Anslut dig till vårt nätverk!

Kroatien

Antirasismaktivist rasprofilerad och fängslad på Zagrebs flygplats

DELA MED SIG:

publicerade

on

"En polis sa till mig att Kroatien är ett homogent vitt samhälle, att jag är svart och att det ger dem rätt att be om mina dokument."

European Network Against Racism (ENAR) och Centre for Peace Studies Croatia har häftigt fördömt den systemiska rasprofileringen och diskriminerande praxis vid Europas gränser efter en oroande incident som involverade Emmanuel Achiri, en människorättsexpert på migration och polis och ENAR-personal.

Den beskrev mötet, som ägde rum på Zagrebs flygplats i Kroatien den 11 juni 2024, som en skarp illustration av den genomgripande rasism som rasifierade individer möter dagligen i Europa.

På eftermiddagen den 11 juni förberedde Emmanuel Achiri, som har en doktorsexamen i internationell rätt och migration, för att gå ombord på ett flyg från Zagreb till Bryssel. Trots att han följt alla lagkrav utsattes Emmanuel för ett till synes godtyckligt stopp och husrannsakan av kroatiska poliser utan någon förklaring. Herr Achiri, som är svart, var den enda personen i närheten som pekas ut för denna behandling, som ENAR anser vara en tydlig handling av rasprofilering.

"När Emmanuel lugnt begärde en anledning till stoppet, misslyckades poliserna att tillhandahålla en och eskalerade situationen genom att kalla på backup. Emmanuel blev därefter omringad av en grupp officerare som fortsatte att kräva hans dokument utan att ge någon motivering förutom hudfärgen, och tog till hot om våld när han stod fast i att hävda sina lagliga rättigheter”, har ENAR sagt.

"En polis sa till mig att Kroatien är ett homogent vitt samhälle, att jag är svart och det ger dem rätten att be om mina dokument", sa Emmanuel Achiri om sin interaktion med polisen.

Annons

Åskådare som bevittnade händelsen spelade in händelsen och erbjöd sitt stöd och konfronterade poliserna med deras diskriminerande handlingar. Trots detta vägrade polisen att ta itu med rasprofileringen och höll istället Emmanuel i handbojor och eskorterade honom till ett Frontex-kontor på flygplatsen. Där utsattes han för ytterligare kränkningar, bland annat genomsöktes och bötfälldes utan anledning.

"Denna erfarenhet har bara stärkt min beslutsamhet att bekämpa den systemiska rasism som plågar våra samhällen. Ingen ska fås att känna sig som en brottsling bara på grund av sin hudfärg. Vi måste fortsätta att säga ifrån och vidta åtgärder mot dessa orättvisor”, sa Emmanuel Achiri.

Lucija Mulalić från Center for Peace Studies, en kroatisk medlem i ENAR, kommenterade att "Emmanuel är expert på migrationsområdet och kände till sina rättigheter. Det faktum störde inte alls polisen i deras beteende. Vi är lättade över att åskådare vittnade om Emmanuel i hans tid av nöd och hjälpte till att garantera hans säkerhet. Den här händelsen kunde ha slutat helt annorlunda om det inte varit fallet”.

Kim Smouter, ENARs verkställande direktör tillade att "ENAR är bestört över denna uppenbara uppvisning av rasism och maktmissbruk från den kroatiska polisen. Emmanuels erfarenhet är inte en isolerad händelse utan en regelbunden del av hur rasifierade människor behandlas i Europa, särskilt gränsländer. Vi tackar likaså våra kroatiska medlemmar, Center for Peace Studies, för att de mobiliserade så snabbt för att stödja vår vän och kollega”.

ENAR kommer att stödja Center for Peace Studies i rättsliga åtgärder som försöker fastställa polisens tjänstefel och diskriminering, samt utmana fallet med förseelser mot Emmanuel och uppmanar de kroatiska myndigheterna att hålla poliserna ansvariga för deras beteende.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend