Anslut dig till vårt nätverk!

Danmark

Rätt att höra hävdar att danska "Ghettopaketet" bryter mot EU-lagstiftningen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska unionens domstol (CJEU) kommer att hålla en offentlig utfrågning den 1 juli för att granska lagligheten enligt europeisk lag av den danska regeringens "Ghettopaket". Det här är ett program som introducerades 2018 och som, sägs det, syftar till att omforma den demografiska sammansättningen av stadsdelar genom att minska antalet bostäder i riktade områden. Detta har, hävdas det av aktivister, lett till förlusten av tusentals familjehem, bland annat genom försäljningar, rivningar och tvångsvräkningar.

Ett av målen inför EU:s högsta domstol väcktes mot den danska regeringen av en grupp Köpenhamnsbor vars hem i Mjølnerparken, en stadsdel som utsetts till ett "tufft getto" enligt 2018 års lagstiftning, säljs.

Kampanjgruppen, Open Society Justice Initiative, säger att den avgörande faktorn i en "getto"-beteckning är om majoriteten av invånarna märks som att de har "icke-västerländsk" bakgrund. 

Den säger att områden som uppfyller de andra kriterierna (över 1,000 XNUMX invånare och minst två av fyra socioekonomiska faktorer relaterade till sysselsättning, utbildning, kriminalitet och inkomst) enligt uppgift inte omfattas av kravet att minska familjer utan vinstsyfte. hus.

Gruppen säger att trots namnet är den "icke-västerländska" kategoriseringen inte baserad på geografi och invånarna hävdar att det strider mot EU:s lagar mot rasdiskriminering. 

Detta, hävdas det vidare, är i linje med de oberoende resultaten av ett antal internationella fördrag och övervakningsorgan som FN-kommittéer, "med tre FN-experter på mänskliga rättigheter som också har framhållit att lagstiftningen särskilt påverkar icke-vita befolkningar och muslimer. ”

Annons

Open Society Justice Initiative säger att den danska regeringen 2019 började hänvisa till de drabbade områdena som "parallella samhällen" och "omvandlingsområden" istället för "getton" och "tuffa getton" i sin årliga lista över målområden. 

"Det var dock ingen strukturell förändring av systemet; och det är tydligt att ändringen inte var att gynna befintliga invånare utan för att locka andra till dessa områden.”

Mjølnerparken togs bort från den senaste listan, som togs fram i december 2023, eftersom antalet invånare har sjunkit under 1,000 XNUMX på grund av pågående förflyttning och ombyggnad, säger Open Society Justice Initiative.

"Icke desto mindre fortsätter försäljningen av över 200 familjehem till en privat investerare, med nya invånare som nu flyttar in för att ersätta dem som har varit tvungna att lämna. Detta trots en brådskande vädjan från tre FN-experter på mänskliga rättigheter som begärde att Danmark ska stoppa försäljningen i väntan på att rättstvisten löses och en dom i december 2021 från den danska östra högsta domstolen som betonar att förlusten av ett hem är en så allvarlig fråga om grundläggande rättigheter. att invånarna har rätt att utmana utvecklingsplanen ”Ghettopaketet” för området innan den genomförs”, står det.

Tillsammans med det danska institutet för mänskliga rättigheter och två FN-utsedda människorättsexperter söker invånarna ett avgörande från EU-domstolen om den korrekta tolkningen av EU:s direktiv om rasjämlikhet, bland annat i förhållande till begreppet ”icke-västerländsk” bakgrund.

Susheela Math, Senior Managing Litigation Officer vid Open Society Justice Initiative, kommenterade i en kommentar: "Det har varit en lång resa för de många danska familjer och individer som har kämpat i flera år för att deras grundläggande rätt till rasjämlikhet ska respekteras. Alltför många har redan förlorat sina hem och sammansvetsade, olika samhällen. 

"Men vi ser nu fram emot möjligheten för EU-domstolen att bekräfta att jämställdhet fortfarande är en del av regionens grund. Det är avgörande att ingen europeisk regering tillåts undvika sina rättsliga förpliktelser genom att använda proxyformuleringar för ras eller etniskt ursprung – eller genom att använda integration som en täckmantel för att behandla rasifierade grupper som andra klassens medborgare.”

Open Society Justice Initiative säger att en dom från EU-domstolen kan vara relevant inte bara i Danmark utan i hela Europa där "trenderna av grannskapsbaserad diskriminering har ökat."

Tobias Gregory från bostadsrörelsen Almen Modstand konstaterade: ”Vi är mycket oroade över copycat-planer i andra europeiska länder. Lagstiftare i EU:s medlemsländer överväger eller engagerar sig i varianter av den danska "gettolagen" som inte bekämpar bostadskrisen och som visar sig vara avgörande för gentrifiering och diskriminering av minoritetsgrupper, invandrare och låginkomsthushåll. 

"Det är avgörande att domstolen gör det klart att dessa förslag inte kan fortsätta eftersom de är olagliga."

Majken Felle, en målsägande i målet som väckts inför EU-domstolen, sa: "Med 'gettopaketet' har vi upplevt att våra hem och säkerheten tagits ifrån oss. 

"Detta har varit och är fortfarande förödande. En dom till vår fördel i EU-domstolen skulle betyda världen för oss. Det skulle innebära ett erkännande av att vi har blivit olagligt behandlade och återupprätta en känsla av rättvisa. 

"Det är också vår förhoppning att en dom till vår fördel kommer att stoppa framtida diskriminerande lagstiftning i Danmark och EU, så att inga andra samhällen kommer att drabbas av liknande fördrivning och ryckning som vi själva eller annan diskriminerande behandling."

Ytterligare kommentar kommer Lamies Nassri, projektledare vid Center for Muslims' Rights i Danmark, som sa: "Islamofobi har varit på frammarsch de senaste decennierna i Danmark och blivit ett kännetecken över det politiska spektrumet. 

"Ghettolagarna" illustrerar starkt statligt aktiverad islamofobi och diskriminering av muslimer, och kategoriserar dem som "icke-västerländska" för att rättfärdiga deras förflyttning från sina grannskap. 

"Denna politik leder till stigmatisering, diskriminering och den hårda verkligheten med tvångsvräkningar för att möjliggöra en ökning av privat utveckling. Vi hoppas att EU-domstolen kommer att ge rättvisa och bekräfta att diskriminering är oacceptabelt i Europa."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend