Anslut dig till vårt nätverk!

Danmark

Danskar att fälla dom över socialdemokraterna när nya kriser hägrar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Dagens (2 november) opinionsundersökningar i Danmark kommer att se premiärminister Mette Frederiksen söka en förtroendeomröstning i hennes hantering av pandemin såväl som hennes ledarskap för att övervinna hög inflation och geopolitisk osäkerhet.

Valet har blivit en kamp om mittenväljare. Förre statsministern Lars Løkke Rasmussen kommer sannolikt att bli kungmakare i sitt nya parti Moderaterna. Varken den styrande vänstern eller högeroppositionen verkar ha en chans att vinna majoritet.

Röstning sker vid en tidpunkt då höga energipriser, den högsta inflationen på fyrtio år, tär på hushållens ekonomier. Detta är bara en månad efter att två rörledningar som transporterar naturgas från Ryssland till Tyskland via danska vatten saboterades. Det gav också bränsle till en aldrig tidigare skådad känsla av otrygghet bland danskarna.

Enligt mätningar kommer Frederiksen (44) och hennes socialdemokratiska parti att vinna något mark för att återigen bli det största partiet i parlamentet.

Frederiksen var Danmarks yngste premiärminister någonsin 2019. Hon försöker skapa en bred koalition som spänner över den traditionella vänster-högerklyftan. Hon menar att politisk enighet är nödvändig i tider av osäkerhet.

Färska mätningar tyder på att Rasmussens Moderaterna, som han grundade för bara fyra månader sedan, nu är det tredje största partiet i parlamentet. De följer bara Socialdemokraterna och hans tidigare parti Liberalerna.

Rasmussen stöder idén om en bred regering men vägrar att nämna vem han skulle välja att leda en ny regering.

Annons

Rasmussen har inte officiellt tillkännagett sin kandidatur som premiärminister men undersökningar visar att väljarna föredrar honom framför högerkandidaterna Jakob Ellemann Jensen (Liberal Party) och Søren Pape Pouulsen (konservativa).

MINKSÄGE

Frederiksen fick mycket beröm för att ha lett Danmark genom covid-pandemin. Men hennes ämbetstid försämrades av det kontroversiella beslutet att döda hela landets minkbesättning 2020 på grund av rädsla för att de skulle kunna sprida ett muterat coronavirus.

Det var olagligt och ledde till utvisning av en minister samt en parlamentarisk utredning. Även om Frederiksen inte var föremål för några rättsliga konsekvenser, orsakade ordern ett förlorat stöd för hennes parti. Det förkortade också hennes mandatperiod.

Frederiksens oppositionslagstiftare har också kritiserat Frederiksens minksandal, som syftade till att centrera makten kring henne och hennes kontor.

Frederiksen måste komma med lösningar för de högsta inflationsnivåerna på decennier. Regeringen har inte använt sina favoritverktyg i pandemin, som inkluderar massiva hjälppaket och lösare finanspolitik för att stimulera ekonomin.

Kampanjens nyckelämne är snäva utgifter, vilket ger lite pengar för att hjälpa eller förbättra hälso- och sjukvården. Klimatförändringar och levnadskostnader är också nyckelfrågor för väljarna.

Högerorienterad opposition är oroad över att en vänsterorienterad regerings generösa ekonomiska politik kommer att hetsa upp inflationen och åstadkomma en ekonomisk kris liknande 1980- och 1990-talen när landet styrdes av socialdemokraterna.

Voxmeters senaste undersökning visar ett försprång på 49%-41% över det högerlutande blocket, där Moderaterna fick 10% av rösterna.

Vallokalerna öppnar kl. 8 (0700 GMT) på tisdag och stänger kl. 8 på onsdag (3 november). Det blir två exit polls direkt efter det.

Resultaten kommer att presenteras av de offentliga programföretagen DR, TV2 och ett preliminärt besked väntas göras mellan midnatt och klockan 2 på onsdagsmorgonen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend