandlingar.

Kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet Stella Kyriakides sa: ”Över 73% av EU: s vuxna befolkning är nu helt vaccinerad, och den kommer att öka. Men vacciner kan inte vara vårt enda svar på COVID-19. Människor fortsätter att bli smittade och insjuknar. Vi måste fortsätta vårt arbete med att förebygga sjukdomar med vacciner och samtidigt se till att vi kan behandla det med terapier. Med dagens underskrift avslutar vi vår tredje upphandling och levererar vårt åtagande enligt EU: s terapeutiska strategi för att underlätta tillgången till toppmoderna läkemedel för COVID-19-patienter. ”

Även om vaccination fortfarande är den starkaste tillgången både mot viruset och dess varianter, spelar terapi en kritisk roll i COVID-19-svaret. De hjälper till att rädda liv, påskyndar återhämtningstiden, minskar sjukhusvistelsen och i slutändan lindrar bördan av sjukvårdssystemen.

Annons

Produkten från Eli Lilly är en kombination av två monoklonala antikroppar (bamlanivimab och etesevimab) för behandling av coronaviruspatienter som inte behöver syre men löper stor risk för allvarlig COVID-19. Monoklonala antikroppar är proteiner upptagna i laboratoriet som efterliknar immunsystemets förmåga att bekämpa coronaviruset. De smälter ihop med spikproteinet och blockerar därmed virusets vidhäftning till de mänskliga cellerna.

Enligt EU: s gemensamma upphandlingsavtal har EU -kommissionen hittills ingått nästan 200 kontrakt för olika medicinska motåtgärder med ett kumulativt värde på över 12 miljarder euro. Enligt det gemensamma ramavtalet för upphandling som ingåtts med Eli Lilly kan medlemsstaterna köpa kombinationsprodukten bamlanivimab och etesevimab om och när det behövs, när det har fått antingen ett villkorat godkännande för försäljning på EU -nivå från Europeiska läkemedelsmyndigheten eller ett tillstånd för nödanvändning i berört medlemsland.

Bakgrund

Annons

Dagens gemensamma upphandlingskontrakt följer det kontrakt som Roche tecknade för produkten REGN-COV2, en kombination av Casirivimab och Imdevimab, den 31 mars 2021 och kontrakteth Glaxo Smith Kline den 27 juli 2021 för leverans av sotrovimab (VIR-7831), utvecklat i samarbete med VIR bioteknik.

EU: s strategi för covid-19-terapi, som antogs den 6 maj 2021, syftar till att bygga en bred portfölj av covid-19-terapier med målet att ha tre nya läkemedel tillgängliga i oktober 2021 och möjligen två till i slutet av året. Den täcker hela livscykeln för läkemedel från forskning, utveckling, urval av lovande kandidater, snabbt myndighetsgodkännande, tillverkning och distribution till slutanvändning. Det kommer också att samordna, skala upp och se till att EU agerar tillsammans för att säkerställa tillgång till terapi via gemensamma upphandlingar.

Strategin utgör en del av en stark europeisk hälsounion som använder en samordnad EU -strategi för att bättre skydda våra medborgares hälsa, rusta EU och dess medlemsstater för att bättre förebygga och ta itu med framtida pandemier och förbättra motståndskraften i Europas hälsosystem. Med fokus på behandling av patienter med COVID-19 fungerar strategin tillsammans med den framgångsrika EU-vaccinstrategin, genom vilken säkra och effektiva vacciner mot COVID-19 har godkänts för användning i EU för att förebygga och minska överföring av fall, samt sjukhusvistelse och dödsfall orsakade av sjukdomen.

Den 29 juni 2021 levererade strategin sitt första resultat, med tillkännagivande av fem kandidatterapeutika som snart kan vara tillgänglig för att behandla patienter i hela EU. De fem produkterna är på ett avancerat utvecklingsstadium och har en hög potential att vara bland de tre nya COVID-19-terapierna för att få godkännande i oktober 2021, målet som fastställts under strategin, förutsatt att de slutliga uppgifterna visar deras säkerhet, kvalitet och effekt .

Globalt samarbete om terapi är avgörande och en nyckelkomponent i vår strategi. Kommissionen har åtagit sig att arbeta tillsammans med internationella partner om COVID-19-terapi och göra dem tillgängliga globalt. Kommissionen undersöker också hur man kan stödja den möjliga miljön för tillverkning av hälsoprodukter, samtidigt som man stärker forskningskapaciteten i partnerländer runt om i världen.

Mer

EU: s terapeutiska strategi

Coronavirus svar

Säkra COVID-19-vacciner för européer

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend