Anslut dig till vårt nätverk!

Kroatien

Kroatien – och kommissionen – firar när euron och Schengen får en ny medlem

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

På nyårsdagen ansluter sig Kroatien till både Europas gemensamma valuta och dess (för det mesta) passfria resezon, Schengenområdet. Detta är landmärken för EU:s nyaste medlemsland, som uppnåtts på knappt 10 år sedan anslutningen till Europeiska unionen, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Det är en historia som borde värma alla proeuropeiska hjärtan, kanske framför allt i Ukraina. Mindre än 30 år efter att ha vunnit ett bittert krig för att säkra sin självständighet och återta erövrat territorium från en till synes mäktigare granne, har Kroatien blivit en fullvärdig medlem i EU-klubben, med dess anslutning till både euroområdet och Schengenområdet.

Bortsett från symboliken finns det praktiska fördelar för ett litet land att gå med i euron. Det innebär att kunna låna i sin egen valuta, säker från valutafluktuationer. Elimineringen av just den risken gör också ett land mer attraktivt för investerare från andra håll i euroområdet.

Att njuta av alla fördelarna med att vara i Schengenområdet kan visa sig vara svårare. Kontrollerna på flygplatser kommer inte att hävas förrän den 26 mars, för att passa in i flygbolagens tidtabellsändringar. Men Kroatien kommer omedelbart att ta bort kontrollpunkterna vid sina 73 gränsövergångar mot Ungern och Slovenien.

Testet kommer att vara hur fullständigt och hur länge dessa två länder återgäldar. Båda är oroade över okontrollerad migration genom Balkan, med deras andra gemensamma granne, Österrike, som fortfarande är villiga att införa gränskontroller som svar på en risk.

Mycket kommer att bero på effektiviteten av gränskontrollerna vid den kroatiska delen av EU:s yttre gräns, som sträcker sig över 1,300 XNUMX kilometer. Men tuffa åtgärder har en politisk kostnad och hotar att alienera Bosnien, Serbien och Montenegro, alla länder med egna europeiska ambitioner men också föremål för röster som varnar för att EU bara håller på med dem.

Den europeiska integrationens väg är naturligtvis aldrig okomplicerad. Kroatien går med i Schengen före Bulgarien och Rumänien, de två tidigare länderna som gick med i EU. Flera andra medlemsländer är ännu inte redo, eller ännu inte villiga, att gå med i euron. Trots det firar EU-kommissionen att den gemensamma valutan nu har sin tjugonde medlem och att Schengenområdet har utvidgats för första gången på 11 år.

Annons

"Schengenutvidgningen gör oss starkare och Kroatien kan nu bidra till ett mer välmående och motståndskraftigt Schengenområde", hävdade president Ursula von der Leyen utan en antydan till tvivel. När det gäller att gå med i euron koncentrerade hon sig mer på symboliken. "Detta är en stor bedrift för Kroatien, en symbol för dess djupt rotade koppling till EU och ett symboliskt ögonblick för euroområdet som helhet", tillade hon.

Den 1 januari markerar också ett annat symboliskt ögonblick, femtioårsdagen för första gången som den dåvarande Europeiska ekonomiska gemenskapen expanderade från sina ursprungliga sex medlemmar. Av de tre som gick med redan 1973 är bara Danmark i Schengenområdet, även om det i praktiken fortfarande ofta utför passkontroller vid sina gränser. Danmark har ett obestämt undantag från den gemensamma valutan men har kopplat kronan till euron.

Irland är stadigt i euroområdet men har sin egen obestämda opt-out från Schengen, och föredrar att bevara sitt gemensamma reseområde med Storbritannien. Storbritannien hade på obestämd tid undantag från både Schengen och euron innan de lämnade EU helt.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend