Anslut dig till vårt nätverk!

Kroatien

Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter finner kroatiska svar på våldsamma homofobiska attacker för att främja straffrihet för våldsamma hatbrott

DELA MED SIG:

publicerade

on

En dom som utfärdades den 14 januari av Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter konstaterar att de kroatiska myndigheternas svar på ett hatbrott mot en lesbisk kvinna var "särskilt destruktivt för grundläggande mänskliga rättigheter".  

I domen i Sabalic mot Kroatien, fann Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna (ECtHR) en kränkning av artikel 3 (förbud mot omänsklig eller förnedrande behandling) i förening med artikel 14 (förbud mot diskriminering) i Europakonventionen på grund av kroatiska myndigheters underlåtenhet att reagera effektivt på sökandens anklagelser om ett våldsamt homofobiskt angrepp mot henne.

Bakgrund

Sabalić was attacked in a nightclub when she had refused a man’s advances, disclosing to him that she was a lesbian. The man, known as M.M, severely beat and kicked her, while shouting “All of you should be killed!” and threatening to rape her. Sabalić sustained multiple injuries, for which she was treated in hospital.

MM dömdes i ett mindre brottsförfarande för brott mot allmän frid och ordning och fick böter på 300 kroatiska kunas (cirka 40 euro). Sabalić, som inte hade informerats om dessa förfaranden, lämnade in ett brottsanmälan mot MM till statsåklagarmyndigheten, med påstående om att hon hade blivit offer för ett våldsamt hatbrott och diskriminering.

Även om Kroatien har hatbrottslagstiftning och brott baserade på sexuell läggning ska åtalas som ett grovt brott, åsidosätts det i allmänhet och våldshandlingar betraktas som mindre brott, som i sökandens fall.

Europadomstolens konstaterande

Annons

Europadomstolen fann att ”ett sådant svar från de inhemska myndigheterna genom förfarandet för mindre brott inte är kapabelt att visa statens konventions åtagande att säkerställa att homofobisk misshandel inte förblir ignorerad av de relevanta myndigheterna och att ge effektivt skydd mot handlingar av misshandel motiverad av den sökandes sexuella läggning”.

Den betonade att "det enda förfarandet för mindre brott mot [angriparen] snarare kan betraktas som ett svar som främjar en känsla av straffrihet för våldsamma hatbrott." Sådant beteende av kroatiska myndigheter befanns vara "särskilt destruktivt för grundläggande mänskliga rättigheter".

Domstolens dom informerades av en tredje parts ingripande inlämnat gemensamt av AIRE Center (rådgivning om individuella rättigheter i Europa), ILGA-Europe och International Commission of Jurists (ICJ).

Marko Jurcic, an activist at Zagreb Pride who provided victim support for the case, said: “The European Court of Human Rights has proven something we have been saying for decades: the Croatian police are failing to protect victims of homophobic and transphobic violence. Unfortunately, the practice of treating homophobic and transphobic hate crimes as misdemeanors is continuing in Croatia. In the last couple of years, three hate-crime complaints by Zagreb Pride have also been rejected by the public prosecutor because of police misconduct.”

Enligt ILGA-Europes chef för rättstvister, Arpi Avetisyan: ”Dagens dom sänder en stark signal till Europarådets medlemsländer att säkerställa effektiv utredning, lagföring och bestraffning av homofobiska och transfoba våldsbrott. Att tona ned sådana brott och låta angriparna komma undan utan vederbörligt straff tjänar som uppmuntran till homofobi och transfobi.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend