Anslut dig till vårt nätverk!

Tjeckien

Den nya tjeckiska koalitionen står inför en utmanande agenda - intervju med Petr Ježek

DELA MED SIG:

publicerade

on

Idag (28 november) har Petr Fiala utsetts till Tjeckiens premiärminister av president Miloš Zeman. Utnämningen följer val där partiet i regering fick flest mandat, men där en koalition av oppositionspartier agerade tillsammans för att bilda en koalitionsregering*. EU Reporter pratade med den tidigare diplomaten och före detta liberala parlamentsledamoten Petr Ježek om den nya regeringen. 

EU Reporter (EUR): Vad vet vi om Petr Fiala, den nya tjeckiska premiärministern?

PJ (Petr Ježek): Fiala är en välkänd och erfaren tjeckisk politiker. Han var redan medlem i en av de tidigare regeringarna och ordförande för det tjeckiska, jag skulle säga, konservativa partiet, som leder koalitionen.

EUR: Är detta en stabil koalition?

PJ: Det återstår att se. Logiken bakom att cementera denna koalition var att åstadkomma en förändring och att störta den populistiske premiärministern Andre Babis. Det kan finnas vissa skillnader mellan konservativa och liberaler inom koalitionen, men jag tror att slutsatsen är att de vill ta ansvar och föra in de förändringar som kommer att flytta Tjeckien igen in i familjen av normala vanliga europeiska länder, för med en populistisk premiärminister och populistisk president var det inte fallet.

Samtidigt som Ježek välkomnar den nya regeringen och den förändring den medför, underskattar han inte de utmaningar som den nya regeringen står inför. 

Annons

PJ: Jag tror att det finns ett antal frågor som gör livet svårt för den nya regeringen, inte bara att de är ett partnerskap av fem, utan för att det fortfarande finns Tjeckiens president (Zeman), som med sina medhjälpare och kollaboratörer beter sig skrupelfritt. De gör vad de vill, oavsett konstitution, det är ett problem. 

Den andra är public service, folk som var lojala mot statsministern utsågs och inte på grundval av deras kvalifikationer och kvalitet. Så vi har en väldigt ineffektiv public service.  

Det andra problemet blir att oppositionen i parlamentet kommer att vara antingen populister eller extremistpartier, där varje misstag av regeringen kommer att användas av dem. I detta avseende finns det också en bredare dimension [för den bredare Visegrad-regionen] som motstånd mot populistiska ledare i Ungern och Polen kommer att behöva slå sig samman och bygga bredare koalitioner för att vinna, om Tjeckiens koalition är en framgångssaga, den kommer att förstärka dem, det kommer att hjälpa dem; men om inte kan det mycket väl förstärka de populistiska ledarna. Så ansvaret ligger inte bara på Tjeckien. 

Ježek säger att det också finns ett stort arv för alla inkommande regeringar.

PJ: Först och främst finns det pressande frågor som covid-pandemin, energipriserna och det enorma budgetunderskottet. Dessa problem är enorma, men bortsett från detta finns det också ett behov av att ta itu med den tidigare regeringens misslyckanden som misslyckades med att modernisera landet. De förbättrade inte motorvägarna, för att inte tala om ny teknik eller den gröna agendan. Så regeringen står inför enorma utmaningar som inte kommer att vara lätta inför en opposition som består av populister och extremister. 

EUR: Fialas parti i en del av ECR-gruppen som även inkluderar det polska partiet lag och rättvisa, som utmanar rättsstatsprincipen, i synnerhet genom politiseringen av rättsväsendet. Tror du att Fiala kommer att stå bakom sina polska kollegor i ECR-gruppen? Eller kommer han att inta en annan ståndpunkt som försvarar rättsstatsprincipen?

PJ: Jag skulle säga att Petr Fiala är en realistisk person och någon med goda avsikter. Det finns ett visst arv i partiet från den tidigare ordföranden Vaclav Klaus, som var premiärminister och president och han var starkt emot euron och andra aspekter av ett närmare EU, som fortfarande hänger över partiet och jag skulle säga att det fortfarande finns En hel del parlamentsledamöter, som ingår i ECR-gruppen, som delar denna uppfattning, som tror att det som händer i Ungern och Polen bara är ett fall för de två länderna och att det inte har något med EU att göra. 

Jag hoppas att Fiala kommer att föra samman delar för att omvandla partiet i linje med vanliga europeiska högerpartier till höger, som CDU i Tyskland, till exempel, som skulle vilja se att alla medlemsländer respekterar rättsstatsprincipen och andra åtaganden. Jag hoppas att när han träffar sina motsvarigheter inom Europeiska rådet, att det stärker honom, och det hjälper till att forma hans åsikter i den frågan.

EUR: Petr, jag känner dig från din tid som parlamentsledamot i TAX3-kommittén, som inrättades efter många skandaler, som LuxLeaks och Panama Papers. Mycket har hänt under det senaste året, vad tycker du om den här utvecklingen? Och vi vet också att en av de mest framstående politikerna som nämndes i den senaste läckan från Pandora-tidningarna var Andre Babis. Händer det något med det? 

PJ: Tja, jag tror att det har skett enorma förändringar inte bara i atmosfären, utan i ansträngningarna att göra skatten mer rättvis, i synnerhet finns det OECD:s utveckling om en lägsta bolagsskatt runt om i världen. Det finns också en enorm ansträngning inom EU för att eliminera problem relaterade till skatteflykt och skatteflykt. Jag tror att politikerna insåg att de måste göra något. Det finns en del stater som försenar sina ansträngningar, men jag skulle säga att trycket är enormt, och förr eller senare kommer situationen att förbättras avsevärt.

EUR: Och tidigare premiärminister Babis?

PJ: Man borde känna till alla detaljer. Jag tror att de franska myndigheterna och de amerikanska myndigheterna också, eftersom den amerikanska enheten var inblandad, kommer att undersöka det hela.

För hela intervjun se videon ovan.

*Fiala (ODS, ECR Group) kommer att leda en koalition av fem partier inklusive: borgmästare och oberoende (STAN, EPP-gruppen), Kristna och demokratiska unionen – Tjeckoslovakiska folkpartiet (KDU/ČSL, EPP), Tradition Responsibility Prosperity (TOP09, EPP) ) och det tjeckiska piratpartiet (Piráti, De gröna/EFA)

Dela den här artikeln:

Annons
Annons

trend