Anslut dig till vårt nätverk!

Finland

Finland behöver nedskärningar i välfärden, säger oppositionsledaren inför valet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Finland måste minska utgifterna för arbetslöshetsersättning och andra välfärdsprogram för att förhindra att den offentliga skulden stiger, sa Petteri Orpo, en oppositionsledare. Detta var inför ett hårt utkämpat val som ägde rum i helgen.

Orpo, 53-årig chef för National Coalition, uppgav att nedskärningar av bostadsbidrag, subventioner till företag och annat stöd var nödvändiga för att säkerställa att tjänsterna är livskraftiga för landets snabbt åldrande befolkning.

Orpo, en karriärpolitiker, har anklagat Sanna Marins regering, 37 år, för att spendera för mycket på områden som utbildning och pensioner. Han har gjort ekonomisk förvaltning till ett nyckeltema i sin kampanj inför söndagens val.

"Den mest betydande skillnaden mellan Sanna Marins regering och en potentiell min regering är vilken typ av ekonomisk politik vi kommer att föra." Orpo uppgav att hennes policy var att åtgärda alla skuldproblem och höja skatterna i en intervju den 14 mars.

Marin sa också att hon skulle ha en balanserad ekonomi. Hon föredrar dock att hitta mer skatteintäkter än att sänka. Vissa väljare har reagerat positivt på Orpos plan för mer sparsamma utgifter.

Enligt opinionsundersökningar har Orpos National Coalition en knapp ledning in den senaste undersökning med 19.8 %. Marins socialdemokrater placerade sig på andra plats med det nationalistiska partiet Finländare med 19.2 %.

Under Covid-pandemin 2020 ökade Finlands skuldkvot i förhållande till BNP med 10 procentenheter till 74 %. Den har dock minskat sedan dess på grund av den ekonomiska återhämtningen.

Covid-pandemin var en framgång för Finlands ekonomi. Tillväxten sjönk dock till 1.9 % förra året. I år kommer landet sannolikt att gå in i en mild lågkonjunktur.

Annons

Under de senaste åren har landets generösa välfärdssystem varit utsatt för press som liknar andra delar av Europas Norden. Där sträcks offentliga tjänster "vaggan till graven" av fallande födelsetal. I kölvattnet av covid-pandemin, stigande energikostnader och inflation har landets kostnader stigit.

Marin, som var den yngsta premiärministern i världen vid 34 års ålder när hon tillträdde, fick internationell uppmärksamhet. Hon har lett en center-vänster-fempartikoalition som investerat i sociala reformer, trots att hon fått betala för pandemin och energikrisen som orsakats av Rysslands invasion.

Finlands skuldkvot i förhållande till BNP på 71.7 % 2013 låg klart under genomsnittet för euroområdet på 93.0 %. Orpo uppgav att skuldsättningen kommer att stiga i takt med att fler går i pension och skatteintäkterna minskar.

"Vi vill öka ekonomin och öka den ekonomiska tillväxten. Ökad sysselsättning innebär mer inkomst för människor. "Och fixa ekonomin. Jag tror att det är det här som skiljer oss åt", sa Orpo och syftade specifikt på Marin.

Om hans parti vinner på söndag (2 april) kommer Orpos förmåga och vilja att kontrollera finanspolitiken att vara starkt beroende av den koalition han kan bilda för att regera.

Han är öppen för att samarbeta med Finlands parti nationalistiska parti, som delar hans åtstramningssyn men många finländska politiker undviker eftersom det kräver strikta invandringsgränser.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend